Siitä onkin pitkään, kun olen leiponut sipulipiirasta! Muistan, kuinka vierastin ajatustakin ja kuinka sipulipiiras osoittautui sitten todella hyväksi! Suosittelen kokeilemaan. Alkuperäinen ohje on Valion ja muunsin sitä jonkin verran.
POHJA
125 g leivontamargariini 60 %
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 - 1 dl sipulin makuista creme fraichea tai vettä sen tilalle
TÄYTE
400 g sipulia ja punasipulia ja sipulin varsia
2 rkl öljyä
1 tl sokeria
ripaus yrttisuolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
2 dl Valio Emmental punaleima raastetta
3 dl kolmen sipulin ruokakermaa
2 kananmunaa
( ruokakerman tilalle käy kermaviili, maustettu tai maustamaton creme fraiche ja maito tai jopa päiväykseltään vanha, mutta muuten pinnalta kunnollisen näköinen kermaviili tai kerma)
POHJA Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä margariini ja yhdistetyt kuivat aineet murumaiseksi taikinaksi - jos tahdot kaurahiutaleiden rapeuden säilyvän, lisää ne vasta valmiiseen taikinaan. Lisää 1 dl maustettua crème fraîchea tai minä laitoin vettä sen tilalle. Sekoita.
Painele taikina voideltuun (jauhotusta ei tarvita) piirakkavuokaan (Ø 25 - 26 cm). Lämmitä uuni 200 asteeseen. Itse käytän aina kiertoilmatoimintoa.
TÄYTE Leikkaa sipulit 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Lisää sipulit. Jos sipulit eivät kerralla mahdu pannulle ja haluat ne ehjinä piirakan pinnalle, paista ne kahdella pannulla tai kahdessa erässä. Jätä kuitenkin varsisilppu erikseen, sen voit lisätä valmiin piiraan päälle ennen paistamista.
Anna sipuleiden kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä 5-10 min. Ripota pinnalle sokeri. Käännä sipulit varoen, jotta renkaat pysyvät kasassa. Jatka kypsentämistä vielä ilman kantta 5 min. Mausta sipulit suolalla ja pippurilla.
Sekoita kananmunat ja maito, lisää ripaus yrttisuolaa ja valkopippuria.
Levitä piirakkapohjalle juustoraaste, munamaitoseos ja viimeksi sipulirenkaat ja pilkotut sipulin varret..
Paista 175 - 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 35 min tai kunnes kypsä. Tarjoa jäähtyneenä esim. salaatin kanssa. Koristele sipulinvarsilla tai tuoreilla yrteillä ja paahdetuilla siemenillä (ostin nämä valmiina).
Salaatti
Pilko kulhoon
lehtisalaattia
keltaista makeaa paprikaa
keltaista luumutomaattia
hunajameloonia
Päälle
Pannulla paahdettuja cashewpähkinöitä
Parmesan juustolastuja
oliiviöljyä ohuena nauhana kaataen ja samoin balsamico viinietikkaa
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: