Siirry pääsisältöön

Uuden vuoden pikkusuolaiset palat




Tiesithän, että löydät ohjeitani haulla "paivileipoo ruokaohjeen nimi" tai Päivi leipoo blogin hakukentästä hakemalla tai valitsemalla etusivun ylälaidasta "Reseptit aiheittain".

Nopeat ja herkulliset pikkusuolaiset ovat kivaa tarjottavaa ja helppo tehdä niin kahdelle henkilölle kuin isommallekin määrälle. Ennen harrastimme paljon näitä pikkutikuissa olevia herkkuja, nyt tyttöni jatkavat perinnettä, mutta itse en ole pitkään aikaan niitä tehnyt. Kuvissa on antipasto - vartaat Välimeren tyyliin, bruchettaleivät ja skagenröra-leivät sekä juustoja ja suolakeksejä ja hedelmiä.

Antipastovartaat

Pujota cocktailtikkuihin pienen palloMozzarellajuuston lisäksi pepperonea tai salamia tai ilmakuivattua kinkkua, pikkutomaatteja, oliiveja, viinirypäleitä, säilöttyä artisokkaa, persimonpaloja ja basilikan lehtiä, rucolaa. 


Brushettaleivät

patonkiviipaleita
pikkutomaatteja
sipulin varsi
1 rkl oliiviöljyä 
 basilikan lehtiä
mustapippuria 
(valkosipulin kynsi - voi jättää poiskin)

1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi


Viipaloi patonkia vinoon leikaten. Paahda patonkiviipaleita uunissa 200 asteessa, kunnes niiden pinta on rapea.  Pese sipulin varsi ja luumutomaatit, halkaise tomaatit, silppua sipulia. Huuhtele basilikan lehdet. Sekoita tomaatit,  ja silputtu sipuli, mustapippuri  ja basilika - jätä muutama lehti leipien koristeluun. Sekoita  kostukkeeksi joukkoon vähän oliiviöljyä ( ja halutessasi punaista pestoa ).

Voitele paahdetut leivät kevyesti pullasutia käyttäen oliiviöljyllä. Jos käytät valkosipulia lisää se voiteluöljyyn tai sivele valkosipulilla leipien pintaa - melko voimakas valkosipulin maku tuli näinkin. Voit jättää poiskin valkosipulin.   Italialaisethan eivät käytä leipämargariinia, vaan tarvittaessa kostuttavat leipää oliiviöljyllä.  Lusikoi tomaattiseosta leipien päälle. Koristele basilikanlehdillä ja koe italialainen makunautinto, näitä leipiähän on siellä erilaisina muunnoksina joka kahviossa tarjolla!

Skågenröra-leivät 2:lle

paahtoleipäviipaleita vinoon leikattuna tai saaristolaisleipäviipaleita
1 1/2 dl katkarapuja
1-3 tl punasipulia hienonnettuna
1-2 rkl majoneesia
1/2 - 1 dl ranskankermaa
vähän tuoretta tilliä hienonnettuna
1/2 tl sitruunan mehua
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa, ehkä sokeriakin?

Viipaloi patonkia vinoon leikaten. Paahda patonkiviipaleita uunissa 200 asteessa, kunnes niiden pinta on rapea. Sulata katkaravut siivilässä valuttaen kuumaa vettä niiden päälle tai nopeasti miedolla lämmöllä mikrossa. Sekoita ainekset keskenään, maista makua ja lisää mausteita tarvittaessa, tämä saisi maistua sitruunaiselta ja majoneesin maku saa tulla esiin. Lusikoi täytettä rapeiden paahtoleipäviipaleiden päälle, koristele limeviipaleilla ja tillillä tai oreganolla tai sitruunamelissan lehdillä sekä katkaravuilla. Alkuperäinen ohje K-ruokasivulla


Lohitartar saaristolaisleivän päällä - sopii myös paahdetun patonkiviipaleen päälle. Ohje toteutetaan meillä joka joulu, mutta se sopii yhtä hyvin mihin tahansa vuodenajan juhlaan tai arkeen :) 

Ja täällä uusin blogini saaristolaisleivän ohje kahteen leipään niin hiivalla, vaalealla tai rukiisella hapanjuurella tai ruisraskilla tehtynä ja muunteluohjeita



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja