Joulun jälkeen suolaiset leivonnaiset tekevät kauppansa. Tavallista sämpylätaikinaa voi muuntaa monella tavalla - alla olevassa reseptissä on mukana aurinkokuivattua tomaattia - hyvin sopisi myös fetakuutiot taikinan joukkoon. Lisää vinkkejä tuolla reseptin yhteydessä. Maistelin näitä sämpylöitä ennen reseptin kirjaamista ja tykkäsin kovasti.
Muuntuvat sämpylät
Tästä annoksesta sain 2 patonkia ja 10 sämpylää
6 dl kädenlämpöistä vettä
1 hiiva (50 g)
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 rkl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
1 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyä
Hurjan viljaista sämpyläjauhoa tai sämpyläjauhoa ja 1 dl siemeniä ja 1/2 dl kauranleseitä
vehnäjauhoja
VOIT LISÄTÄ TAIKINAAN MYÖS JOTAIN SEURAAVISTA:
1-2 dl fetajuustoa kuutioina ( voit hienontaa vähän)
1 dl kinkkukuutioita
1/2 dl oliivirenkaita
1/2 dl öljyssä kuullotettuja sipulikuutioita
Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, hunaja, suola, vähän jauhoja ja sitten makuaineet ja öljy. Lisää jauhoja voimakkaasti sekoittaen, että saat taikinaan sitkoa. Älä mittaa jauhoja, vaan lisää niitä vähän kerrallaan, noin puolet jauhoista vehnäjauhoa. Tee pehmeä taikina, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoilta - pehmeästä taikinasta saat hyvät sämpylät. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kumoa se jauhotetulle pöydälle ja leivo sämpylöiksi tai patongeiksi, kohota leivonnaiset lämpimässä paikassa pyyhkeen alla kaksinkertaiseksi, voitele vedellä ja koristele siemenillä tai juustoraasteella tai hiutaleilla. Paista 200 asteessa kauniin vaalean ruskeiksi.
Jos heität vettä kuuman uunin takaosaa, pohjalle, tai laitat uuniin metalliastiassa vettä, tekee vesihöyry sämpylöiden kuoren rapeammaksi. Kun otat sämpylät uunista, älä peitä pyyhkeellä, jos haluat rapean kuoren.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: