Siirry pääsisältöön

Vuokko Väyrysen kakku kolmella suklaalla

Vuokko Väyrysen kakku kolmella suklaalla. Pohjassa dajmia ja täytteessä valkosuklaata ja minttusuklaata. Tämän makuun  olisi sopinut hienosti kirpakat viinimarjat päälle koristeeksi.

Vuokko Väyrysen suklaakakku

1 Dajm suklaa 56 g
12 kpl Bastognekeksejä
75 g margariinia

Täyte: 
2 munaa
1/2 dl päärynä- tai omena- tai app. mehua
5 liivatelehteä
100 g valkosuklaata
30 g minttusuklaata tai pelkkää valkosuklaata
200 g maustamatonta Appetit tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
2 1/2 dl Flora vispiä tai vispikermaa

Murskaa keksit ja suklaa monitoimikoneen leikkuuterällä. Sulata margariini ja anna hiukan jäähtyä ja lisää se keksiseokseen. Voitele irtopohjavuoan reunat öljyllä ja ripottele päälle tomusokeria, niin juustokakku irtoaa tosi hyvin vuoasta. Vuoraa pohja leivinpaperilla, joka saa jäädä kakun alle kakkua tarjoiltaessakin.

 Kaada pohjan ainekset vuokaan, ripottele vähän vehnäjauhoa päälle ja painele seos irtopohjavuokaan.


Erota kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kuivin välinein ja keltuaista ei saa olla yhtään joukossa, jotta valkuaiset vaahtoutuvat. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa tomusokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes voit kääntää kulhon ympäri ja vaahto ei tipu kulhosta.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne pehmiävät. Kiehauta mehu. Purista liivatteista vesi ja liuota kuumaan mehuun. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä kattilassa - sujuu paremmin, jos kuumennat aivan pienen tilkan kermaa ja annat suklaan sulaa siihen kuumassa kattilassa. Jäähdytä hieman ja lisää joukkoon tuorejuusto ja kananmunan keltuaiset, sekoita tasaiseksi ja lisää liivateseos, sekoita.
Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. Kuumalla ilmalla vaahdottaminen on ongelmallista, kerman pitää olla aivan kylmää eli sen ja kulhon voi vaikka hetkeksi laittaa pakastimeen ennen vatkausta.   Lisää juustoseokseen ensin kermavaahto, sitten valkuaisvaahto.
 Kaada täyte irtopohjavuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Vedä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille ja leikkaa saksilla ylimääräinen paperi pois näkyvistä - kakun alle se saa jäädä  Koristele - mielellään kirpakoilla marjoilla, koska kakku on makeaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja