Karjalanpiirakoita teen tavallisesti noin kerran vuodessa- nyt leivoinkin kolmesti viikon aikana. Päätin ensin kokeilla uutta pastakonetta kuorien kaulimiseen, mutta se kokeilu ei pikaisesti tehtynä tuottanut hyvää tulosta ja niinpä päädyin "vanhassa vara parempi" -ajatteluun ja tein kuoret pulikalla kaulien. Lisään aina kuoritaikinaan vähän vehnäjauhoja ja ruokaöljyä kaulimisen helpottamiseksi.
Keitin riisipuuron valmiiksi etukäteen, tällä kertaa puuroon meni 2 litraa laktoositonta maitoa, joka riittää noin 50 piirakkaan. Taikinaa tein liikaa - usein jää joko puuroa tai taikinaa, on vaikea saada näitä täsmäämään tarkasti - ylimääräisen voi pakastaa.
Ohjeessa on puuro 1 litrasta maitoa - kuoritaikina 1 desistä vettä - 16 - 20 kuorta. Minulla riittää vähän pienempi määrä puuroa, laitan sitä ohuelti taikinan kuoriin. Ohje päivitetty 2022.
Kuoritaikina:
1 1/2 dl vettä
3/4 tl suolaa
2 tl ruokaöljyä
ruisjauhoja
vehnäjauhoja
Täytepuuro
2 dl vettä2 dl puuroriisiä
1 l laktoositonta kevytmaitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna valmiiseen puuroon ennen täytteen levittämistä
Voiteluun: maitoa, vettä ja leivontamargariinia
Munavoi:
2 kananmunaa - keitä 10 minuuttia, jäähdytä, kuori ja survo haarukalla
1/4 - 1/2 pkt leipämargariinia tai voita
1/2 - 1 tölkki raejuustoa
ripaus suolaa
Sekoita ainekset keskenään
Munavoi:
2 kananmunaa - keitä 10 minuuttia, jäähdytä, kuori ja survo haarukalla
1/4 - 1/2 pkt leipämargariinia tai voita
1/2 - 1 tölkki raejuustoa
ripaus suolaa
Sekoita ainekset keskenään
Valmista ensin puuro. Keitä vesi, lisää riisi ja keitä sekoitellen välillä, kunnes vesi on lähes imeytynyt riiseihin- levy lämpö lähes täysillä. Lisää maito ja kuumenna sekoitellen, kunnes maito alkaa vähän höyryämään, vähennä sitten levyn lämpötila puoleen maksimista ja sekoittele puuroa noin 15-20 minuttia sen hiljalleen kiehuessa. Kun näet, että puuro alkaa paksunemaan vedä kattila kylmälle levylle ja laita kansi päälle. Anna puuron hautua kattilassa noin 45 minuuttia, lisää suola ja valmista on! Maitoruokaan lisätään mausteet aina viimeiseksi juoksettumisen estämiseksi. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.
HUOM. Näin kun teen puuron, ei enää pohjaan palaneita kattiloita!!!!! Suosittelen. Nähtyäni tämän Valion ohjeen en enää tee puuroa töissä enkä kotona toisin - ei enää pohjaan palaneita kattiloita ja puuro syntyyvähällä vaivalla .
HUOM. Näin kun teen puuron, ei enää pohjaan palaneita kattiloita!!!!! Suosittelen. Nähtyäni tämän Valion ohjeen en enää tee puuroa töissä enkä kotona toisin - ei enää pohjaan palaneita kattiloita ja puuro syntyyvähällä vaivalla .
Ja tästä se alkaa, kun puuro ja taikina ovat valmiina
Piirakoiden valmistaminen:
Sekoita puuhaarukalla kylmään veteen öljy, suola ja vuorotellen ruisjauhoja ja vehnäjauhoa vähän - noin desi tai vähemmän. Jauhoja ei tarvitse mitata, tee taikinasta kiinteä, mutta pehmeä pallo, joka irtoaa hyvin kulhon reunoista. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Pidä koko leipomisen ajan taikinaa ja sen osia muovin tai lasikulhon alla, tämä taikina kovettuu helposti. Taikina tarttuu kovasti sekoituskulhoon ja pöytäänkin - liottamalla se irtoaa helposti.
Ripottele pöydälle ruis- vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Leivo taikinasta tanko ja jaa tanko 16-20 osaan. Pyörittele palloiksi ja paina litteiksi kakkaroiksi samalla molemmin puolin jauhoon painaen. Peitä kakkarat muovipussilla tai kulholla.
Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla tai pastakoneella ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Pulikalla tehdään kahdeksikon mallista liikettä pöydän päällä ja kun jauhoja on tarpeeksi kuoren alla, pitäisi kuoren pyöriä pulikan alla - jos et saa tätä onnistumaan, niin pulikasta on kuitenkin hyötyä kaulimisessa. Ole tarkkana, että kuoren alla ja päällä on jauhoja sen verran, ettei se tartu pöytään eikä pulikkaan. Jos pöydällä on taikinan murusia, tai kuoret ovat tarttuneet pöytään, seuraavat kuoret repeävät - siksi puhdas pöytä ja puhtaat välineet ja puhtaat jauhota ovat tarpeen!
Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
Kannattaa työskennellä sarjatyönä, kaulitut kuoret voi laittaa pellille leivinpaperin päälle ja ennen kuin kuoret ehtivät kuivua, niin ne täytetään puurolla. Levitä noin lusikallinen täytettä kuoren keskelle (ei liian paksulti, puolen sentin kerros riittää) ja jätä kuoren reunat tyhjiksi. Puuroa laitetaan sukkulan mallisesti piirakan kuoren päälle.
Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla - aloita rypytys keskeltä, älä nipistele, vaan painele alaspäin.
Paista piirakoita 250 asteen lämmössä, kunnes täytteeseen tulee vähän ruskeita pilkkuja.
Voitele piirakat sulatetulla margariini-maito -vesiseoksella (ainesuhteilla ei juuri väliä, mutta nokare margariinia riittää) TAI kasta kahdella puuhaarukalla piirakat margariini-maito-vesi seokseen ja laita hetkeksi valumaan esim pellille leivinpaperin päälle. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.
Lisään vielä videon - innostuin tekemään karjalanpiirakoita jo kolmannen kerran viikon sisään ja nyt onnistui lopulta pastakoneenkin käyttö. Jos videolla olevat kuoret eivät vielä ihan priimatuotetta olekaan, niin uskokaa pois, sain lopulta todella hienoja isoja kuoria pastakoneella ja työ sujui nopeasti.
Lisäys jouluna 2019 : sain Tiina Reunadelta vinkin, että ennen pastakoneeseen laittoa voi kuoritaikinan kaulua pöydälle ja ottaa pyöreällä muotilla kuoria, joille sitten riittänee yhden kerran ajelu pastakoneella. Aion kokeilla tätä keinoa -auttaa varmaan saamaan tasaisemman kokoiset kuoretkin. Kiitos vinkistä Tiina - julkaisen sen ja kuvan luvallasi.
Koneella kuoria veivatessa on taikinakakkarat ensin paineltava hyvin jauhoissa, kaulitaan koneen säädöllä 7, taas jauhotus ja toinen kaulinta kuoren toisesta reunasta numerolla 5 ja tarvittaessa vielä numerolla 4. Sain itse kahdella kaulimisella kuoret tehtyä. Tärkeää on, ettei taikinaa saa yhtään olla kaulinta-alustalla tai laitteen teloissa, muuten kuori repeää.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: