Kokeilin jo kerran aiemmin kakkua, jonka makumaailmassa yhdistyi lemoncurd ja Brunbergin lakutoffee. Koska se maistui nuorille ja vähän vanhemmillekin miehille, uskalsin tehdä uuden kakun makutestaukseen ja jälleen kakku sai kiitosta. Niinpä tätä voi suositella kokeiltavaksi muillekin teille!
Sitruunalakukakku
3 munan kakkupohja 18 cm:n kakkuun
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl karkeita vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
Voitele vuoka. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri tosi kuohkeaksi, valkoiseksi, suureksi vaahdoksi - yleiskoneella 5-10 minuuttia. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sihdin läpi varovasti kaapimella nostellen. Tee ristiviilto taikinaan, jotta se kohoaisi tasaisemmin. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun keskeltä kokeillessa. Pudota valmis kakkupohja noin 20 -30 sentin korkeudelta, niin pohjasta tulee tasaisempi ja sen ilmakuplat tasoittuvat.
Leikkaa jäähtynyt pohja seuraavana päivänä 3 (tai neljään) osaan. Järjestä ne pinoamisjärjestykseen. Kakun päälle tulee paistettaessa pohjalla ollut kappale.
Sitruunatäyte ja lakutäyte yhteen väliin kumpaakin.
Täytepohja:
2 isoa liivatetta, pieniä voisi olla 2 1/2 kpl
1 rkl sitruunan mehua
170 g Philadelphia tuorejuustoa tai 2 dl rahkaa
3 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma ja tomusokeri, lisää vanilliinisokeri. Kiehauta sitruunan mehu ja lisää siihen liivate, sekoita hyvin, anna jäähtyä hetki. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi ja lisää vatkaten liivateseos siihen. Nostele joukkoon kermavaahto. Puolita massa, toisesta osasta tulee lakutoffeemassa ja toisesta sitruunamousse.
Lakutoffeemassa
Pilko lakritsitoffeeta pieniksi paloiksi haluamasi määrä ja lisää maun mukaan vanilliinisokeria ja sokeria.
Sitruunamousse
Lisää Täytepohjaan 1/2 dl lemoncurdia ja makusi mukaan vaniljasokeria
Kostuttamiseen
1 dl appelsiinitäysmehua
1 -2 tlö sitruunan mehua
Kokoa kakku kakkupaperin päälle irtopohjavuoan reunan sisälle. Kostuta kakkulevy pullasudilla töpöttäen appelsiinitäysmehulla, johon on lisättty sitruunan mehua. Lisää täyte. Päälle uusi levy, kostuta ja toinen täyte. Laita kakku yöksi jääkaapppiin hyytymään tai hyydytä nopeasti pakasteessa.
Kakun päälle tulee kermavaahto, jossa on tuorejuustoa.
Kakun päälle
4 dl vispikermaa -käytin tukun laktoositonta Millac Goldia (kelt.purkki)
1 pkt Philadelphia tuorejuustoa
keltaista elintarvikeväriä
1/2 -1 dl tomusokeria
2 rlk lemon curdia
Vaahdota kerma, sekoita tuorejuusto hyvin notkeaksi ja lisää kerman vatkaamisen loppuvaiheessa tomusokeri, tuorejuusto ja väri. Levitä kakun päälle ja reunoille ohut kerros kermavaahtoa murusuojaksi. Tiivistä samalla kakun alareuna kermakerroksella. Laita kakku hetkeksi kylmään.
Levitä lastalla tasainen kerros kermavaahtoa kakun päälle ja reunoille. Tasoita lastalla ja raapalla - itse vedin reunan piikkikampalastalla, niin että sain vaakaraidoituksen reunaan. Päälle pursotin lehtityllalla pystynauhaa ja lopuksi pienellä tähtityllalla ruusukuvion yläreunaan.
Käytin koristeina Alku lakutoffeeta, jonka kaulin ja otin muotilla lehtiä, jotka jätin yöksi kuivamaan muotoon - paljon ei kuivumista tapahtunut, mutta lehdet pysyivät vähän taitettuina kakun päällä. Käytin myös valkosuklaasta pursotetun lankamaisen koristeen, sokerimassakukkia ja -perhosia sekä Sydämen muotoisia Heart mix -karkkeja.
Aiemmin tein yhden sitruunalakukakun ja kun taikinaa jäi, tein vielä 10 cm:n pikkukakun - alla kuvassa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: