Työtoverini toivat Viipurin tuliaisina töihin kirsikkapiiraita - sellaisia en ollut ennen maistanutkaan, enkä tehnyt. Pitihän minun kokeilla, miten sellaiset piiraat Kotkassa onnistuisivat, etenkin, kun koti- ja mökkipiha on kansoitettu kirsikanpuun taimilla. Haaveenani on joskus viettää kotona japanilaista kirsikankukkajuhlaa! Tämän piiraan voisi valmistaa ihanista punaisista karviaisistakin. Pidimme kovasti kirsikkapiiraasta- toinen onkin vanha tuttu ohje - odotettava siis oman puutarhan kirsikoitakin leivontaan!
Aloin heti aamusta leipomaan piiraita. Olin jo aiemmin varannut Eesti-kaupasta happamia kirsikoita ja lisää niitä ostin Disas Fish liikkeestä Haminasta - siellä on paitsi monenlaista kalaa, niin mitä upein valikoima italialaisia ja brittiläisiä suklaita ym, sekä mahtava valikoima eri teelaatuja ja öljyjä. Kirsikkapurkkien kuvat alla - toisessa niissä oli happamuudensäätöaineita liemessä mukana, joten huuhtelin kirsikat ensin kylmällä vedellä. Tein piiraisiin muropohjan, ohjeen annos riittää kahteen pyöreään piirasvuokaan ja kirsikoita kahteen piiraaseen kuluu kaksi isoa purkkia. Piirasvuoat kannattaa voidella margariinilla ja jauhottaa millä tahansa jauhoilla, itse käytin nyt vehnäjauhoja, mutta korppujauhot, leseet ja hiutaleet käy yhtä hyvin.
Piirastaikina kahteen piiraaseen
- minä sain tästä vielä yhden pikkupiiraan
150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 dl creme fraichea tai maitoa tai kermaviiliä
1 dl perunajauhoja
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon creme fraiche ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. tein taikina monitoimikoneella leikkuuterällä, jolloin voit sekoittaa nopeasti jauhotkin taikinaan koneella- helppoa!
Nostele taikina piirasvuokiin, jauhoja päälle, ja painele taikina pohjalle ja reunoille - jos se tarttuu käsiin. lisää jauhoja taikinan päälle.
Täyte I
Kirsikoita, joista kivet on poistettu - tai punaisia karviaisia -, levitetään pohjan päälle. Päälle ripotellaan hillosokeria, joka hyydyttää kirsikoista irtoavan nesteen vasta piiraan jäähtyessä. Piiras paistetaan 180 asteessa, kunnes piiraan reunat ovat vaaleanruskeat ja pohja kypsä. Jäähdytetään.
Kylmän piiraan päälle voi sulattaa valkosuklaata rapisevassa harmaassa muovipussissa, joka kestää kuumuuden - käytä mietoa lämpöä mikrossa ja sulata 10 sekuntia kerrallaan. Kun suklaa on sulaa, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaa koristeeksi kirsikoiden päälle.
Täyte II
Kun piirastaikinaa jäi, levitin sitä vielä pikkuvuokaan ja päälle laitoin kermaviilimunaseoksen ja pakastepuolukoita - kirsikat tai punaherukat tai vadelmat tai mustikatkin olisivat käyneet tähän piiraaseen.
1 prk kermaviiliä
1/2 dl maitoa
1 kananmuna
2 tl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
ripaus sokeria
- Sekoita kaikki aineet ja maista maku. 2 dl maitotuotetta hyytyy 1 kananmunalla ja toisaalta isommassa massamäärässä 2 tl vehnäjauhoja voi korvata kananmunan - niinpä kun lisäsin maitoa tähän, niin laitoin vähän vehnäjauhoja takaamaan hyytymisen.
Tämäkin piiras paistetaan 180 asteessa, kunnes reunat ovat vaaleanruskeat ja pohja kypsä.
Kiitos kirsikka piirakan ohjeesta, sellaista mulla ei olekkaan.
VastaaPoistaOlen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin.
Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.
Kiva kun liityit! Sinun blogisi nimi on jo niin houkutteleva... rakastan aurinkoa ja kesää.. kiitos, vieras saapuu pian!
VastaaPoista