Tällaiset sefiirikorvikesed olivat suurta herkkua asuessamme Eestissä. Samantapaista ohjetta olen nähnyt Suomessakin, mutta tuo suklaan sisällä oleva täyte on Eestin oma juttu - sefiiri - joka ei paljon eroa italialaisesta marengista, mutta on maultaan silti aivan erilainen. Tutkin ensin netistä eestiläisiä ohjeita, joita oli useita. esim täällä yksi - ja ryhdyin tuumasta toimeen.
Pohjataikina
100 g margariniia
150 g vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
3 rkl kylmää vettä
(jos tahdot pehmeämmät pohjakorit, lisää 1/2 tl leivinjauhetta)
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita monitoimikoneessa margariini ja jauhot ja mahdollinen leivinjauhe. Minä tein ilman leivinjauhetta ja pohjat olivat melko kovat - kannattaa siis lisätä. Sekoita joukkoon sokeri ja kylmä vesi.
Voitele nestemäisellä margariinilla muffinivuoat tai irtovuoat. Tee taikinasta 20 gramman palloja -isompiin vuokiin laitoin 30 g - punnituksella ei ole muuta väliä, kuin että pohjat tulevat saman kokoisia. Painele pallot vuokien pohjille, sitten reunoille parin sentin verran ja laita vuokiin tueksi foliorenkaat. Paista uunissa. Laita vuoat pakastimeen hetkeksi tai jääkaappiin kylmenemään - näin ne säilyttävät muotonsa paremmin paistettaessa.
Paista vaalean ruskeiksi, kumoa muffinivuoasta ja ota foliorenkaat pois. Tee sefiiritäyte. Tuossa alla olevassa kuvassa laitoin ensin mustikkavadelmahilloa taikinakoriin, sitten pursotin Päälle sefiirikeot ja Halloweenin kunniaksi koristelin keot lakusilmillä. Eestissä myydään näitä sefiirikoreja vaaleanpunaisella ja valkoisella sefiiritäytteellä ja sitten osa on kuorrutettu vielä suklaalla. Suklaakuorrute ei siis ole välttämätön, vaan tuo sefiirikuorrutekin kuivaa jääkaapissa mukavasti muotoonsa.
Sefiiri
3 munanvalkuaista
300 g sokeria
0,5 dl vettä tai vaaleanpunaista mehua
1-2 tl sitruunahappoa (jauhetta myydään markettien maustehyllyissä)
3 tl vaniljasokeria
Sefiiristä olen kirjoittanut enemmän täällä. Punnitse sokeri ja mittaa vesi kattilaan. Kuumenna levy 7-8:lla. Älä sekoita. Kun seos on hetekn kuumentunut, erottele jääkaappikylmistä munista valkauaiset ja laita ne vatkautumaan yleiskoneeseen - sähkövatkaimella kerran kokeillessani en onnistunut.
Kun sokeri on lankamaisessa vaiheessa -lusikasta valuttaen se tippuu lankana - lämpömittarilla kokeillen 110-120 -asteista, niin kaada kuuma sokeriliemi nauhamaisena vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto jäähtyy kädenlämpöiseksi. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa sitruunahappo ja vaniljaisokeria. Maista.
Pursota sefiiri vielä lämpimä hillolla täytettyihin (noin 2 tl/ kori) koreihin. Jäähdytä ja tarjoile - tai laita pakastimeen ja jatka kuorruttaebn nämä suklaalla.
Suklaa kuorrutus
Sulata 400 g suklaata miedolla teholla mikrossa noin 30 sek jaksoissa. Kun saat suklaan sekoitettua tasaiseksi. lisää 2 rlk rypsiöljyä ja sekoita hyvin. Laita suklaa kapeaan muovikulhoon, jotta saat kastettua pakastekylmät sefiirikorit suklaaseen. Käännä ympäri ja koristele nonpareilleilla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: