Tämän kirsikkakakun ohje oli murotaikina, johon lisättiin nestettä, enkä ollut ensin tyytyväinen kakun rakenteeseen valmiina, niin että ohjetta minun täytyi vielä hioa enemmän kuivakakkutaikinaksi.
Mutta eikö olekin kaunis tuo kirsikkaraita leikkuupinnalla?
Raita muodostuu kirsikkahillosta, mutta se voisi yhtä hyvin olla pilkotuista kirsikoista tehty.
Kakun päällä on kirsikoita ja muruseos sekä mansikkatomusokeriraita. Tämäpä maistuisi itse tehdyn jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera tai vaikkapa valkosuklaajogurttikastikkeen kera.
Kirsikoista saat helposti kivet pois pyöräyttämällä perunankuorimisveitsen kärjellä - varo kirsikkamehua, sitä singahtelee tässä työssä ja se on vaikeasti poistettavaa. Itse laittaisin tahran päälle astianpesuainetta vaikuttamaan, oli marjatahra sitten vaatteessa tai pöydän tasolla - muutaman minuutin vaikutusajan jälkeen tahra lähtee pyyhkimällä pinnan tai pesemällä vaatteen pesukoneessa,
Kirsikkakakku
150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa tai appelsiinitäysmehua
1/2 dl kirsikkahilloa (esim. Lidl)
tuoreita kirsikoita
Muruseos
25 g margariinia
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
Koristeluun mansikkatomusokeria tai tavallista, tilkka vettä, tomusokeria
Voitele pieni irtopohjavuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Lämmitä uuni ensin 200 asteeseen ja kun kakku on vartin ollut uunissa, laske lämpötila 175 asteeseen.
Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi seokseksi ja lisää kananmunat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen nesteen kanssa - sekoita nämä varovasti puulastalla taikinaan (voimakas vatkaaminen sitkistää taikinan). Kaada taikinasta puolet vuokaan, tasoita hieman ja laita päälle kirsikkahilloa ohuena kerroksena tai pestyjä, kuutioituja kirsikoita, joista kivet on poistettu. Kirsikoita voi toki vähän aikaa kiehauttaa (hillo-)sokerin kanssa kattilassakin, mutta jäähdytä seos ennen kakkuun lisäämistä. Lisää puolet taikinasta hillon päälle, tasoita. Painele pestyt ja puhdistetut kirsikat kakun päälle. Sekoita muruseoksen aineet keskenään esim. monitoimikoneessa - tarvittaessa lisää jauhoja niin, että seos on murumaista. Ripottele muruseosta kirsikoiden väliin, Kypsennä kakkua ensin 200 asteessa kymmenisen minuuttia, sitten kuivakakun tavoin 175 asteessa. Jos kakun pinta alkaa tummua, peitä kakku foliolla. Anna sen kypsyä riittävän kauan, lämpötilaa voi laskea paistamisen loppuvaiheessa lisääkin. Kokeile tikulla kakun keskeltä kypsyys: kun tikkuun ei tartu taikinaa ja kakku irtoaa näkyvästi vuoan reunoista se on valmis. Anna sen hetki jäähtyä ja irrota vuoasta. Koristele jäähtyneenä.
Valkosuklaajogurttikastike (ohje Roinisen kirjasta Viikonlopun leivonnaiset)
200 g valkosuklaata
1 rkl öljyä
4 dl vaniljajogurttia tai turkkilaista jogurttia
2-3 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
Paloittele valkosuklaa kattilaan ja lisää joukkoon öljy, se estää valkosuklaan kokkaroitumisen. valkosuklaan sulattaminen niin mikrossa kuin levyllä kattilassa on haasteellinen työ. Suklaan voi kuumentaa myös vesihauteessa, kattila toisen päällä. Kun suklaa on vielä muodossaan, mutta pystyt sekoittamaan sitä, on aika lopettaa kuumennus. Liian pitkään kuumentunutta valkosuklaata ei pelasta enää mikään. Yksi keino on lisätä tilkka kermaa suklaan joukkoon sitä kuumennettaessa.
Lisää sulaneen suklaan joukkoon jogurtti ja sokerit, maista kastiketta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: