Pientä hyvää - sopii pakastettavaksikin. Cookies- pikkuleivissä voi käyttää erilaisia suklaita - valkosuklaata, tummaa suklaata Brunbergin oma on laktoositon, minttusuklaata tai esim salted caramel suklaata. Marjoina voi olla pakastemustaherukat, kuivatut karpalot, pakastevadelmat, pakastemustikat. Itse asiassa minua houkutti ajatus lisätä cookiesien mausteeksi cacao-chili mausteseosta, mutta en nyt rohjennut sitä kokeilla kuitenkaan.
Olen koonnut cookies aineksista myös joulupurkkeja, jolloin vain margariini ja kananmunat ovat jääneet purkista pois. Käytin silloin kuivattuja karpaloita makuna ja toisissa purkeissa oli smarties- karkkeja.
Näihin cookies pikkuleipiin käytin macaronsseista jääneen karkeamman mantelijauhon - hyvin sopisi mantelilastut tai -rouhe tai sitten sen voi jättää pois ja laittaa vaan jauhoja enemmän. Kannattaa muuten paistaa aina pikkuleivissä koekakku - jos pikkuleivät leviävät liikaa, lisää taikinaan jauhoja. Jos taas cookiesit jäävät kokkareeksi pellille, voi taikinaan lisätä vettä, maitoa, kermaa tai öljyä. Ja murotaikinaahan kannattaa pitää hetki kylmässä, ennen kuin siitä alkaa pikkuleipiä muotoilemaan. Lapsuuskodissani vietiin vielä uunipellilläkin olevat pikkuleivät hetkeksi ulos pakkaseen ennen paistamista - näin pikkuleivät säilyttävät paistettaessa paremmin muotonsa. Mutta kyllä cookiesit on tarkoitettu leviäväksi.
Ja tässäpä ohje, joka lähti kokeiluun Kotivinkistä, mutta vastaavia ohjeita on kyllä monessa paikkaa - kokemukseni mukaan makuasioissa on kyllä eroa eri ohjeissa.
Mustaherukka- valkosuklaacookiet
- tästä annoksesta sain noin 60 kpl
200 g margariinia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa tai 3 -4 keltuaista, jos niitä on esim. Macaronssien leipomisesta jäänyt
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhoa tai -rouhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g valkosuklaata
1 1/2 dl pakaste mustaherukkaa
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa tai 3 -4 keltuaista, jos niitä on esim. Macaronssien leipomisesta jäänyt
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhoa tai -rouhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g valkosuklaata
1 1/2 dl pakaste mustaherukkaa
Vaahdota margariini ja sokerit, vatkaa joukkoon kananmunat tai keltuaiset.
(Jos kuivat aineet ovat lahjapurkissa, voi alussa vaahdottaa hieman margariinia ja kananmunia ja kipata kuivat aineet joukkoon ja sekoittaa vain vähän puulastalla niitä.)
Sekoita kuivat aineet ja lisää suklaarouhe kuiviin aineisiin. Sekoita margariinivaahtoon kuivat aineet puulastalla, ei koneella, koska silloin taikina sitkistyy ja rouheiset aineet pilkkoutuvat. Kaada lopuksi päälle pakastejäiset marjat - sekoita mahdollisimman vähän, etteivät marjat värjää.
(Jos kuivat aineet ovat lahjapurkissa, voi alussa vaahdottaa hieman margariinia ja kananmunia ja kipata kuivat aineet joukkoon ja sekoittaa vain vähän puulastalla niitä.)
Sekoita kuivat aineet ja lisää suklaarouhe kuiviin aineisiin. Sekoita margariinivaahtoon kuivat aineet puulastalla, ei koneella, koska silloin taikina sitkistyy ja rouheiset aineet pilkkoutuvat. Kaada lopuksi päälle pakastejäiset marjat - sekoita mahdollisimman vähän, etteivät marjat värjää.
Laita taikina pakastimeen tai jääkaappiin hetkeksi. Nostele sitten kahdella pienellä teelusikalla kokkareita pellille - älä tee liian suuria, koska pikkuleivät leviävät uunissa. Kannattaa paistaa ensin pari koekakkua ja katsoa, miten ne uunissa käyttäytyvät - tarvitseeko lisätä jauhoja tai nestettä.
Paista 200 asteessa kauniin vaalean ruskeiksi. Jäähdytä. Halutessasi voit koristella esim. vaaleanpunaisella pikeerillä eli tomusokerivalkuaisseoksella ja nonparelleilla tai sulatetulla suklaalla - pussiin ja pussin kulmaan pieni aukko, josta voi valuttaa raitoja pikkuleipien päälle. Jäähdytä hyvin ennen pakastamista, etteivät pikkuleivät tartu toisiinsa- josko näitä sitten pakastimeen jää laitettavaksi. :)
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: