Siirry pääsisältöön

Manteli-kirsikkapiirakka


Minä olen kirsikoiden ystävä ja heti, kun näin tämän mantelisen kirsikkapiiraan ohjeen, sitä piti kokeilla. Kakku-ja murotaikinoissa osan jauhoista voi korvata mantelijauholla, mutta tässä ohjeessa on käytetty mantelimassaa - se oli kiinnostavaa. Ohje on Kodin Kuvalehdestä 2/21. Ohjeessa on käytetty pakastekirsikoita, mutta minä sieppasin lusikalla kirsikoita itse keitetystä kirsikkahillosta.

Manteli-kirsikkapiirakka 

ohje sopii 24-26 cm halkaisijaltaan olevaan pyöreään piirasvuokaan. Minulla on kuvassa 22 cm:n vuoka ja piirakasta tuli noin 4 cm paksu.

1
 
pkt (150 g)
 
huoneenlämpöistä mantelimassaa
100 g voita tai margariinia
2
 
dl
 
sokeria
4
 
kananmunaa
2 1/2
 
dl
 
vehnäjauhoja

 2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

 
dl
 
paloiteltuja kirsikoita tai pakastekirsikoita
(2 tl kirsikkasiirappia tai tippa kirsikkaesanssia
 tai 1 rkl kirsikkalikööriä)

Voitele vuoka margariinilla, halutessasi jauhota se. Jos käytät irtopohjaista kakkuvuokaa (22-24 cm) , pingota sen pohjaan leivinpaperi ja kastele leivinpaperisuiklaleet ja laita kakkuvuoan sisäreunoille, kosteus kiinnittää ne kakkuvuokaan, niin, että on helppo kaataa taikina vuokaan Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Paloittele mantelimassa kulhoon, lisää päälle pehmeä margariini ja sokeri. Sekoita tasaiseksi seokseksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten ja sekoita tukevalla lastalla joukkoon jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja mahdollisesti kirsikan makua siirappina tai hilloliemenä. 

Levitä taikina vuokaan, Jos laitat heti päälle ,kirsikat, ne vajoavat pohjaan paiston aikana. Voit paistaa hetken piirakkaa ja ennen kuin se ehtii kuortua, lisäät kirsikat pistemäisesti piirakkaan. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia uunissa, aika riippuu paistoastiasata ja piirakan paksuudesta. Kokeile  tikulla keskeltä - kun tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsä. Jos pinta alkaa tummua, laita paiston loppuajaksi piirakan päälle leivinpaperi. 

Anna piirakan vähän jäähtyä ja tarjoa se jäätelön tai vatkatun vaniljakastikkeen tai maustetun kermavaahdon kera.


 

 

Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...