Siirry pääsisältöön

Macaronssit




Olen kokeillut useita macarons-ohjeita. Ohje on varmaan kuin kakkupohja - kun löydät itsellesi parhaan, toimi sen mukaan. Ainesmäärät ohjeissa vaihtelevat, mutta on kaksi perusohjetta - sekoitettava ja italialaisella marengilla tehtävä ohje. Sekoitetuilla ohjeilla macaronssin sisusta jää tahmeammmaksi ja pikkuleipä matalammaksi kuin italialaisen marengin ohjeella tehtynä. Italialaisen marengin valmistuksessa olen noudattanut yhtä vinkkiä, jonka sain huippukakkuleipurilta ja joka toistuu myös englantilaisessa keittokirjassa - älä sekoita sokeria ja vettä kuumentaessasi niitä 110 asteeseen eli sokerisiirapin lankamaiseen vaiheeseen. Toinen asia - tämän valmistus vaatii yleiskoneen.  

Italialaisella marengilla tehdyt onnistuvat mielestäni parhaiten, nämä kuvissa olevat macaronssit on tehty Kakkukatrin ohjeella, jota olen viime aikoina päätynyt käyttämään useita ohjeita kokeiltuani kesän aikana. Pursotuksessa vielä tässä kuvassa epäonnistuin, joten macaronsseista tuli vähän vinoja. Pursotus on tehtävä aivan kohtisuoraan ja lopetettava keskelle. Kokeilin myös Jauhot Suussa blogin ohjeita ja nekin olivat hyviä - etenkin italialaisella marengilla tehdyt macaronssit.

Hyviä vinkkejä macaronssien tekemiseen on koonnut myös Annamanna blogissaan ja täytteitä löytyy Kermaruusun blogista .

On todella tärkeää, että kananmunien valkuaisia vanhennetaan 1-2 vrk jääkaapissa kelmun alla - olen vanhentanut myös pitäen valkuaisia vuorokauden huoneen lämmössä. Yksi keino on laittaa valkuaiset 10 sekunniksi mikroon miedolle lämmölle, mutta siinä kyllä helposti alkaa valkuainen jähmettymään. 

Pursotan macaronssit leivinpaperin päälle alla piirretty ja kopioitu ympyräsabluuna. Kuivatan kuoria noin tunnin verran ennen paistamista. Elokuussa käytin ilmalämpöpumpun kosteuden poistoa ja ilmankosteudesta huolimatta macaronssit onnistuivat erinomaisesti. 

Paistolämpötila minun kiertoilmauunissani on italialaisella marengilla tehdyillä macaronsseilla 130 astetta ja 13-14 minuuttia. Huomasin myös, että Aeg:n uunissani oleva pitsanpaisto eli kiertoilmauuni yhdistettynä alalämpöön on vallan mainio macaronssien paistamisessa - jatkossa käytänkin sitä toimintoa näiden kanssan. Sekoitettava taikina vaatii matalamman lämmön 120 ja pitemmän ajan, ettei kuoriin tule ruskeaa väriä. Alalämpöäkin voisi käyttää. Macaronssit ovat valmiita, kun ne irtoavat leivinpaperista- ja jos eivät irtoa, neuvoi Pullahiiri leipureita malttamaan.. .odota huomiseen, niin kyllä ne kuivuessaan irtoavat!

Kiitos vinkeistä  Tiina J:lle ja muille leipuriystäville - koko kevään ajan sain neuvoja, kun usein epäonnistuin näiden kanssa! Syksyllä jo tuntui, että macaronssien leipomisen taito on hyppysissä :)

Täytteeksi sopii mielestäni erittäin hyvin marenkivoikreemi, jossa on mukana tuorejuustoa, ohjeita blogini kakun täytteissä. Tuohon marenkikreemiin voi lisätä väriä, lemoncurdia, valkosuklaata, kaakaota, esansseja tai makusiirappeja ym. Täytteeksi käy myös kerma-tuorejuustovaahto.

Kun macaronssit tulevat uunista, jäähdytän ne, täytän pursottamalla täytteen sisään ja pakastan rasioihin. Kahvin kera tarjolle ne sulavat 10 minuutissa huoneen lämmössä.

Ja kun elokuussa 2016 täydensin tätä vanhaa päivitystä, näyttivät macaronssini silloin tältä. Vaaleankeltaisiin on valkuaiset vanhennettu mikroaaltouunissa, vaaleanpunaisiin macaronsseihin tuli valkuaisia, joiden pakkauksen parasta ennen päiväys oli kuukauden vanha ja munan valkuaisia pidin jääkaapissa kelmun alla 2 vrk. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja