Siirry pääsisältöön

Vuohenjuustobroileripiiras



Suolaiset piiraat ovat haluttuja kahvipöydässä, mutta sopivat myös illanistujaisiin ja kesämaalarille pääruoaksi. Vuohenjuustopiiraan voi valmistaa kasvispiiraana tai mukaan voi lisätä lihaa tai kalaa makuaineeksi - itse olen tehnyt tätä broileriversiona useinkin. Noita aineksia kun yrittää nimeen laittaa näkyviin, tulee tuollaisia pitkiä sanahirvioitä, mutta ei piiras siitä huonone. Annoksesta tulee sopiva piiras 50 senttiselle uunipellille tai kahteen keskikokoiseen pyöreään  piirasvuokaan.

Pohjataikinaksi valmistan mielelläni hiivataikinan, mutta alla ohje myös sekoitetulle voitaikinalle.

Pohjaksi hiivataikina
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 hiivaa
1/4 tl suolaa
2 tl hunajaa
2 rkl öljyä ( oliiviöljykin hyvää taikinassa)
6 dl hiivaleipävehnäjauhoja (tavallisetkin käy, mutta nämä maukkaampaa)

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseeen, lisää mausteet ja öljy ja jauhoja sen verran, että taikinasta muodostuu pehmeä pallo kulhon pohjalle. Kohota taikina lämpimässä kaksinkertaiseksi.













Vaihtoehtoisesti pohjaksi sekoitettu voitaikina 
150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja, joista kolmasosan voi halutessaan korvata kaurahiutaleilla tai kauranleseillä
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kylmää vettä

Sekoita kaikki aineet monitoimikoneessa leikkuuterällä - tai nypi margariini jauhoihin. lisää vesi ja leivinjauhe.

Laita pöydälle märkä talouspaperin pala ja leivinpaperi päälle  - näin se pysyy hyvin paikallaan. Pudota taikina leivinpaperin päälle, jauhoja hiukan päälle ja kauli taikina suorakaiteen muotoon. Vedä se uunipellin päälle paperin kanssa.

Piiraan täyte:
250 g pakastesuikalejuureksia
1 rkl oliivi- tai muuta ruokaöljyä
1-2 tl yrttimausteseosta
      esim. Provencen mausteseos _ minulla oli itse kasvattamistani yrteistä kuivattu seos käytössä
100 - 200 g broilerisuikaleita
1-2 dl Emmentaljuustoraastetta
200 - 400 g vuohenjuustoa kuorellista tai kuoretonta - itse käytin 400 g

Munamaitoseos:
4 dl maito-ruokakermaseosta - jompi kumpi yksinkin käy, samoin kermaviili sopii tilalle
4 kananmunaa ( yhden munan voi korvata munamaidossa 2 teelusikallisella vehnäjauhoja)
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl suolaa
auringonkukan siemeniä
basilikan lehtiä tai rucolaa

Kuullota pakastekasvikset öljyssä, mausta ja siirrä lautaselle. Paista broilerisuikaleet. Levitä piiraspohjalle kasvikset, broilerit ja juustoraaste. Vatkaa kananmunat sekaisin maidon tai kermamaidon kanssa, mausta. Kaada seos piiraan päälle ja levitä vuohenjuustot ohuina kiekkoina piiraan päälle. Paistamisen loppuvaiheessa lisää auringonkukan siemeniä - toki niitä voi laittaa yhtä aikaa vuohenjuustonkin kera, mutta silloin osa niistä painuu munamaidon joukkoon ja maistuu - HYVÄLTÄ! niinkin. paista piiras 175-200 asteen lämmössä, kunnes munamaito on hyytynyt ja taikinareunat ovat saaneet vähän väriä - aikaa paistamiseen menee puolesta tunnista tuntiin. Tarjolle tuodessasi lisää åiiraan päälle basilikan lehtiä tai rucolaa.
























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...