Tänään pidän veikeät eläinhahmot kurssin ja tämä kakku syntyi kahvin kera kurssilaisille. Tämä meriaiheinen kakku oli vain 16 senttiseen pohjaan tehty. Täytteenä mustikkamoussea ja vanilja-lemon moussea. Lisäsin mustikkamousseen pakastemustikoita ja ne oli mielestäni liikaa, toivat kosteutta täytteeseen. Yritin tehdä tämän kakun mahdollisimman vähällä liivatteella, kun jotkut leipurit eivät käytä sitä täytteessä lainkaan > päädyin kyllä taas siihen, että pieni määrä liivatetta olisi tukevoittanut kakun rakennetta. Täytän kakun usein 2 yötä ennen tarjoilua. Jos kakussa ei ole mousse täytteenä eli liivate puuttuu, on ehdottomasti parempi täyttää kakku tarjoilua edellisenä päivänä. Ohjeeseen korjasin liivatteen määrät - jokainen leipuri kuitenkin harkitsee oman käsialansa ja tekee ratkaisunsa liivatteen käytössä!
Liivatelehtiä lasketaan täytekakun täytteessä 1 - 1 1/2 lehteä desille nestettä ja nesteeksi ei lasketa tiivistä tuorejuustoa eikä rahkaa, paitsi jos rahka on rakenteeltaan pehmeää, kuten maustetut rahkat nykyään ovat, se kannattaa laskea nesteeksi. Nesteeksi lasken itse osan kermasta, jotkut eivät sitä huomioi lainkaan nestemäärässä. Mehut, marjasoseet ja pakastemarjat täytyy huomioida nestemäärässä, kun liivatteita lasketaan. Minä käytän Meiran isoa 4 gramman liivatetta, sitä myydään tukuissa ja se hyydyttää hyvin desin nestettä. Ennen oli kaupan liivatteetkin näitä. Nykyiset kaupan pienet 2 grammainen liivatelehdet ovat minulle käytössä vieraampia, lasken niitä 1,4 lehteä vastaamaan noita isoja liivatelehtiä eli yhden nestedesin hyydyttämiseen tarvittaisiin vähän vähemmän kuin 1 1/2 lehteä.
Merikakun pohjana on voisokerikakkupohja 16 sentin levyisessä irtopohjavuoassa paistettuna.
Pohja
Tee 2/5 osa annoksesta 15-18 sentin kakkuvuokaan.
60 g voita tai margariinia
2 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä)
1 ½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 ½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kaakaoversio:
korvaa 2 rkl vehnäjauhoista kaakaojauheella
Paistaminen:
180 astetta keskitasolla
korvaa 2 rkl vehnäjauhoista kaakaojauheella
Paistaminen:
180 astetta keskitasolla
Lämmitä uuni. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka - minä vain spray'aan vuoan reunat ja levitän pohjalle leivinpaperin, laitan reunan paikoilleen ja repäisen ylimääräisen paperin pois.
Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan.
Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja. Leikkaa noin sentin paksuisiksi levyiksi, joita minulla oli kolme. Kostutin kakun maito - vanilliinisokeriseoksella, pullasudilla töpöttäen.
Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan.
Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja. Leikkaa noin sentin paksuisiksi levyiksi, joita minulla oli kolme. Kostutin kakun maito - vanilliinisokeriseoksella, pullasudilla töpöttäen.
Alimpaan ja ylimpään väliin laitoin mustikkamoussea, keskelle ensin sitruunakiisseliä ja päälle vaniljamoussea. Kakun päälle on levitetty marenki-tuorejuustokreemiä, josta päälliruohikko on myös pursotettu. Marenkituorejuustokreemin ohje löytyy täältä, värjätään pastaväreillä. Koristeet ovat kaikki sokerimassaa, osmankäämit ja niiden lehdet langoitettu ja pujotettu kukkaputkeen, tuettu laittamalla massaa putken sisään. Ja tuo osmankäämien kukintojen pinta on tehty kastamalla sokerimassatanko liimaan ja sitten pastaväreillä värjättyyn mannasuurimojauhoon. Koristeet kannattaa valmistaa noin viikko ennen kakun tarjoilua, niin ne ehtivät kuivaa kunnolla . marenki-tuorejuustokreemin pinnalla ne säilyvät kyllä pari vuorokautta aivan hyvinä, eikä niiden alle tarvitse laittaa mitään suklaata tms. eristettä. Kuvien alla mousseohjeet.
Mustikkamousse
2 dl vispikermaa tai Flora vispiä
2 dl vaniljarahkaa
200 g mustikoita - lämmitä ja soseuta
4 liivatetta
1 rkl sitruunanmehua
1 dl sokeria
2 rkl vanilliinisokeria
(lisäsin 1 dl mustikoita jäisenä, mutta ne kosteuttivat liikaa, joten voi jättää pois)
Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Vaahdota kerma. Sekoita mustikkasose ja rahka hyvin tasaiseksi seokseksi. Kuumenna sitruunanmehu. Lisää vedestä puristellut liivatteet, anna niiden liueta kuumaan mehuun sekoitellen, kattila ei ole enää kuumalla levyllä. Lisää liivateseos rahkaan ja kun se on vähän jäähtynyt, sekoita varovasti nostellen kermavaahto joukkoon. Maista - lisää maun mukaan sokeria ja vaniljasokeria ja halutessasi sitruunanmehua raikasta kirpakkuutta tuomaan.
Sitruunakiisseli yhteen väliin
1 keltuainen
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
3/4 dl vettä
1/2 dl sitruunanmehua
25 g margariinia
2 rkl lemon curdia
Laita kaikki muuta aineet kattilaan paitsi margariini ja lemon curd. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan muovivatkaimella sekoittaen, kunnes sakenee. Lisää margariini kiiltoa antamaan ja lemon curd makua tehostamaan. Maista - tarvittaessa lisää makuaineita.
Vaniljamousse
1 liivate
2 tl sitruunan mehua tai vettä
1 1/2 dl kermaa
100 g sitruunatuorejuustoa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Vaahdota kerma. Sekoita rahka hyvin tasaiseksi seokseksi. Kuumenna sitruunanmehu. Lisää vedestä puristellut liivatteet, anna niiden liueta kuumaan mehuun sekoitellen, kattila ei ole enää kuumalla levyllä. Lisää liivateseos rahkaan ja kun se on vähän jäähtynyt, sekoita varovasti nostellen kermavaahto joukkoon. Maista - lisää maun mukaan sokeria ja vaniljasokeria ja halutessasi sitruunanmehua raikasta kirpakkuutta tuomaan.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: