Siirry pääsisältöön

Ihana raparperipiiras kauratoskalla ja monta muuta murupiiras ohjetta


Leivoin aiemmin lähes aina suurperheelle näitä peltipiirakoita, yleensä piirasvuoan ohjeen kaksinkertaistaminen riittää uunipellille tehtävään piirakkaan, mutta uunien koko vaihtelee, oli uunin leveys sitten 50 tai 60 cm, niin uunipeltien koossa on isojakin eroja. Kolminkertainen ohje voi tuoda liian paksun peltipiirakan, niin 2 - 2,5 x piirakkavuoan ohje on usein toimivin tapa suurentaa piirasvuokaohje uunipellille.

Minulla on täällä linkissä vanha murupiirakan ohje, jossa on valittavana kolme pohjataikinaa - 2 sekoitettua pikataikinaa ja 1 munavaahtotaikina (vrt. sokerikakkupohja, pehmeä lopputulos) ja 3 erilaista muruseosta. Suosittelen näitä ohjeita. Ohje on  vuosikymmeniä työssänikin mukana seurannut, sitä ovat oppilaat vielä koulusta lähtemisen jälkeenkin kyselleet, voin siis suositella marjoilla tai raparperilla  tai omenoilla tehtäväksi.

Tänään tein peltipiirakan murotaikinalla, jossa on runsaasti kananmunaa, tämän rakennetta voit verrata mehevään kuivakakkuun.

Raparperipiiras kauratoskalla


Pohja 

300 g margariinia
2 dl sokeria
5 munaa
1 1/4  dl maitoa
7,5 dl vehnäjauhoa
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria


Täyte

 1 kg raparperia
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Kauratoska 

150 g margariinia
2 dl fariinisokeria
6 dl kaurahiutaleita
3 tl vanilliinisokeria 


Lämmitä kiertoilmauuni 175 asteeseen, tasalämpöuunissa lämpötila voi olla 20 astetta korkeampi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla tai kahdella, niin että pellin reunat peittyvät.

Pese ja pilko raparperit, sekoita sokerit joukkoon, Voit halutessasi pehmittää raparpereja mikrossa, mutta se ei ole välttämätöntä. Kaada nesteestä suurin osa pois, se vetistää pohjaa, joten sitä ei kannata käyttää piirakkaan. 

Valmista muruseos, sulata kattilassa rasva ja sokeri, lisää kaurahiutaleita sen verran, että saa seoksesta muruisen. Jäähdytä.

Vaahdota margariini ja sokeri, lisää yksitellen munat vatkaten ja sekoita varovasti tukevalla lastalla muut aineet taikinaan. Levitä taikina lastalla leivinpaperin päälle uunipellille ja sen päälle kilo raparperia pilkottuna ja sokeroituna. Päällimmäiseksi ripotellaan muruseos ja piirasta paistetaan uunissa 175 asteessa kunnes pohja on vaalean ruskea - tarvittaessa voit lopussa kohottaa lämpöä, että toska saa vähn ruskeita huippuja ja rapeutta.

Nauti vaniljakastikkeen tai itse tehdyn jäätelön kera , ohjeita täällä: 

Sitruuna-lakujäätelö ja vadelma-kinuskijäätelö

Kevytjäätelöt jogurtilla (vähän kovempia leikatessa)

Lakritsi-vadelmajäätelö, suklaa-kirsikkajäätelö, kookos-passionjäätelö



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...