Siirry pääsisältöön

Karamellisoitu sipulipiiras ja meloonisalaatti




Siitä onkin pitkään, kun olen leiponut sipulipiirasta! Muistan, kuinka vierastin ajatustakin ja kuinka sipulipiiras osoittautui sitten todella hyväksi! Suosittelen kokeilemaan. Alkuperäinen ohje on Valion ja muunsin sitä jonkin verran. 


POHJA
125 g leivontamargariini 60 %
2  dl hiivaleipävehnäjauhoja
½  dl kaurahiutaleita
1  tl leivinjauhetta
        1/2 - 1 dl sipulin makuista creme fraichea tai vettä sen tilalle

TÄYTE
400  g sipulia ja punasipulia ja sipulin varsia
2  rkl  öljyä
1  tl sokeria
ripaus yrttisuolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
2  dl Valio Emmental punaleima raastetta
        3  dl kolmen sipulin ruokakermaa 
        2 kananmunaa

( ruokakerman tilalle käy kermaviili, maustettu tai maustamaton creme fraiche ja maito tai jopa päiväykseltään vanha, mutta muuten pinnalta kunnollisen näköinen kermaviili tai kerma)


POHJA Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä margariini ja yhdistetyt kuivat aineet murumaiseksi taikinaksi - jos tahdot kaurahiutaleiden rapeuden säilyvän, lisää ne vasta valmiiseen taikinaan. Lisää 1 dl maustettua crème fraîchea tai minä laitoin vettä sen tilalle. Sekoita.
Painele taikina voideltuun (jauhotusta ei tarvita) piirakkavuokaan (Ø 25 - 26 cm). Lämmitä uuni 200 asteeseen. Itse käytän aina kiertoilmatoimintoa.

TÄYTE Leikkaa sipulit 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Lisää sipulit. Jos sipulit eivät kerralla mahdu pannulle ja haluat ne ehjinä piirakan pinnalle, paista ne kahdella pannulla tai kahdessa erässä. Jätä kuitenkin varsisilppu erikseen, sen voit lisätä valmiin piiraan päälle ennen paistamista.

Anna sipuleiden kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä 5-10 min. Ripota pinnalle sokeri. Käännä sipulit varoen, jotta renkaat pysyvät kasassa. Jatka kypsentämistä vielä ilman kantta 5 min. Mausta sipulit suolalla ja pippurilla.

Sekoita kananmunat ja maito, lisää ripaus yrttisuolaa ja valkopippuria.

Levitä piirakkapohjalle juustoraaste, munamaitoseos ja viimeksi sipulirenkaat ja pilkotut sipulin varret..

Paista 175 - 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 35 min tai kunnes kypsä. Tarjoa jäähtyneenä esim. salaatin kanssa. Koristele sipulinvarsilla tai tuoreilla yrteillä ja paahdetuilla siemenillä (ostin nämä valmiina).

Salaatti


Pilko kulhoon
lehtisalaattia
keltaista makeaa paprikaa
keltaista luumutomaattia
hunajameloonia

Päälle
Pannulla paahdettuja cashewpähkinöitä
Parmesan juustolastuja
oliiviöljyä ohuena nauhana kaataen ja samoin balsamico viinietikkaa




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...