Siirry pääsisältöön

Kylmäsavulohi-parsapiiras

Tänään olemme herkutelleet lohen ja parsan kanssa. Ruoaksi oli terijakilohta nuudelikasvispannun ja höyrytettyjen parsojen kera. Iltapalaksi rajan takaa saapuville vieraille tein kaksi piirasta kylmäsavulohesta ja parsasta. Olisihan tähän kalapiiraaseen yhtä hyvin voinut käyttää ruoasta jääneen kypsän lohen tai savukalaa - nyt kuitenkin kylmäsavulohi viipaleita.

Tykkään kovasti tästä käyttämästäni Kinuskikissan piirasvuoasta - siitä saa leikattua kauniit piiraspalat. Hapanleivät ovat vielä kohoamassa, sitten olisikin tämän sadepäivän leipomiset tehty.


Ohje löytyy K-ruokasivuilta. Lisäsin pohjataikinaan puolikas teelusikallisen leivinjauhetta, jotta pohjasta tulisi pehmeämpi. Ruokakerman korvasin tilli-sitruuna creme fraichella, kun ei ruokakermaa ollut. 

Piiraspohjan voi tehdä kokonaan vehnäjauhoista - niitä vaan ruisjauhojen tilalle. Ilman leivinjauhetta pohjasta tulee rapea, leivinjauheella pehmeä. Osan jauhoista - tässä osan ruisjauhoista voi korvata hiutaleilla tai kauranleseillä.

Suolaisen piiraan munamaidon voi tehdä mistä vaan maitotuotteesta, pelkkä maitokin käy. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl maitoa tai kermaviiliä tai kermaa tai makukermaa tai ranskankermaa. Kananmunan korvaa 2tl vehnäjauhoa ja sitä voi lisätä vähän hyytymistä tehostamaankin. 

Nykyisin laitan mielellään raa'an pohjan päälle munamaidon ja pudotan makuaineet vasta viimeksi piiraaseen, jotta ne jäisivät pinnalle näkymään. Tässä piiraassa munamaitoa oli sen verran paksusti, että kylmäsavulohi peittyi. Illalla maistellaan! 

Olikin tosi hienon makuinen piiras! Vielä kuva tuosta parsan keittelystä ihan hetken aikaa pienessä vesimäärässä- saa jäädä rapsakaksi haarukalla kokeillessa. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...