Siirry pääsisältöön

Merikakku




Tänään pidän veikeät eläinhahmot kurssin ja tämä kakku syntyi kahvin kera kurssilaisille. Tämä meriaiheinen kakku oli vain 16 senttiseen pohjaan tehty. Täytteenä mustikkamoussea ja vanilja-lemon moussea. Lisäsin mustikkamousseen pakastemustikoita ja ne  oli mielestäni liikaa, toivat kosteutta täytteeseen. Yritin tehdä tämän kakun mahdollisimman vähällä liivatteella, kun jotkut leipurit eivät käytä sitä täytteessä lainkaan > päädyin kyllä taas siihen, että pieni määrä liivatetta olisi tukevoittanut kakun rakennetta. Täytän kakun usein 2 yötä ennen tarjoilua. Jos kakussa ei ole mousse täytteenä eli liivate puuttuu, on ehdottomasti parempi täyttää kakku tarjoilua edellisenä päivänä. Ohjeeseen korjasin liivatteen määrät - jokainen leipuri kuitenkin harkitsee oman käsialansa ja tekee ratkaisunsa liivatteen käytössä!

 Liivatelehtiä lasketaan täytekakun täytteessä 1 - 1 1/2 lehteä desille nestettä ja nesteeksi ei lasketa tiivistä tuorejuustoa eikä rahkaa, paitsi jos rahka on rakenteeltaan pehmeää, kuten maustetut rahkat nykyään ovat, se kannattaa laskea nesteeksi. Nesteeksi lasken itse osan kermasta, jotkut eivät sitä huomioi lainkaan nestemäärässä. Mehut, marjasoseet ja pakastemarjat täytyy huomioida nestemäärässä, kun liivatteita lasketaan. Minä käytän Meiran isoa 4 gramman liivatetta, sitä myydään tukuissa ja se hyydyttää hyvin desin nestettä. Ennen oli kaupan liivatteetkin näitä. Nykyiset kaupan pienet 2 grammainen liivatelehdet ovat minulle käytössä vieraampia, lasken niitä 1,4 lehteä vastaamaan noita isoja liivatelehtiä eli yhden nestedesin hyydyttämiseen tarvittaisiin vähän vähemmän kuin 1 1/2 lehteä.

Merikakun pohjana on voisokerikakkupohja 16 sentin levyisessä irtopohjavuoassa paistettuna. 

Pohja 

Tee 2/5 osa annoksesta 15-18 sentin kakkuvuokaan.

60 g voita tai margariinia
2 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä)
1 ½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kaakaoversio:
korvaa 2 rkl vehnäjauhoista kaakaojauheella

Paistaminen:

180 astetta keskitasolla 
Lämmitä uuni. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka  - minä vain spray'aan vuoan reunat ja levitän pohjalle leivinpaperin, laitan reunan paikoilleen ja repäisen ylimääräisen paperin pois. 

Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan. 

Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja. Leikkaa noin sentin paksuisiksi levyiksi, joita minulla oli kolme. Kostutin kakun maito - vanilliinisokeriseoksella, pullasudilla töpöttäen. 

Alimpaan ja ylimpään väliin laitoin mustikkamoussea, keskelle ensin sitruunakiisseliä ja päälle vaniljamoussea. Kakun päälle on levitetty marenki-tuorejuustokreemiä, josta päälliruohikko on myös pursotettu. Marenkituorejuustokreemin ohje löytyy täältä, värjätään pastaväreillä. Koristeet ovat kaikki sokerimassaa, osmankäämit ja niiden lehdet langoitettu ja pujotettu kukkaputkeen, tuettu laittamalla massaa putken sisään. Ja tuo osmankäämien kukintojen pinta on tehty kastamalla sokerimassatanko liimaan ja sitten pastaväreillä värjättyyn mannasuurimojauhoon. Koristeet kannattaa valmistaa noin viikko ennen kakun tarjoilua, niin ne ehtivät kuivaa kunnolla . marenki-tuorejuustokreemin pinnalla ne säilyvät kyllä pari vuorokautta aivan hyvinä, eikä niiden alle tarvitse laittaa mitään suklaata tms. eristettä. Kuvien alla mousseohjeet. 













Mustikkamousse

2 dl vispikermaa tai Flora vispiä
2 dl vaniljarahkaa
200 g mustikoita - lämmitä ja soseuta
4 liivatetta
1 rkl sitruunanmehua
1 dl sokeria
2 rkl vanilliinisokeria
(lisäsin 1 dl mustikoita jäisenä, mutta ne kosteuttivat liikaa, joten voi jättää pois)

Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Vaahdota kerma. Sekoita mustikkasose ja rahka hyvin tasaiseksi seokseksi. Kuumenna sitruunanmehu. Lisää vedestä puristellut liivatteet, anna niiden liueta kuumaan mehuun sekoitellen, kattila ei ole enää kuumalla levyllä. Lisää liivateseos rahkaan ja kun se on vähän jäähtynyt, sekoita varovasti nostellen kermavaahto joukkoon. Maista - lisää maun mukaan sokeria ja vaniljasokeria ja halutessasi sitruunanmehua raikasta kirpakkuutta tuomaan.

Sitruunakiisseli yhteen väliin

1 keltuainen
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
3/4 dl vettä
1/2 dl sitruunanmehua
25 g margariinia
2 rkl lemon curdia
Laita kaikki muuta aineet kattilaan paitsi margariini ja lemon curd. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan muovivatkaimella sekoittaen, kunnes sakenee. Lisää margariini kiiltoa antamaan ja lemon curd makua tehostamaan. Maista - tarvittaessa lisää makuaineita.

Vaniljamousse

1 liivate
2 tl sitruunan mehua tai vettä
1 1/2 dl kermaa
100 g sitruunatuorejuustoa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Vaahdota kerma. Sekoita  rahka hyvin tasaiseksi seokseksi. Kuumenna sitruunanmehu. Lisää vedestä puristellut liivatteet, anna niiden liueta kuumaan mehuun sekoitellen, kattila ei ole enää kuumalla levyllä. Lisää liivateseos rahkaan ja kun se on vähän jäähtynyt, sekoita varovasti nostellen kermavaahto joukkoon. Maista - lisää maun mukaan sokeria ja vaniljasokeria ja halutessasi sitruunanmehua raikasta kirpakkuutta tuomaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja