Sain idean aivan valkoisesta kakusta tuon värikkään merikakun jälkeen - ja tuumasta toimeen oli ryhdyttävä. Tein kaksi kakkua, joista yksinkertaisempi maisteltiin kotona. Värit ovat minulle tärkeitä - katselin kotona marenkilaatikoita ja löysin joululomalla tehdyt valkoiset marengit, helpolla pääsee, kun ostaa marengit kaupasta - suihkautin ne helmiäisellä ja käytin kakun koristeena. Vielä kävin kahviossa maistamassa juustokakkua, jossa oli piirakkasisus - näistä syntyi ajatus tähän kakkuun. Ystävän cupcakepäällysteen - vatkattava vaniljakastike ja mascarpone yhdistettynä - muistin herkulliseksi.
Kakun sisällä on Kinuskikissan voisokerikakkupohja, josta tein yhden isomman ja kaksi pienempää pohjaa 16-18 senttisiin vuokiin. Leikkasin yhden matalan kakkupohjan leikkasin kahdeksi kiekoksi ja käytin kakkuun yhden kiekon. Päälle levitin mustaherukkahilloa, jonka suurustin perunajauhoilla. Tämän päälle tein juustokakun kermasta, vatkattavasta vaniljakastikkeesta ja tuorejuustosta sekä lemoncurdista. Valkosuklaa sulatettuna tai rouheena olisi sopinut erinomaisesti juustokakkuun, mutta kun kakku on vähälaktoosinen päällisen valkosuklaarengasta huomioimatta, en voinut sitä käyttää.
Voisokerikakkupohja
Tee 1/5 osa annoksesta 15-18 sentin kakkuvuokaan.
150 g voita tai margariinia
5 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä)
3 ½ dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja (viidesosa tästä on 3/4 dl)
3 tl leivinjauhetta
3 ½ dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja (viidesosa tästä on 3/4 dl)
3 tl leivinjauhetta
Kaakaoversio:
korvaa ¾ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella
Paistaminen:
180 astetta keskitasolla 40 – 50 min
korvaa ¾ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella
Paistaminen:
180 astetta keskitasolla 40 – 50 min
Lämmitä uuni. Voitele lopullista kakkua pienempi irtopohjavuoka reunoiltaan - minä vain spray'aan vuoan reunat ja levitän pohjalle leivinpaperin, laitan reunan paikoilleen ja repäisen ylimääräisen paperin pois.
Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan.
Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja. Voit käyttää puolet sen korkeudesta eli leikkaa pohja kahteen osaa, jos se on kohonnut paljon, tai leikkaa se kahteen osaa, levitä väliin hilloa ja laita toinen osa päälle, jolloin juustokakun sisään tulee täytetty kakkupohja.
Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan.
Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja. Voit käyttää puolet sen korkeudesta eli leikkaa pohja kahteen osaa, jos se on kohonnut paljon, tai leikkaa se kahteen osaa, levitä väliin hilloa ja laita toinen osa päälle, jolloin juustokakun sisään tulee täytetty kakkupohja.
Mustaherukkatäyte
1-2 dl mustaherukkahilloa tai paistonkestävää marmeladia esim. puolukka-kirsikka tai muuta marjahilloa tai raparperihilloa tai puolukkahilloa
1-2 tl perunajauhoa ( ei tarvitse lisätä paistonkestävään tai muuten kiinteään hilloon!!)
sokeria tarvittaessa
Sprayaa irtopohjavuoan reuna öljyllä ja ripottele reunalle tomusokeria, ravistele ylimääräinen esim tiskialtaaseen. Laita irtoreuna kakkupahvin päälle ja reunan keskelle kakkupohja. Lisää kakkupohjan päälle paistonkestävää hilloa tai paksua kiisseliä lusikalla palloiksi, joiden on tarkoitus näkyä juustokakun ja kakkupohjan välissä kakun leikkauspinnassa.
Minulla oli kotona tehtyä mustaherukkahilloa, jossa oli nestettä, joten se piti paksuntaa. Lisäsin 1 teelusikallisen perunajauhoa noin desiin hilloa ja kiehautin seoksen, jolloin siitä tuli paksu kiisseli. Laitoin sen kylmään jäähtymään. Kun hillo oli jäähtynyt ja jähmettynyt, maistoin ja lisäsin vähän sokeria ja nostin sitten kahdella lusikalla pallomaisia pisteitä hilloa kakkupohjan päälle.
Kun irtopohjavuoan reunan keskellä on kakkupohja, jonka päällä on hillonokareita, on aika tehdä päälle hyydytetty juustokakku. Tarkista vielä, ettei hillo valu, koska valuva tuote sotkee juustokakun alaosan.
Voit valita laitatko minkä verran täytteeseen kermaa tai vaahdotettavaa vaniljakastiketta, yhteismäärä tuo 4 1/2 desiä tuolla liivatemäärällä. Flora vaniljakastike on mielestäni parhaan makuista, vähälaktoosista. Muistelin ystävän suosittelemaa vaahdotettu vaniljakastike - Mascarpone yhdistelmää, jota olen tehnyt cupcakesien täytteeksi ja laitoin sitten tähänkin täytteeseen paljon tuota vaniljakastiketta. Kakun maistajat kehuivat kovin sen makua, mutta itse mietin, että vaahdotetun vaniljakastikkeen ja kermavaahdon suhde olisi voinut olla toinen, kermavaahto enemmän suhteessa koko massaan. Valkosuklaata ( esim 100 g) rouheena tai sulatettuna miedolla teholla mikrossa noin 20 sekuntia kerrallaan tai murskattuja Dominokeksejä tai murskattua Dajmia suosittelen mukaan täytteeseen.
Juustokakun täytemassa
4 liivatelehteä (käytän isoja Meiran 4 g:n lehtiä, käytä kaupan pieniä 5)
2 rkl sitruunan mehua
2 1/2 dl vaadotettavaa vaniljakastiketta (Flora)
2 dl vispikermaa tai Flora vispiä
150 g tuorejuustoa (laktoositon Philadelhia)
1-2 rkl vaniljasokeria
1 rkl lemon curdia
1 tl vanilliinisokeria
Pehmitä liivatteet tilkassa kylmää vettä. Vaahdota vaniljakastike. Vaahdota kerma. Kuumenna sitruunan mehu kiehuvaksi, liota liivatteet siihen, lisää lemon curd. Vatkaa sähkövatkaimella juusto pehmeäksi, lisää siihen sähkövatkaimella vatkaten liivateseos. Sekoita joukkoon varovasti lastalla nostellen vaniljakastike ja kerma. Lisää sokerit, maista. Tarvittaessa lisää sitruunan mehua tai sokereita. Kaada seos irtoreunaan voisokerikakun päälle, ensin reunoille, ettei hillo leviä. Painele lusikalla reunoilta, ettei juustomassasta jää ilmakuplia (ks kuva- en saanut kokonaan vältettyä. Kermaa ei kannata vatkata liian kovaksi, sekin aiheuttaa epätasaisuutta valmiin kakun reunaan. Hyydytä kakku yön ajan jääkaapissa tai lyhyemmän aikaa pakasteessa. sen voi myös pakastaa ja sulattaa yön ajan jääkaapissa. Kun kakku on hyytynyt ja reuna irroitettu - se nousee helposti liukuen nostamalla reunusta - niin kakun reunaa voi tasoittaa kastamalla palettiveistä kuumaan veteen ja siloittamalla reunaa kuumalla lastalla.
Koristele kakku vasta tarjolle tuotaessa. Ja tältä näyttää leikattu pinta (alla kuva). Suihkautin vielä toisen kakun reunaan valkosuklaasprayta. Suomessa sitä saa kuulemma Confetista ja Juhlakaupasta - verkkokaupoista siis. Kakun päälle tulo sulatetusta valkosuklaasta ympyrät - muovipussiin sula suklaa ja kulma leikataan auki ja pursotetaan suklaa. Valkosuklaa ei sovi vähälaktoosiseen ruokavalioon eikä laktoosittomalle henkilölle, mutta päällä olevat valkosuklaakoristeet on kyllä helppo jähmettyneenä nostaa pois.
Marenkeja on hopeasprayattuna ja toisessa kakussa sokerimassahortensioita ja vohvelilehtiä vielä koristeena.
ALLA vielä vinkki juustokakun pinnan tasaamiseen!
Huomasin työtä tehdessäni, että massa jähmettyi melko nopeasti, enkä saanut kakun pintaa niin tasaiseksi, kuin halusin. Niinpä Kuumensin desin kermaa ja lisäsin siihen yhden kylmässä vedessä pehmitetyn liivatelehden. Sekoitin tasaiseksi ja nostelin lusikalla tätä nestettä vähän hyytyneen juustokakun pinnalle - tuli ihanan kaunis, sileä pinta. Tämän pinnan voisi toki värjätäkin. Koko kakun väri on kellertävä kuvissa, hieman valkoisempi se luonnossa oli.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: