Monet lempiohjeistani tuovat muistoja ystävistä elämän varrella. Tämän ihanan marjatortun ohjeen olen saanut tuttavani tsekkiläiseltä äidiltä. Olen tehnyt marjatorttua punaherukoilla ja mustikoilla ja puolukoilla ja aina se on yhtä hyvää. Tänään innostuin leipomaan, kun luin aamulla kesämökin aamukahvilla Leivotaan lehteä, jossa myös oli vähän erilainen marenkimustikkapiiraan ohje. Vettä satoi kaatamalla ja pakasteesta mustikat olivat loppu - oli mielestäni suuri rakkauden osoitus, että mieheni puki sadevaatteet päälleen ja lähti hakemaan tarvitsemani mustikat!!
Tämä ohje sai aikoinaan erityiskehuja toiselta vävypojaltani, joka ei meille tultuaan makeita leivonnaisia syönyt- tämä oli hänenkin mielestään hyvää. Nyttemmin on tässä porukassa kai pakko ollut tottua kahvipöydän makeisiin tarjottaviin!
Kuvassa olevan kauniin vuoan ostin Tallinnasta kesällä, enkä vielä ollut päässyt kokeilemaan sitä. vuorasin irtopohjavuoan leivinpaperilla ja suihkutin voitelusprayta ja ripottelin reunoille vielä mantelijauhoja - vuokien voiteluunhan käy lähes mitkä tahansa jauhot, kookoshiutaleita ja kaurahiutaleita myöten, mannasuurimotkin sopivat. Eri jauhoilla jauhottamalla saa vähän erilaisen pinnan torttuihin ja kakkuihin. Kun voitelee kakkuvuokia, kannattaa muistaa, ettei öljy riitä, vaan leivontamargariini, kasviöljyseos eli nestemäinen margariini tai voiteluspray (kallis) ensin, ja sitten jauhotus.
Marenkimarjatorttu uunipellille –
piirasvuokaan riittää 1/3 annos
6 munaa
3 dl sokeria
3 dl HYLA- maitoa tai appelsiinitäysmehua tai omenatäysmehua
150 g margariinia
7 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilliinisokeria
4 tl leivinjauhetta
Päälle:
4 kananmunan valkuaista
3 dl sokeria tai tomusokeria
3 tl vanilliinisokeria
3-4 dl marjoja esim. mustikoita tai punaherukoita tai puolukoita
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää puulastalla sekoittaen vuorotellen maitoa, margariinia ja jauhoja, viimeksi jauhoja. Levitä taikina kaapimella leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa, kunnes pinta saa vaaleanruskean värin – levitä siinä vaiheessa marenkiseos piiraan päälle ja paista vielä alle 150 asteessa, kunnes pohja on tikulla kokeillen kypsä ja marenki on saanut väriä. Tällainen paksumpi torttu vaatii tunnin verran aikaa kypsymiseen, uunipannulle tehty levymäinen piiras kypsyy nopeammin. Marenki pysyy vaaleana, kun loppupaistamisen aikana lämpötila on 100 -150 astetta. Kannattaa kokeilla, milloin marenki tuntuu hyvin kuivahtaneen.
3 dl sokeria tai tomusokeria
3 tl vanilliinisokeria
3-4 dl marjoja esim. mustikoita tai punaherukoita tai puolukoita
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää puulastalla sekoittaen vuorotellen maitoa, margariinia ja jauhoja, viimeksi jauhoja. Levitä taikina kaapimella leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa, kunnes pinta saa vaaleanruskean värin – levitä siinä vaiheessa marenkiseos piiraan päälle ja paista vielä alle 150 asteessa, kunnes pohja on tikulla kokeillen kypsä ja marenki on saanut väriä. Tällainen paksumpi torttu vaatii tunnin verran aikaa kypsymiseen, uunipannulle tehty levymäinen piiras kypsyy nopeammin. Marenki pysyy vaaleana, kun loppupaistamisen aikana lämpötila on 100 -150 astetta. Kannattaa kokeilla, milloin marenki tuntuu hyvin kuivahtaneen.
Päällysmarenki: Varmista, että valkuaisten
joukossa ei ole yhtään keltuaista, että vatkaimet ja kulho ovat puhtaat ja
täysin kuivat. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vatkaamisen loppuvaiheessa
vähän kerrallaan sokerit. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja
valkoista eikä tipu ylösalaisin olevasta kulhosta. Sekoita marenkiin tuoreet marjat tai jäiset pakastemarjat ja levitä seos vaalean ruskean torttupohjan päälle. Pakastemarjojen vaikutuksesta
marenki jähmettyy, mutta saat sen kyllä levitettyä. Marenki kannattaa nostella lusikalla "huipuiksi" - tulos on siten kauniimpi.Tähän 24 cm:n vuokaan tein puoli annosta pohjasta ja marengin kolmella valkuaisella eli yksi neljäsosa ohjeesta pois. Pohjaan käytin itse asiassa 3 munankeltuaista vastaamaan yhtä kananmunaa ja sen lisäksi 2 munaa. Jauhojen määrää hieman lisäsin, koska usein varmistan jauhojen määrän "käsituntumalla" - eri jauhot kun turpoavat eri lailla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: