Siirry pääsisältöön

Suklaakakku vieraiden odottaessa


Tämä kakun ohje on ollut vuosikausia käytössäni - se on nopea ja herkullinen - lisäkkeeksi käy jäätelö, marjat ja kinuski, vatkattava vaniljakastike. Piirasvuoassa paistettaessa koko kakun valmistus käy puolessa tunnissa - nnin pikainen ei kuitenkaan kannata olla kuin minä olin tänään, sillä jätin vahingossa leivinjauheen pois! Se harmitti niin, että piti kesken kahvikupin nousta uusi paistos tekemään uuniin - ja kyllä kannatti, sillä ovesta tupsahtikin pian  nuoria miehiä kahville!

Mehevä suklaakakku


Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 rkl kaakaota
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta

Sulata mikrossa 150 g margariinia ja kiehauta 1 dl vettä
Vatkaa 2 munaa kevyesti vaahdoksi

Lisää nesteiset aineet kuiviin aineisiin ja kaada taikina voideltuun ja (kookos)jauhoilla jauhotettuun piirasvuokaan (halkaisija noin 25 cm). Paista 175 asteessa, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa keskeltä kokeillen - kakku kypsyy noin 20 minuutissa ja se saa jäädä vähän kosteaksikin keskeltä. Voit tarjota sen lämpimänä tai kylmänä, jolloin sen voi koristellakin esim. sabluunoilla ja tomusokerilla.


Kommentit

  1. Lisätäänkö tuo vesi kuiviin aineisiin siis lämpimänä/kuumana :) t.aloittelija

    VastaaPoista
  2. Kyllä itse laitan sen ihan kuumana - varottava tietysti, ettei munat paistu kiehuvan kuumassa rasvassa - eli joko erikseen ne ja vähän sekoitellaan välillä tai sitten jäähdytellään hetki rasvaseosta, jos se muniin yhdistyy. Leivinjauhe ei ehdi toimimaan tässä, vaikka neste menisi kuumanakin taikinaan. Tämä on hvyää jäätelön ja marjojen kanssa tai jogurttivaniljakastike tai vatkattava vaniljakastike seuranaan

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja