Siirry pääsisältöön

Kylmäsavulohi-parsapiiras

Tänään olemme herkutelleet lohen ja parsan kanssa. Ruoaksi oli terijakilohta nuudelikasvispannun ja höyrytettyjen parsojen kera. Iltapalaksi rajan takaa saapuville vieraille tein kaksi piirasta kylmäsavulohesta ja parsasta. Olisihan tähän kalapiiraaseen yhtä hyvin voinut käyttää ruoasta jääneen kypsän lohen tai savukalaa - nyt kuitenkin kylmäsavulohi viipaleita.

Tykkään kovasti tästä käyttämästäni Kinuskikissan piirasvuoasta - siitä saa leikattua kauniit piiraspalat. Hapanleivät ovat vielä kohoamassa, sitten olisikin tämän sadepäivän leipomiset tehty.


Ohje löytyy K-ruokasivuilta. Lisäsin pohjataikinaan puolikas teelusikallisen leivinjauhetta, jotta pohjasta tulisi pehmeämpi. Ruokakerman korvasin tilli-sitruuna creme fraichella, kun ei ruokakermaa ollut. 

Piiraspohjan voi tehdä kokonaan vehnäjauhoista - niitä vaan ruisjauhojen tilalle. Ilman leivinjauhetta pohjasta tulee rapea, leivinjauheella pehmeä. Osan jauhoista - tässä osan ruisjauhoista voi korvata hiutaleilla tai kauranleseillä.

Suolaisen piiraan munamaidon voi tehdä mistä vaan maitotuotteesta, pelkkä maitokin käy. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl maitoa tai kermaviiliä tai kermaa tai makukermaa tai ranskankermaa. Kananmunan korvaa 2tl vehnäjauhoa ja sitä voi lisätä vähän hyytymistä tehostamaankin. 

Nykyisin laitan mielellään raa'an pohjan päälle munamaidon ja pudotan makuaineet vasta viimeksi piiraaseen, jotta ne jäisivät pinnalle näkymään. Tässä piiraassa munamaitoa oli sen verran paksusti, että kylmäsavulohi peittyi. Illalla maistellaan! 

Olikin tosi hienon makuinen piiras! Vielä kuva tuosta parsan keittelystä ihan hetken aikaa pienessä vesimäärässä- saa jäädä rapsakaksi haarukalla kokeillessa. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja