Setsuurileipä
200 g aktiivista vaaleaa hapanjuurta
( tai 50 g hiivaa)
1 dl vettä
4 dl maitoa
1/2 dl siirappia
1 dl ruokosokeria
2 tl suolaa
1 tl kuminaa
1 tl jauhettua anista
2 tl fenkolinsiemeniä
2½ dl ruissihtijauhoja tai ruisjauhoja
125 g sulatettua voita tai margariinia
Noin 10 - 13 dl vehnäjauhoja
Hapanjuuritaikina setsuurin valmistus
Sekoita juuri haalean lämpimään vesi-maitoseokseen.
Lisää mukaan siirappi, sokeri, suola ja mausteet. Kuminan voi jättää poiskin, makumieltymyksistä riippuen. Älä käytä juustokuminaa, se on eri mauste kuin leipiin tarkoitettu kuminamauste.
Lisää mukaan ruisjauhot ja sulatettu voi tai margariini tai rypsiöljyä 1 dl.
Lisää sitten vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Kohota lämpimässä paikassa kulho leivinliinan ja muovin alla 4-5 tuntia, tee alussa 2-3 kertaa venytyksiä ja taitteluita neljältä laidalta keskustaan "kirjekuoren tavoin".
Kumoa taikina työpöydälle ja jaa lastalla 3 osaan. Laita palat leivinpaperilla suojattuihin tai voideltuihin kolmeen leipävuokaan. Vaihtoehtoisesti voit levittää taikinapalat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi ja rullata lastaa apuna käyttäen. Nosta rullat palat leivinpaperilla suojattuihin tai voideltuihin kolmeen leipävuokaan. Tasoittele taikina vuokiin kostein sormin painelemalla.
Anna kohota noin 4 tuntia huoneen lämmössä, kunnes vuoat alkavat täyttyä Ripottele jauhoja pintaan. Anna kohota kunnes vuoka on lähes täysi tai jauhot pinnalla repeilevät. Kohotusaika on noin 4 tuntia, jos paistat leivät samana päivänä, ilman kylmäsäilytystä.
Jos paistat leivät myöhemmin, kohota ensin pari tuntia huoneen lämmössä ja laita sitten leipävuoat yöksi jääkaappiin pakastepussin sisään. Paista ne sitten suoraan jääkaapista kuumaan uuniin siirtäen.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele leivät siirappivedellä. Laita leipävuoat uunipellille ja kiehuvaa vettä pari senttiä uunipellille vuokien viereen. Kumoa yläpuolelle toinen uunipelti pienentämään vesihöyrytilaa. Vähennä lämpö heti paiston alussa 180 asteeseen. Paista leipiä 50-60 min. Valmiin leivän sisäkypsyys on 98 astetta ja pohja kumisee.
Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä. Erinomaisen hyvää, pehmeää leipää.
Setsuuri hiivalla
Tee taikina yllä olevista aineksista.
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen vesi-maito-seokseen.Lisää siirappi, sokeri, suola ja mausteet.
Lisää ruisjauhot ja sulatettu rasva tai desi rypsiöljyä.
Lisää sitten vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Kohota lämpimässä noin puoli tuntia.
Leivo taikina leiviksi - pyöritä palloksi ja siitä pitkän malliseksi leiväksi. Ripottele jauhoja pintaan. Anna kohota kunnes vuoka on lähes täysi tai jauhot pinnalla repeilevät.
Voitele siirappivedellä leivät ja paista leipiä 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: