Työkaverini
suositteli minulle Namastesämpylöitä, joiden taikina voi olla päiviä
jääkaapissa ja sieltä vaan saa lusikalla nostettua taikinaa pellille ja voi
paistaa lämpimiä, tuoreita sämpylöitä milloin haluaa. Näiden sämpylöiden kuori
on niin rapea ja sisus hyvin kohonnut ja kuohkea.
Ohje on
Sikke Sumarin Saarenmaalla Namastessa tekemä. siitä kai nimi. Taikinan voi sekoittaa illalla valmiiksi ja laittaa jääkaappiin ja ottaa sitä aamulla
kahdella lusikalla pellille ja paistaa leiviksi tai sämpylöiksi. Taikinaa voi illalla kohottaa tunnin tai kaksi ja painaa sitten kasaan ennen jääkaappiin laittamista. Se kohoaa jääkaapissa jonkin verran, joten kannellisen kulhon voi laittaa varmuuden vuoksi vaikka muovikassin sisään. Ei veivaamista
tai vaivaamista ollenkaan! Tuoreen leivän tuoksu täytti aamulla meidänkin
keittiömme, tosin mies ei olisi edes sitä 15 minuutin paistoaikaa malttanut
odottaa aamukahvia, mutta odotti kuitenkin.
Namasten rapeakuoriset sämpylät
7 ½ dl haalean lämmintä vettä
25-30 g hiivaa tai
puolitoista pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl sämpyläjauhoja
tai hiivaleipävehnäjauhoja
10 -12 dl vehnäjauhoja
(leipätaikina saa olla paksumpaa, sämpylätaikina melko löysää ja jauhot turpoavat
taikinassa)
Halutessasi voit lisätä siemeniä tms.
Halutessasi voit lisätä siemeniä tms.
Jauhoja voi vaihdella,
mutta vehnäjauhoa laitettava vähintään puolet, koska leivän sitko, jossa hiiva
kohottaa, tulee siitä. Sämpyläjauhohan on sekoitus, jossa vehnää on jo joukossa ja hiivaleipävehnäjauhokin on vehnästä, kuorikerrosten alta otettu ravintoainepitoinen jauho.
Sekoita taikina ainekset,
älä vaivaa. Voit kohottaa taikinaa ensin tunnin verran huoneenlämmössä ja paina
sitten taikina matalaksi kulhossa. Peitä taikinakulho muovikelmulla ja laita
jääkaappiin. Taikinan voi kyllä laittaa suoraan jääkaappiinkin, jolloin se kohoaa hitaasti siellä.
Kun haluat leipoa
sämpylät, ota kahdella lusikalla taikinaa leivinpaperin päälle pellille,
huiskauta jauhoja päälle (minkä minä unohdin, kuvassa ei näy tätä) ja tee ristiviilto sämpylöiden pinnalle. Paista
kuumassa uunissa noin 220 asteessa 15-30 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on
vaalean ruskea. Sämpylät on rapeakuorisia, kovia uunista tullessaan – älä peitä
liinalla, koska silloin rapeus katoaa.
Tästä taikinasta voi
leipoa myös limppuja – kietaiset puolet taikinasta vaan leivinpaperin päälle
paistumaan ja paistat niin kauan. että leivän pohja on vaalean ruskea ja
kumiseva, kun kopautat pohjaa – tarkemmin en osaa paistamisaikaa kuvata – no
puoli tuntia vähintään. Taikinassa on lievä hapan maku, koska hiiva hapattaa
taikinaa jääkaapissa.
Tämän helpommin ei
tuoretta leipää voi kai tehdä – hyvää oli!
Ohjetta on helppo muunnella - tänään laitoin joukkoon salaatinsiemensekoitusta ja pellavansiemeniä
Ohjetta on helppo muunnella - tänään laitoin joukkoon salaatinsiemensekoitusta ja pellavansiemeniä
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: