Leivontaystävien innoittamana kokeilin minäkin marenkikuusien valmistamista koristeeksi
joululeivonnaisiin. Kaksi ensimmäistä erää marenkeja epäonnistui - paistoin aivan liian löysän massan ja sain ohuita vihreitä nappeja! Ystävät postasivat lohduttavia sanoja: "suutarin lapsilla ei ole kenkiä!" ja "kyllähän noi nyt kuusesta käy!" - leipureiden huumoria! -kiitos Heidi ja Tiina 💟 Mutta periksi en tahtonut antaa ja lopulta onnistuin!
Marenkien onnistumiseksi suosittelen lukemaan Iivanaisen Emman ohjeet Makulehdestä! Muovikulhon sijasta kannattaa vatkatessa käyttää teräskulhoa tai lasikulhoa, niin ei rasvaa ole kulhon reunoilla estämässä vaahtoutumista - muoviset vatkainkulhot tahtovat olla naarmuuntuneita. Epäonnistuneen marengin vatkasin sähkövatkaimella, yleiskoneen teräskulhossa vatkatessani onnistuin heti.
Marengit
2 munanvalkuaista
1- 1,6 dl Sirosokeria
2 tippaa sitruunanmehua tai viinietikkaa
1 tl vanilliinisokeria
Vaahdota huoneenlämpöisiä munanvalkuaisia vaahdoksi yleiskoneella, kun vaahto on selvästi muotoutunut, lisää sokeri kolmessa erässä välillä vatkaten. Lopussa lisää vielä vanilliiniasokeri ja sitruunanmehu. Vaahdon pitäisi nyt olla niin tukevaa, että vatkaimen ja pursottimen terien jäljet jäävät siinä näkyviin. Lopuksi värjäsin marenkimassan vihreällä pastavärillä - marenki vaati väriä melko paljon, jotta sain kirkkaan sävyn.
Pursotin 8-sakaraisella tyllalla leivinpaperin päälle ensin kuusen alaosan ja päälle yläosan. Paremmin pystyssä pysyvän, mutta matalamman kuusen sain kertapursotuksella - se näkyy kuvassa vasemmalla. Pursotettaessa kuusen yläosaa kannattaa vetää tyllaa lopuksi ylöspäin, jotta saa kuusen latvaan muotoa. Ripottelin päälle nonparelleja ja tähtiä päälle ja paistoin marenkikuusia kiertoilmauunissa 90 asteessa noin puolitoista tuntia. Marenkeja voi paistaa myös tunnin ja jättää sitten uunin luukun vähän raolleen ja marengit kuumaan uuniin vielä kuivumaan - eikä sen uunin luukun tarvitse välttämättä olla aukikaan, koska kosteus kyllä haihtuu uunista ja tuo lämpö on niin matala, etteivät marengit pala tummiksi väriltään. Sain rapeita ja hyviä marenkeja - mutta jouduin pakastamaan kakun, jonka päälle nämä oli suunniteltu. Marengit säilyvät kyllä kuivassa ja ilmavassa paikassa hyvin.
Marenkikuusiin innostuin katsottuani Helenan blogin kuusimarenkien kuvia. Irman Mariannemarenkiohjetta ym. on moni kehunut.
Tämähän kiinnosti niin, että on päästävä kokeilemaan lisää esim. kaksivärisiä marenkeja (Kotivinkki)tai suklaamarenkeja (Kinuskikissa) seuraavaksi, katso linkeistä sinäkin ohjeita! Molempia ohjeita ovat leivontaystäväni kehuneet.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: