Siirry pääsisältöön

Lohimoussekakku


Suolaiset lohikakut ovat kahvipöydän herkkua ja loppuvat pöydästä aina makeita tarjottavia nopeammin. Tein tähän lohimoussekakkuun pohja saaristolaisleivästä ja koristeeksi punasipulikukan, sitä kokeilin ensimmäistä kertaa. Punasipulikukan ohjeen löydät täältä Makulehdestä. Ja tuo saaristolaisleipäpohja on tosi maukas ja pehmeä!

Lohimoussekakku

Pohja
300 g saaristolaisleipää
100 g leipämargariinia tai leivontamargariinia

Hienonna leipä monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon margariini. Voitele reunavuoan reunat öljyllä tai laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat öljyllä. Painele massa reunavuoan pohjalle jauhojen avulla.

Täyte
2 liivatelehteä ja 2 rkl kiehuvaa vettä
75-150 g kylmäsavulohta
1 rasia savulohipiparjuurijuustoa ja 1 purkki kermaviiliä
                    TAI 2 rasiaa makutuorejuustoa, jolloin 1 liivatelehti riittää
¼ dl pakastetilliä hienonnettuna
ripaus sitruunapippuria
2 tl sitruunanmehua

Pilko kala pieniksi paloiksi. Pehmitä liivate kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan ja purista se kuivaksi, liuota kiehuvaan veteen, anna hetki jäähtyä. Vatkaa tuorejuusto ja kermaviili tasaiseksi massaksi, lisää mausteet ja liivateseos ja lopuksi kala. Maista ja mausta vielä, jos tarpeen. Levitä seos vuokaan pohjan päälle ja hyydytä muutama tunti jääkaapissa tai hetki pakasteessa. Irrota vuoasta ja koristele – mielellään seuraavana päivänä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja