Siirry pääsisältöön

Muuntuvat sämpylät

Joulun jälkeen suolaiset leivonnaiset tekevät kauppansa. Tavallista sämpylätaikinaa voi muuntaa monella tavalla - alla olevassa reseptissä on mukana aurinkokuivattua tomaattia - hyvin sopisi myös fetakuutiot taikinan joukkoon. Lisää vinkkejä tuolla reseptin yhteydessä. Maistelin näitä sämpylöitä ennen reseptin kirjaamista ja tykkäsin kovasti.

Muuntuvat sämpylät 

Tästä annoksesta sain 2 patonkia ja 10 sämpylää

6 dl kädenlämpöistä vettä
1 hiiva (50 g)
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
 2 rkl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
1 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyä
Hurjan viljaista sämpyläjauhoa  tai sämpyläjauhoa ja  1 dl siemeniä ja 1/2 dl kauranleseitä
vehnäjauhoja

VOIT LISÄTÄ TAIKINAAN MYÖS JOTAIN SEURAAVISTA:
                                        1-2 dl fetajuustoa kuutioina ( voit hienontaa vähän)
                                        1 dl kinkkukuutioita
                                        1/2 dl oliivirenkaita
                                        1/2 dl öljyssä kuullotettuja sipulikuutioita


Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, hunaja, suola, vähän jauhoja ja sitten makuaineet ja öljy. Lisää jauhoja voimakkaasti sekoittaen, että saat taikinaan sitkoa. Älä mittaa jauhoja, vaan lisää niitä vähän kerrallaan, noin puolet jauhoista vehnäjauhoa. Tee pehmeä taikina, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoilta - pehmeästä taikinasta saat hyvät sämpylät. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kumoa se jauhotetulle pöydälle ja leivo sämpylöiksi tai patongeiksi, kohota leivonnaiset lämpimässä paikassa pyyhkeen alla kaksinkertaiseksi, voitele vedellä ja koristele siemenillä tai juustoraasteella tai hiutaleilla. Paista 200 asteessa kauniin vaalean ruskeiksi.

Jos heität vettä kuuman uunin takaosaa, pohjalle, tai laitat uuniin metalliastiassa vettä, tekee vesihöyry sämpylöiden kuoren rapeammaksi. Kun otat sämpylät uunista, älä peitä pyyhkeellä, jos haluat rapean kuoren.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja