Siirry pääsisältöön

Punajuuripiirakka - syksyn paras piirakka



Miten ihania ovatkaan syksyn juuresten värit ja maut - niin ruoka-annoksissa kuin kasvispiiraissa. Paahtamalla uunissa maut voimistuvat.
Olen erityisesti punajuurten ystävä, punajuuri on tärkeä raaka-aine myös jouluruokia tehdessäni. Punajuuren makuun sopivat niin vahvat kuin miedommat juustot, rosmariini, timjami, basilika ja pähkinät, paahdetut siemenet. Kaikkia näitä voit käyttää myös piirakoissa.

Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100g  tai suuremmassa vuoassa 150 g  margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän.


Punajuuripiirakka

Pohjataikina vuokaan, jonka mitat ovat 20 x 30 cm
VINKKI -vertaa piirasvuokien kokoa niiden pohjan pinta-alan avulla

150 g margariinia tai voita
1 1/2 dl vehnäjauhoa
3/4 dl perunasosejauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1-1 1/2 dl vettä

Sekoita rasva ja kuivat aineet monitoimikoneessa, lisää kylmää vettä sen verran, että saat taikinasta sopivan paksuisen pallon. Voitele uunivuoka, jauhota se esim. vehnäjauhoilla ja painele taikina vuokaan jauhojen avulla. Laita uunivuoka kylmään, joko pakastimeen tai jääkaappiiin odottamaan.

Täyte

1/2 omena kuutioituna
1-2 porkkanaa, koosta riippuen
noin 3 punajuurta, koosta riippuen
oliiviöljyä tai rypsiöljyä
ripaus suolaa, mustapippuria, timjamia
----
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä tai ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa, valkopippuria
---
1 1/2 dl Emmentaljuustoraastetta 
noin 70 g Aurajuustoa murennettuna


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese, kuori ja viipaloi juurekset. Laita porkkanat toiseen muovipussiin  ja punajuuret  toiseen. Älä sekoita kasviksia, jotta niiden värit eivät sekoitu. Kaada pusseihin oliiviöljyä, ripaus suolaa, mustapippuria ja timjamia, kääntele kasviksia mausteöljyssä. Kaada  punajuuret toiselle lautaselle ja porkkanat toiselle ja laita ne vuorotellen mikroaaltouuniin pehmenemään. Käytä täyttä tehoa, kupu kasvisten päällä. Voit kypsentää kasvikset lähes pehmeiksi tai jättää ne koviksi ja laittaa vielä uunipellin ja leivinpaperin päälle uuniin paahtumaan -mikrossa käyttäminen pienentää uuni kypsennyksen aikaa. Tavoitteena on saada kasviksista pehmeitä, mutta ei liian pehmeitä - vähän ne kypsyvät vielä piirakan päälläkin.
Kuutioi omena viimeiseksi, jotta se ei ehdi tummua huoneilmassa.

Sekoita munamaito vispilällä tasaiseksi - jogurtti, kerma ja munat ja mausteet. Kaada seos taikinapohjalle ja juustot joko munamaidon päälle tai alle. Lado päälle kasvisviipaleet.

Paista piirakka 200 asteessa uunin alaosassa - voit käyttää alussa 10 minuutin ajan uunin alalämpöäkin - sen jälkeen kiertoilma tai tasalämpö. Jos piiraan päällinen saa liikaa väriä, laita päälle leivinpaperi ja voit vähentää lämpöä 180 asteeseen. Paista, kunnes piiraan reunat ovat kullanruskeat ja munamaitotäyte on hyytynyt, noin 30-40 minuuttia.

Kun piiras tulee uunista, voit vielä murustaa pinnalle homejuustoa ja laittaa timjaminoksia tai basilikan lehtiä.


Muita punajuuripiirakoita blogistani 









a

Kommentit

  1. Kuulostaapa hyvältä! Ja näyttää myös. Taitaa mennä tämäkin "to do" - listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko teit. Kun luin kommenttisi, tuli mieleeni leipoa tuota uudelleen!

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...