Siirry pääsisältöön

Omar-kinuski-mansikka kääretorttu









Kokeilin Omarruusuja ja Omarkinuskia mansikkatorttuun. Maku oli suussa sulavan hyvä ja kääretorttupohja oli gluteeniton, koska se oli perunajauhoista tehty. Ohje löytyy Kodin kuvalehden Ruususuu ja    Huvikumpu     blogista.

Kumosin kääretorttulevyn mantelijauhoilla jauhotetun paperin päälle ja irrotin vetämällä päällimmäisen paperin. Sitten laitoin sen paikoilleen ja rullasin lämpimän pohjan kahden paperin välissä. Annoin sen jäähtyä hetken ja täytin omarkinuskilla, kermavaahdolla, jossa oli tuorejuustoa mukana ja mansikkalohkoilla. Sitten rullasin tortun, annoin jähmettyä jääkaapissa ja koristelin.

Tein omarkinuskitäytteen vähän eri lailla kuin blogin ohjeessa eli näin:


1 dl vispikermaa
100 g omarkarkkeja

+ 100 g tuorejuustoa
1 dl vispikermaa

Kuumenna kattilassa kerma ja karkit levy 3-4:lla. tee tippatesti: kun pudotat lusikalla kinuskia tipan kylmän veteen ja se jähmettyy heti, on kinuski valmista. Jäähdytä kinuski. 
vaahdota 1 dl vispikermaa ja eri astiassa 100 g tuorejuustoa. Lisää tuorejuustoon kinuski ja viimeksi kermavaahto, Maista ja mausta tarvittaessa lisää vaniljasokerilla.


Ohjeessa on omarkinuski, mutta sen voi korvata myös vaahdotettavalla Omarkermalla,  joka valmistetaan kuumentamalla 3dl vispi- tai kuohukermaa - kerma ei saa tulla kiehumispisteeseen! Joukkoon lisätään puoli pussia Omarkarkkeja ja sekoitellaan niin, että karkit sulavat. Tämä seos jäähdytetään kunnolla jääkaapissa seuraavaan oäivään tai pakastimessa nopeammin ja sen voi vaahdottaa jääkaappikylmänä. Tuo Omarkerma tai Omarkinuski on kyllä huippuhieno maku mansikoiden kera.

Omarruusuja minun piti kokeilla jo aiemmin keväällä. Massa valmistetaan pehmittämällä Omar-karkkeja mikrossa 10 sekuntia ja sekoitetaan massa tasaiseksi. Massaa työstetään kuten sokerimassaa. Massa on tahmeaa, käytin apuna kaulinnassa tomusokeria.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...