Luumusose
200 g kivettömiä luumuja
1 1/2 - 2 dl vettä
1 dl hillo-ja marmeladisokeria
Keitä aineksia teräskattilassa keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes luumut alkavat pehmentyä ja osittain soseutua. Aika ei ole ratkaiseva - sekoittele välillä ja lisää vettä tarvittaessa, ettei sose pala pohjaan.
Soseuta sauvasekoittimella. Maista maku ja lisää tarvittaessa sokeria makusi mukaan.
Soseeseen voi lisätä myös mausteita, esim. kanelia niin haluttaessa.
Soseen voi purkittaa puhtaaseen lasipurkkiin, joka on kuumennettu esim. keittämällä purkissa vesi kiehuvaksi mikroaaltouunissa. Myös uunissa 100 asteessa kuumennus käy - laita purkki silloin kylmään uuniin ja kuumenna vasta sen jälkeen. Lämpötilaerot rikkovat lasipurkin.
Ja koska luumusoseen tein itse, en maltakaan käyttää kaupan valmista lehtitaikinaa, vaan päätänkin tehdä voitaikinan hapanjuurella!
Voitaikina hapanjuurella
Tein vuosia sitten joulutorttuja Tainan ohjeella Leivän juurella blogista. Taikina on lehtevä ja murea, vaikka voita ei olekaan kaulittu taikinan väleihin perinteiseen tapaan. Kyse on siis sekoitetusta voitaikinasta, jota ei ole välttämätöntä kaulia, mutta kaulimalla saa hieman lehtevyyttä taikinaan. Taikina on helppo valmistaa.
Yleensä ostan joulutorttutaikinan, koska niitä ei paljon meillä leivota, mutta nyt päätinkin tehdä pasteijan mallisiin joulutorttuihin hapanjuuritaikinan. Sekoitettu voitaikina A on Tainan ohjeen mukainen, paitsi tein sen koneella. Käsinkin voi nyppiä rasvan ja voin murumaiseksi ja lisätä sitten nesteet taikinaan.
Alla kaksi voitaikinatyyppiä, A sekoitettu ja B kaaviloitu lehtivoitaikina. Valitse joulutorttuihin jompi kumpi:
A. Sekoitettu voitaikina
220g erikoisvehnäjauhoa
250g kylmää voita tai Sunnuntaimargariinia
100g kylmää vaaleaa hapanjuurta
Noin 60g kylmää vettä
Ripaus suolaa
Sekoita ensin yleiskoneessa K-vatkaimella pienellä teholla rasva ja vehnäjauhot ja suola. Älä sekoita liikaa, jätä näkyviin rasvapaloja.
Älä vaivaa turhaan, jottei sitkoa muodostuisi liikaa. Anna taikinan levähtää viileässä ennen leivontaa, voit laittaa sen hetkeksi pakastimeen tai vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen leipomista.
HUOM. Jos tahdot todella lehtevän voitaikinan, tee näin:
B. Kaaviloitu voitaikina
Mittaa kulhoon jauhot ja 1/3 ohjeen margariinista, nypi murumaiseksi koneella tai käsin ja lisää hapanjuuri ja kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoon ja levitä loppu kylmä rasva 2/3 osalle taikinasta ohuina viipaleina tai leivinpaperin välissä kaaviloituna levynä.
Taita rasvaton osa taikinaa rasvalevyjen väliin. Kaaviloi taikinalevy kevyesti ensin ristiin painellen suorakaiteen muotoon ja taita
jälleen kolmeen osaan. Toista 3 - 4 kertaa. Näin saadaan taikinaan lehtevää rakenne, vuorotellen rasva ja taikina kerros. Tarkemmin kaaviloimisohjeen voit lukea blogini wienerit ohjeesta.
Peitä taikina muovilla ja anna levätä kylmässä hetken aikaa. Kaaviloi kovettunut taikina noin 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi ja jaa se paloiksi tai ota siitä muotilla erilaisia leivonnaisia. Nosta leivonnaiset kylmälle, leivinpaperilla peitetylle pellille ja anna jäähtyä hetki kylmässä ennen paistoa.
Pasteijan muotoiset joulutortut
Kaaviloi taikina vähän alle puolen sentin paksuiseksi, käytä apuna vähän vehnäjauhoja alla ja päällä. Painele pyöreällä muotilla ja nosta torttupohjat uunipellille leivinpaperin päälle.
Voitele ympyrän puolikas reuna kananmunalla ja laita luumutäytettä torttupohjalle, Nipistä reunat tiiviisti yhteen. Paista tortut 225 asteessa noin 15 minuuttia. SUOSITTELEN PAISTAMAAN ENSIN YHDEN KOKEILUKSI. Jos taikina leviää, laita tortut kylmään ennen paistamista. Jos sauma ei pysy kiinni, on hilloa liikaa tai saumaa "liimaavaa" kananmunaa liian vähän.
Anna jäähtyä ja ripottele tarjolle laittaessasi tomusokeria päälle. Rapeaa ja maukasta!









Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: