Siirry pääsisältöön

Thaimaalaiset banaaniletut

Olen pitkään etsinyt ihanien thaimaalaisten banaanilettujen ohjetta ja nyt se on löytynyt. Kokeilin tänään ensimmäistä kertaa, koska aion viedä tämän ohjeen työpaikalleni käyttöön. Hyviä tuli! En käyttänyt voita, vaan korvasin sen öljyllä -thaimaalaisethan eivät itse rasvaa säästele näitä tehdessään. Neste voisi taikinassa olla kokonaan vettäkin.





Thaimaalaiset roti-letut

ohje muunnettu HS ohjeesta   Ruoka 6.3.2014 2:00  Helsingin Sanomat

8 kpl
 Taikina:
½ dl vettä
1 muna
½ dl kondensoitua maitoa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
1 rkl voita sulatettuna
4 dl erikoisvehnäjauhoja

Lisäksi:
130 g voita kirkastettuna
2 isoa banaania
2 dl kondensoitua maitoa

Sekoita keskenään vesi, kananmuna, kondensoitu maito, sokeri, suola ja voisula. Mittaa joukkoon jauhot. Alusta taikinaa noin viisi minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Jätä taikina lepäämään noin 20 minuutiksi.

Valmista sillä välin kirkastettu voi. Sulata voi pienessä kattilassa tai mikrossa pienessä kulhossa. Jätä seos odottamaan. Kun hera on painunut pohjalle, kaada kirkas osa varovasti toiseen astiaan.

Jaa taikina kahdeksaksi palloksi. Kaulitse taikinapallot jauhojen avulla paperinohuiksi ympyröiksi (halkaisija noin 28 cm). Lämmitä uuni 80 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla. Kuori ja viipaloi banaanit.

Kuumenna noin 1 rkl kirkastettua voita suuressa paistinpannussa. Laita lettu paistumaan ja asettele päälle letun keskiosaan ½ banaania viipaleina (lettu paistetaan siis vain yhdeltä puolelta). Jatka paistamista kovalla lämmöllä 2–3 minuuttia, kunnes taikina on kypsää ja alapinta on ruskeapilkullinen.
Käännä letun reunat limittäin banaanitäytteen päälle, jotta saat käärön. Käännä käärö ja paista vielä hetki. Laita valmis lettu uuniin leivinpaperin päälle, jotta se pysyy lämpinä. Toista samalla tavalla loput letut.
Tarjoa letut lämpiminä kondensoidun maidon kera.

Vinkki: Voit matkia thaimaalaisia roti-lettuja näin: valmista tavalliset letut tai krepit ja täytä ne banaaniviipaleilla. Käännä rullalle tai kolmion muotoisiksi taskuiksi. Tarjoa kastikkeena kondensoitua maitoa.


















Ja täällä vielä alkuperäinen todella osaava kokki - osasi ottaa yleisönsä ja illasta toiseen lettuja jonottavien ihmisten jono oli pitkä. Sain tekijältä luvan kuvata ja näyttää hänen työtään, mutta en saanut omaa videotani pienennettyä tähän ja löysin saman tekijän Youtubesta.






Kommentit

  1. Heippa!

    Oletkohan muokannut tätä paljon Hesarin ohjeesta? Kokeilin aiemmin sillä, mutten nyt pääsekään enää ohjetta näkemään sieltä (eikä tullut kirjattua aiemmin ylös)...

    VastaaPoista
  2. Nyt en osaa Erika vastata. Olen usein Thaimaassa syönyt näitä ja katsellut tekemistä ja kysellyt ohjeesta, lähdin ensin muuntamaan meidän tavallista lettutaikinaohjettamme. Etsin myös netistä ja usein banaanilettujen taikinassa oli banaaneha, mutta kun tahdoin ne thaimaalaiseen tapaan tuonne lettujen väliin. Eräs tuttavani kommentoi, että thaimaalainen oli hänelle neuvonut " lähes samanlaisen" ohjeen, joten tällä olen tehnyt näitä niin töissä kuin kotona, enkä enää osaa vastata, mitä eroa oli Hesarin ohjeessa. Viimeksi töissä taitettiin pyöreä lettu kahtia ja banaanit jäi väliin, se oli nopea tapa valmistaa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...