Siirry pääsisältöön

Juustokakku viikuna-pähkinäpohjalla gluteeniton





Jonkin aikaa on minulla odottanut kokeilua viikuna- pähkinä-manteli-juustokakkupohja ja nyt sen ehdin tekemään. Kiva tuttavuus, tykkään kovasti viikunan mausta ja kuivattuja viikunoita jäi joulun viikunakakusta - se vasta hyvää olikin, ohjeen löydät blogini yläosan hakutoiminnalla. Tein kaksi kakkua, mutta kirjoitan tähän nyt reseptin yhden kakun annokseen. Minun kakkuni olivat noin 20 senttisiä halkaisijaltaan, toinen pienempi, toinen ehkä vähän suurempi. 

Ja tuon juustomassan voi maustaa haluamallaan tavalla; lime, suklaarouheet, marjasoseet, hedelmäsoseet käyvät. Käytin nyt nimitystä juustokakku.... Rahkahan on oikeasti juustoa meijeriteknisesti - tavallisesti puhutaan moussekakusta erotuksena tuorejuustosta tehdyistä juustokakuista. Moussekakussa voi olla kerman lisäksi rahkaa tai jogurttia tai ranskankermaa.


Juustokakku viikuna-pähkinä-manteli pohjalla

gluteeniton ja laktoositon (toisen kakun koristeena tosin valkosuklaata)

Pohja


120 g kuivattuja viikunoita
35 g hasselpähkinärouhetta
50 g mantelirouhetta
1-2 rkl hunajaa
2 tl limemehua

Poista kannat terävällä veitsellä kuivatuista viikunoista. Pese viikunat lämpimällä vedellä. Hienonna kaikki aineet monitoimikoneessa terävällä leikkuuterällä.

Öljyä irtopohjavuoan reunat tai sprayaa ne rasvalla ja sihtaa tomusokeria pintaan. Kolauta ylimäärinen sokeri pois ja laita reuna kakkupahvin päälle lautaselle. Taputtele maissijauhojen avulla rouhe tiukasti pohjaa, näin saat gluteenittoman pohjan. Pohjamassan ainesten suhdetta voit vaihdella, tässä ei kovasti pähkinä maistunut ja omasta mielestäni tämä oli hyvä näin. 

Juustokakun täyte


4 liivatetta (itse käytän suuria Meiran 4 gramman liivatteita, mutta pieniä kahden gramman voisi olla 4-5 kappaletta)
1 dl appelsiinimehua
3 1/2 dl kermaa tai Flora vispiä
1 vaniljarahka
papaijan kuivattuja palasia
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunan mehua
pieni ripaus inkivääriä

Liota liivatelehdet pehmeiksi kylmässä vedessä. Purista vesi pois, Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi, lisää liivate ja sekoita, kunnes liivatteet sulavat. Vaahdota kerma - ei liian paksuksi, koska silloin juustokakun reunoihin jää aukkoja ja epätasaisuutta. Lisää liivateseos pehmitettyyn rahkaan sähkövatkaimella sekoittaen. Mausta sokereilla ja ripauksella inkivääriä. Lisää kuivatut papaijakuutiot (irtomyynnissä kauppojen hedelmätiskeillä tai herkkutiskeillä). Lisää kermavaahto varovasti nostellen massaan. Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Nostele massa kakkuvuokaan, tiivistä lusikalla, tasaa pinta. 

Juustokakun pinnan kaunistamiseen


1 dl kermaa
1 liivate 
2 rkl appelsiinimehua
ripaus sokeria

Liota liivatelehti pehmeäksi kylmässä vedessä. Purista vesi pois, Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi, lisää liivate ja sekoita, kunnes liivate sulavat. Sekoita tämä kermaan ja valuta kakun pinnalle - näin saat aivan tasaisen pinnan - eihän tämä välttämätön ole ja tämän kerman voit korvata värillisellä mehulla kokonaan, jolloin laitat sen lusikalla vähän hyytyneen kakun pintaan  - esim kakku hetkeksi pakastimeen ennen pintamehun levittämistä.

Hyydytä ja koristele tarjolle. Marjojen päälle voi laittaa 1 dl mehua+1 liivate - seosta, joka on hyydytetty kananmunan valkuaisen paksuiseksi ja joka levitetään pensselillä marjojen päälle - näin saadaan kiiltävä pinta. Minä käytin pakastemustikoita ja pakastevadelmia, eikä ne levinneet yhtään sulaessaan, kun kiille oli pinnalla. 

Muistathan, että ulkomaalaiset marjat on pestävä lämpimällä vedellä ja Elintarvikeviraston ohjeen mukaan etenkin vadelmat keitettävä kaksi minuuttia ennen käyttämistä. Ulkomaalaisissa marjoissa voi olla ruokamyrkytysvaara niiden sisältämien kasteluvesistä tulleiden bakteerien vuoksi .

Kokeilin myös mansikan leikkaamista kukaksi, mutta ei se aivan oikein mennyt - kauniimpi tulisi, jos avautuvat terälehdet leikattaisiin lomittain. Silti tämä toi kaunista ilmettä toiseen kakkuun. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja