Tätä pataleipää voin suositella!! Ohjeen
sain leipuriryhmässä toiselta innokkaalta leipurilta. Tämä leipä ei vielä
lämpimänä vakuuttanut minua maullaan, mutta kun se jäähtyi, niin ah! - leivästä
tulee ihana pikkumakea maku karpaloiden myötä tulee suuhun. Tätä teen varmasti
uudelleenkin.
Edellinen ruispataleipä, jonka ohjeen
löydät täältä , oli hapanta
maultaan ja jäin ihan pientä makeutta kaipaamaan taikinaan - tässä uudessa
pataleivän ohjeessa sitä juuri on. kokeilematta on vielä sipulipataleipä, sen
ohjeen julkaisen myöhemmin.
Rukiinen karpalopataleipä
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1 dl siemeniä – laitoin pellavansiemeniä
1 ½ tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa – itse laitoin 10 g
tavallista hiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
½ dl leipäsiirappia
1 dl kuivattuja karpaloita tai
pakastepuolukkaa
Yhdistä kuivat aineet. Lisää lämpöinen
vesi, johon hiiva on liuotettu. Lisää muut aineet ja sekoita nopeasti. Taikinaa
ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla, ettei taikina kuorru ja anna taikina
kohota 10-24 tuntia. Mitä pidempi kohotusaika on, sen voimakkaampi (happamen)
maku tulee leipään.
Laita työpöydälle märkä paperi tai
silikonimatto, sen päälle leivinpaperi ja jauhoja. Kumoa taikina siihen
palloksi. Älä vaivaa, peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja
uunipata heti uuniin kuumenemaan tyhjänä. Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia,
nosta pata esille, sipaise talouspaperilla öljyä pohjalle ja reunoille ja kumoa
varovasti taikina paperin avulla vuokaan. Peitä kannella tai foliolla ja paista
30 minuuttia uunissa. Ota sitten folio pois ja paista vielä 15 minuuttia. Voit
voidella tässä vaiheessa siirappivedellä, niin kuoresta tulee pehmeämpi – jos haluat
rapean kuoren, älä voitele, äläkä peitä leipää uunista otettaessa.
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Voit
kääriä leivän folioon ja pyyhkeeseen tai vain pyyhkeeseen (folio kerää vähän
kosteutta leipään) tai voit jättää sen sellaisenaan jäähtymään. Nauti juuston
kera tätä herkkua!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: