Vihdoinkin alkaa mirror glaze kuorrutus onnistumaan. Kakun sisällä puolukkarahkakakku ja pohjana suklaakakun levy.
Tein kakun osittain Kermaruusun ohjetta seuraten, mutta muunsin aineksia, kun tein noin 18 senttisen kakun. Tämä kakku on tehty jouluaattona syntymäpäiviä viettävän tyttäreni toiveiden mukaan. Hän ei makeasta pidä, itselleni makeutta olisi kakussa voinut olla vähän enemmänkin.
Kakkupohjana yksi suklaakakkupohjan levy, noin 1.5 cm korkea. Pohjan voi tehdä browniesohjeella tai esimerkiksi gluteenittoman kakkupohjan ohjeella tai suklaakkupohjan ohjeella pienentäen reilusti annoskokoja. Kermaruusun ohjeessa on käytetty Lidlin valmista browniesmix -ainesta. Myös tavallinen kääretorttulevy kaakaolla maustettuna käy pohjaksi.
Olen kokeillut useita mirror glaze kuorrutteita. Luulen, että eri ohjeet ovat hyvin toimivia, monia on suositeltu minulle. Käytin nyt Doron kakun ohjetta ja katsoin Kakkumonsterin hyvää videota kiilteen levittämisestä. Kakkumonsterin ja Kinuskikissan mirror glaze ohjeet ovatkin lähes samanlaiset ja niistä on tykätty. Suklaapossun tummaa mirror glazea on myös kehuttu. Valinnan varaa on siis ohjeissa. Luulen, että on kuten macaronsseissa - on vaan löydettävä se omassa käytössä toimiva ohje. Kirjoitan ohjeen alle omia huomioitani mirror glazen onnistumisesta.
Kakkupohja
Kaakaolla tai suklaalla maustettu brownies pohja tai kakkupohja.
Voitele vuokaspraylla tai öljyllä irtoreuna, sihtaa rasvan päälle tomusokeria ja kokoa kakku irtoreunan sisälle, alle kakkupahvi ja lautanen. Mirror glacen levitysvaiheessa mikään ei saisi tulla kakun ulkoreunan yli alareunassa eli mielellään aivan kakun kokoinen lautanen alle tai sitten isompi lautanen poistetaan jäätyneen kakun alta kuorrutusta levitettäessä - tämä on huomioitava kakkua aloitettaessa.
Täyte
2 1/2 dl kermaa (käytin tukun Millacia)
1 prk rahkaa (250g)
1 dl maustamatonta jogurttia
2 dl puolukkasurvosta, jolloin pakastepuolukoita noin 4 dl
6 isoa tukun Meira liivatelehteä / (7-8 pientä kaupan liivatelehteä)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Laita kakkupohja irtopohjavuoan pohjalle. Siirrä vuoka pakastimeen kylmettymään, jos mahdollista. Valmista täyte.
Survo pakastepuolukat monitoimikoneella tai sauvasekoittimella, lisää rahka ja jogurtti ja sokerit ja jatka seoksen sekoittamista koneella niin, että puolukan kuoret kunnolla soseutuvat ja niitä ei jää juurikaan näkyviin.
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma. Sulata liivatelehdet kiehautettuun veteen (n.1/4 dl), kaada ohuena nauhana täytteeseen. Lisää lopuksi kermavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada täytettä ensin sentin verran pohjan päälle ja hyydytä pakastimessa - näin varmistat, ettei ohuehko täyte valu vuoasta ulos. Kaada loppu täyte vähän kiinteytyneenä irtopohjavuokaan . Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Laita kakku kahdeksi tunniksi pakastimeen, sen pitäisi olla pinnalta jäässä, kun levität mirror glazen pintaan.
Peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata Lidlin
25g rypsiöljyä
ensin valkoista sitten joulun punaista elintarvikeväriä
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa pari tuntia ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat kuorruttamaan peilikiilteellä, laita kakun alle ensin ylimääräistä kuorrutetta keräävä laidallinen uunivuoka, sitten korkeintaan kakun levyinen kulho esim. ylösalaisin kakun alle, pohja ylöspäin. kakun alla olevan kakkupahvin voi leikata juuri kakun kokoiseksi, olisi hyvä, että kuorrute valuisi suoraan reunasta pohjalla olevaan astiaan. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain säilytät sen kelmun alla jääkaapissa ja ennen käyttöä lämmität sen ensin.
Paloittele valkosuklaa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi, mutta älä keitä. Nosta liedeltä ja lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon valkosuklaa, anna sulaa muutama minuutti sekoittamatta ja sitten sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja vähän valkoista elintarvikeväriä (massahan on kellertävää ensin) ja lisää vielä punainen elintarvikeväri. Sekoita huolella. Jos massaan tulee ilmakuplia vedä niitä kulhon reunaan, jolloin ne rikkoontuvat.
Massa on kuorrutusvalmista, kun se on jäähtynyt 32 asteeseen. Tällä kertaa en mitannut lämpötilaa, vaan katsoin silmämääräisesti, milloin massa olisi ganachen paksuista - niin tukevaa, ettei se kuulla läpi ja ettei se valua liian nopeasti ja liian ohuena pintana kakun yli, vaan jättäisi sopivan paksun pinnan. Jos massa jäähtyy liikaa, ei siitä saa tasaista jälkeä, se ei leviä tasaisesti. Silloin massaa voi lämmittää varovasti mikrossa uudelleen, mutta kakun pinnalle levitetty epätasaista kerrosta tai aukkopaikkoja ei saa myöhemmin enää korjattua. Työssä täytyy olla nopea, mutta ei toisaalta kannata hosua. Kuorrutteen sopiva juoksevuus on onnistumisen ehto.
Kaada kuorrutusta pakastimesta otetun vielä jäisen kakun pintaan. Kuorrutus alkaa valua sivuja pitkin. Kaada myös sivuille kuorrutetta kulhosta ja tarkkaile, että sivut peittyvät tasaisesti kuorrutteella. Tähän ei saa työntää veistä avuksi, siitä ei saa siistiä jälkeä.
Mikäli joku kohta reunasta jää ilman kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta saat reunasta tasaisen.
Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna kuorrutuksesta joko terävällä veitsellä tai saksilla. Kakun alareunaan voi halutessa pursottaa kermavaahdolla reunuksen. Nosta kakku jääkaappiin.
Tällä kertaa joulun aikaan molemmat jääkaappini olivat aivan täynnä ja yllättäen kuorrute hikoili, eli pisaroita nousi pintaan yön aikana. Koska minulla oli kuorrutetta jäljellä, tein päälle toisen ohuen kerroksen ja siitä tulikin hyvä. Jäin pohtimaan, johtuiko tuo kosteuden nouseminen kakun pintaan jääkaapin liian lämpimästä vai liian kosteasta tilasta vai johtuiko se siitä, että minulla oli täysin jäinen kakku mirror glaze kuorrutteen alla - puolukkamoussekakku siis suli mirror glaze kuorrutteen alla yön aikana. Olen käyttänyt aiemmin sekä aivan jäistä kakkua että pari tuntia pakastettua kakkua ja tällaista ilmiötä ei ole ollut esillä - arvelen sen siis johtuneen liian täysinäisestä jääkaapista - kun elintarvikkeita on siellä paljon, vaikka pakattunakin ja kelmujen alla, niin kosteutta syntyy tavanomaista enemmän.
Käytin koristeena rosmariinin oksia ja sokerimassakorististeita. laitoin koristeet vasta juuri ennen tarjoilua kakun pintaan, mutta ne olivat hyvinä vielä vuorokauden kylmäsäilytyksenkin jälkeen. Sokerimassa ja pikeerihän eivät säily liivatteen päällä, vaan alkavat sulamaan. Aiemmin olen huomannut koristeiden säilyvän melko hyvin mirror glaze kuorrutuksen pinnalla, mutta nyt nuo kakun reunassa olevat porot liukuivat vuorokauden aikana alaspäin. Kiinnitin ne glukoosisiirapilla - parempi olisi ollut laittaa sokerimassakoristeen alle suklaata ja liimata sillä koristeet kiinni - se olisi estänyt sulamista ja suklaa pysyy hyvin liivatemassan päällä koossa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: