Siirry pääsisältöön

Runebergin kääretorttu



Blogissani on kaksi tavallisinta Runebergin torttuohjetta, joita olen leiponut vuosikymmeniä. En kostuta niitä, enkä käytä nykyään enää karvasmanteliöljyä sen mausta johtuen, mutta toisaalta on keskusteltu myös, ettei se ole terveyden kannalta hyväksi ja eipä sitä kaikista kaupoistakaan enää saa. Useat  leipomotkin jättävät nykyään karvasmanteliöljyn pois Runebergin tortuista. Runebergin tortuista kerrontaa oli myös uutislähetyksessä, lue täältä

Runebergin kääretorttu on minulle uusi asia - ja kokeiltavahan se oli. Käytin K-ruoka ohjetta pienin muutoksin. Kääretortusta tuli ihanan mehevä, mantelin maku ja rouheinen suutuntuma ovat esillä. Torttu on kostea, joten vuorokautta kauempaa sitä ei kannata säilyttää - mielestäni maku oli parhaimmillaan tuoreena ja jäähdytettynä.



Runebergin kääretorttu

Pohja

kananmunaa
1 1/2dl sokeria
1dl mantelijauhetta
1/2dl perunajauhoja
1-2 tl kanelia
1tl leivinjauhetta
1/4 tl kardemummaa
1dl mantelirouhettatippa manteliaromia (voi jättää poiskin)

Täytteeksi ja koristeeksi

2dl vadelmahilloa
2 pkt(180 g) vaniljatuorejuustoa
1-2 rkl Flora vispiä tai  laktoositonta maitojuomaa
sokerikuorrutetta tai pikeeriä, minä käytin candy melts nappeja ja tilkan vettä ja valkoista väriä, valkosuklaakin käy sulatettuna

Koristeeksi vadelmia ja tässä vohvelilehtiä

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon kevyesti puulastalla tai kaapimella nostellen. Mausta taikina manteliaromilla. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.

Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia. Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä pohja paperille. Irrota paistopaperi varovasti ja anna levyn jäähtyä.


Notkista tuorejuusto kerman tai maidon kanssa - jos käytät kermaa, voit vatkata sähkövatkaimella seosta hetken ( - jos haluat vähemmän kostean tortu, lisää yksi liivate - pehmitä kylmässä vedessä, liota 2 teelusikalliseen vettä ja sekoita tuorejuusto-kermaseokseen) . Levitä seos tasaisesti kääretorttupohjalle. Levitä tuorejuustokerroksen pinnalle vadelmahillo ja kääri torttu tiukalle rullalle. Anna tekeytyä hetki pakastimessa tai jääkaapissa. Koristele kääretorttu sokerikuorrutteella tai muuten ennen tarjoamista.



Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...