Siirry pääsisältöön

Leipurit Tallinnassa 1-osa



Leipureiden matka Tallinnaan 

Olin leipojaystävien ja bloggaajakavereiden kanssa Tallinnassa 12.-13.3.2016 ja mikä parasta saimme tavata virolaisia leipureita ja bloggaajia matkallamme. Teimme ihania hankintoja kevään leivonnaisia varten ja saimme katsella uusimpia virolaisia leivonta- ja ruokakirjoja tekijöiden esitteleminä. Varmasti montaa muutakin leivonnan ystävää kiinnostaa, mistä Tallinnasta löytää omaan harrastukseen tai ammattiin liittyviä myymälöitä.  Lue matkastamme ja lähde itse seikkailemaan ihaniin paikkoihin Tallinnassa!





Matkalle lähdimme varhain lauantaiaamuna Länsisatamasta. Laiva olikin tosi täynnä matkalaisia, löysimme pikkuriikkisen pöydän, jonka ympärille saimme koottua ensimmäiset kakku – ja voileipäkahvit. Sain mahdollisuuden esitellä matkalla Unelmakakut.fi leivontalähettilään tehtävää ja Wonder Cakes leivontavälineitä. Perillä majoituimme kiireesti hotelliin ja lähdimme heti kävellen tutustumaan aurinkoiseen Tallinnaan ja ensimmäiseen kohteeseemme, Seikluskohvik- nimiseen firmaan, jonka omistaja Marika Sinkkonen oli yhdessä Lia Virkuksen kanssa kutsunut virolaisia leipureita ja bloggareita tapaamaan meitä. Lia Virkus on tunnettu ruokatoimittaja ja keittokirjojen sekä leivontakirjojen kirjoittaja ja Viron tv:ssäkin usein esillä ollut virolaisen ruokakulttuurin tuntija.

Seikluskohvik facebook-sivulta löytyy yhteistyökumppaniemme nimet ja leivontablogit – niissä onkin paljon katsottavaa!  Teimme tuttavuutta ja vaihdoimme yhteystietoja, kertoilimme toisillemme bloggarien arjesta ja kakkujen valmistamisen historiasta ja koristelun muutoksista niin Suomessa kuin Virossa – ja kaikki tämä tapahtui tietysti ihanien kakkukahvien ääressä – kiitos Andralle kakkujen valmistajana.



Seikluskohvik verkkokauppa eestin kielellä löytyy netistä.
Seikluskohvik ei nimensä mukaan ole kahvila, vaan pieni leivontatarvikkeiden myymälä, jossa valikoimaa niin koristeista kuin muoteistakin ym. oli melko paljon. Teimme ostoksia ennen kuin jatkoimme seuraavaan kohteeseen. Kerroimme myös olevamme kiinnostuneita Seikluskohvik’ssa järjestettävistä leivonta- ja kakun koristelukoulutuksista – ehkäpä tapaamme seuraavan kerran kurssilla siellä.  Omistaja Marika Sinkkonen järjestää myös kotileipureille koulutusmatkoja ulkomaille – opetuskielinä eesti tai englanti.

Käsityöliike – käsityöläisten taivas :  Karnaluks,  on Seikluskohvikun lähellä, mutta auki lauantaina vain klo 15 asti. Lisätietoa täältä.  Karnaluksilla on myös nettikauppa. Karnaluksin lähellä on suuria kangaskauppoja, joissa itse olen vuosia vieraillut mm Abakhan fabrics ja Kanga dzungel  ja näiltäkin löytyvät nettikaupat.


Jatkoimme tilataksilla kohti Sikupillin Prisman vieressä olevaa Gemoss’a, joka on suuri ravintoloiden ja leipomoiden tukkuhalli, josta tällä hetkellä yksityiset asiakkaatkin saavat tehdä ostoksia käteisellä tai kortilla maksaen. Suunnitteilla on, että kesällä aloittaisi myös verkkokauppa toimintansa. 


Tilataksin saa kätevästi soittamalla - satamassa tai liikkeiden edessä odottavat taksit ovat yleensä kalliimpia, kannattaa kysyä hinta etukäteen. Tilataksilla pisimmätkään matkamme Mustamäelle tai Ûlemisteen eivät maksaneet yli kahdenkympin ja taksilla matka sujui nopeasti. Julkisissa kulkuvälineissä tunnelma olisi toinen. itse matkustan mielelläni matkoilla paikallisilla busseilla. Tallinnassa on helppo matkata julkisilla kulkuvälineilläkin - klikkaamalla saat lisätietoa siitä. Aikataulut löytyvät netistä ja julkisen liikenteen ladattavia Ühiskaart-kortteja voi ostaa 2 euron hintaan postikonttoreista, Selvereistä, R-Kioskeista, Autogrilli kioskeista sekä Tallinnan Stockmannilta. Samaisissa myyntipisteissä voi myös ladata kortille rahaa. Kuljettajalta käteisellä ostettu yksittäislippu maksaa 1.60€ (alennusryhmät 0.80€), mutta Ühiskaartilla yksittäislippu maksaa 1.10€ (alennusryhmät 0.55€). Yhdellä kortilla voi ostaa maksimissaan 6 matkustajalle liput kerrallaan. Systeemi toimii, niin että ensimmäisen lipun saa ostettua näyttämällä korttia lukijaan, ja tämän jälkeen nuolinäppäimillä valitaan muiden matkustajien määrä ja painetaan OK.

Gemoss'n viereisessä Sikupillin Prismassa mm. hyvä kenkäkauppa ja Basilika Pesto Pasta- ravintola, jossa mahdollisuus nauttia edullista ja hyvää ruokaa.  Vieressä pieni kahvila. Lähellä noin 500 metrin päässä iso Ülemiste-ostoskeskus, joka on Viron suurin ostoskeskus tällä hetkellä, kun sitä laajennettiin jokin aika sitten.

Gemoss on suuri myymälä, jossa on paljon astioita, paperitavaroita, kakkujen pakkaustarvikkeita ja koristeluvälineitä ym. astioita ja välineitä, myös elintarvikkeita.


Kuvia Gemoss tukusta:











Ja kuten kuvista voi päätellä, täällä meillä kuluikin aikaa. Pitkän  päivän päätteeksi ruokailu hyvässä ravintolassa lähellä hotelliamme kruunasi illan. Tarjolla oli monenlaista herkkua erilaisten makujen ystäville ja ruoat olivat kauniisti koristeltuja. Aivan ihana idea kirjoittaa ravintolan nimi ruoka-annoksiin! Ravintola Oliverin henkilökunta oli kovin ystävällistä ja meille oli varattu pitkä pöytä hyvällä paikalla ruokailua varten.








Ruokailun jälkeen teimme vielä pienen kävelykierroksen Tallinnan vanhassa kaupungissa ja kertoilimme toisillemme, miltä näyttää Tallinnan vanha kaupunki eri vuodenaikoina ja mitä hienoja tapahtumia siellä kesäkuun alun Vanhan kaupungien päivien lisäksi on.  Sitten olikin jo aika köpsötellä unten maille hotelliin - aamulla odottaisivat uudet seikkailut, joista kerron tämän postauksen jatko-osassa.


Kommentit

  1. Pääsisipä itsekkin tuonne ostoksille

    VastaaPoista
  2. Kaikki 3 leivontatarvike liikettä kierretty. Kiitos infosta. Gemossiin meen vierailee joku toinenki kerta. Tai jos se nettikauppa tulis niin seki olis kiva. Seikluskohvik oli aika pieni ja siellä kävin kääntyy. Se kauppa mistä sai alennuksen mustikamaa keskuksessa oleva oli aika paratiisi... oihvoih.. olis tehny mieli ostaa mukaan kaikkea mahdollista

    VastaaPoista
  3. Kiva kuulla, että infosta oli hyötyä ja iloa. Kai käytit Virpi etukoodia Suhkrukunstissa? Olin juuri itsekin ostoksilla Tallinnassa viikonloppuna.

    VastaaPoista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja