Jonkin aikaa on minulla odottanut kokeilua viikuna- pähkinä-manteli-juustokakkupohja ja nyt sen ehdin tekemään. Kiva tuttavuus, tykkään kovasti viikunan mausta ja kuivattuja viikunoita jäi joulun viikunakakusta - se vasta hyvää olikin, ohjeen löydät blogini yläosan hakutoiminnalla. Tein kaksi kakkua, mutta kirjoitan tähän nyt reseptin yhden kakun annokseen. Minun kakkuni olivat noin 20 senttisiä halkaisijaltaan, toinen pienempi, toinen ehkä vähän suurempi.
Ja tuon juustomassan voi maustaa haluamallaan tavalla; lime, suklaarouheet, marjasoseet, hedelmäsoseet käyvät. Käytin nyt nimitystä juustokakku.... Rahkahan on oikeasti juustoa meijeriteknisesti - tavallisesti puhutaan moussekakusta erotuksena tuorejuustosta tehdyistä juustokakuista. Moussekakussa voi olla kerman lisäksi rahkaa tai jogurttia tai ranskankermaa.
Juustokakku viikuna-pähkinä-manteli pohjalla
gluteeniton ja laktoositon (toisen kakun koristeena tosin valkosuklaata)
Pohja
120 g kuivattuja viikunoita
35 g hasselpähkinärouhetta
50 g mantelirouhetta
1-2 rkl hunajaa
2 tl limemehua
Poista kannat terävällä veitsellä kuivatuista viikunoista. Pese viikunat lämpimällä vedellä. Hienonna kaikki aineet monitoimikoneessa terävällä leikkuuterällä.
Öljyä irtopohjavuoan reunat tai sprayaa ne rasvalla ja sihtaa tomusokeria pintaan. Kolauta ylimäärinen sokeri pois ja laita reuna kakkupahvin päälle lautaselle. Taputtele maissijauhojen avulla rouhe tiukasti pohjaa, näin saat gluteenittoman pohjan. Pohjamassan ainesten suhdetta voit vaihdella, tässä ei kovasti pähkinä maistunut ja omasta mielestäni tämä oli hyvä näin.
Juustokakun täyte
4 liivatetta (itse käytän suuria Meiran 4 gramman liivatteita, mutta pieniä kahden gramman voisi olla 4-5 kappaletta)
1 dl appelsiinimehua
3 1/2 dl kermaa tai Flora vispiä
1 vaniljarahka
papaijan kuivattuja palasia
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunan mehua
pieni ripaus inkivääriä
Liota liivatelehdet pehmeiksi kylmässä vedessä. Purista vesi pois, Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi, lisää liivate ja sekoita, kunnes liivatteet sulavat. Vaahdota kerma - ei liian paksuksi, koska silloin juustokakun reunoihin jää aukkoja ja epätasaisuutta. Lisää liivateseos pehmitettyyn rahkaan sähkövatkaimella sekoittaen. Mausta sokereilla ja ripauksella inkivääriä. Lisää kuivatut papaijakuutiot (irtomyynnissä kauppojen hedelmätiskeillä tai herkkutiskeillä). Lisää kermavaahto varovasti nostellen massaan. Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Nostele massa kakkuvuokaan, tiivistä lusikalla, tasaa pinta.
Juustokakun pinnan kaunistamiseen
1 dl kermaa
1 liivate
2 rkl appelsiinimehua
ripaus sokeria
Liota liivatelehti pehmeäksi kylmässä vedessä. Purista vesi pois, Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi, lisää liivate ja sekoita, kunnes liivate sulavat. Sekoita tämä kermaan ja valuta kakun pinnalle - näin saat aivan tasaisen pinnan - eihän tämä välttämätön ole ja tämän kerman voit korvata värillisellä mehulla kokonaan, jolloin laitat sen lusikalla vähän hyytyneen kakun pintaan - esim kakku hetkeksi pakastimeen ennen pintamehun levittämistä.
Hyydytä ja koristele tarjolle. Marjojen päälle voi laittaa 1 dl mehua+1 liivate - seosta, joka on hyydytetty kananmunan valkuaisen paksuiseksi ja joka levitetään pensselillä marjojen päälle - näin saadaan kiiltävä pinta. Minä käytin pakastemustikoita ja pakastevadelmia, eikä ne levinneet yhtään sulaessaan, kun kiille oli pinnalla.
Muistathan, että ulkomaalaiset marjat on pestävä lämpimällä vedellä ja Elintarvikeviraston ohjeen mukaan etenkin vadelmat keitettävä kaksi minuuttia ennen käyttämistä. Ulkomaalaisissa marjoissa voi olla ruokamyrkytysvaara niiden sisältämien kasteluvesistä tulleiden bakteerien vuoksi .
Kokeilin myös mansikan leikkaamista kukaksi, mutta ei se aivan oikein mennyt - kauniimpi tulisi, jos avautuvat terälehdet leikattaisiin lomittain. Silti tämä toi kaunista ilmettä toiseen kakkuun.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: