Terveisiä kokeilevasta keittiöstä! tein keväisen pikkukakun, johon halusin kokeilla kukkapursotusta voikreemillä ja vähän erilaista korinpunospursotusta- siihen en ole ollenkaan tyytyväinen, kun en saanut tasaista jälkeä, muutoin kiva kokeilu.
Kakkupohjan on Suklaapossun mehevä vaalea kakkupohja. Täytteenä Annin mustikkamousse ja nämä olivatkin ihan uskomattoman hyvä yhdistelmä! Enpä olisi uskonut, että sekoitettavasta pikataikinasta saa noin hyvän kakkupohjan - ja sen maku ja rakenne sopi hyvin tuohon mustikkatäytteeseen.
Helppo, mehevä ja kostea vaniljainen kakkupohja
n. 22 cm irtopohjavuokaan (tein itse 12 sentin pikkuvuokaan 1/2 tästä annoksesta)
Pohja:
100 g margariinia
1 dl (rypsi)öljyä
2 dl vettä
1.5 dl vähärasvaista ranskankermaa (tai piimää/maustamatonta jogurttia/kermaviiliä)
2 munaa
3 dl sokeria
5.5 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Ohje:
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata margariini. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma (tai piimä/jogurtti/kermaviili) sekä munat yksitellen hyvin sekoitellen. Lisää joukkoon myös sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun n. 22 cm irtopohjavuokaan.
Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia keskitasoa alemmalla tasolla, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä kunnolla, mielellään yön yli jääkaapissa, jolloin se on helpompi leikata.
Kostutin kakun maidolla, jossa oli joukossa vanilliinisokeria ja täytteeksi tuli Annin mustikkamousse. Olen pitkään etsinyt sitä täydellistä :) mustikkamoussea ja täytyy sanoa, että tämä oli hyvää. Vielä tahtoisin kokeilla mustikoiden keittämistä hilloksi hillosokerilla ja ehkä tähänkin ohjeeseen voisi vielä lisätä mustikoiden määrää - silloin toki lisättävä liivatettakin, mutta vaikka kehittelijän sydän sykkiikin maistellessa, niin hyvää oli!! Tässä alla Annin ohje.
Mustikkamousse (pieneen 12 sentin kakkuun riittää 1/2 annos hyvin)
200 g mustikoita
2 dl kermaa
1 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta
150 g tuorejuustoa
0.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4-5 liivatetta + tilkka vettä
Soseuta mustikat (jos pakaste niin sulata ensin). Vatkaa kerma ja vaniljakastike erikseen vaahdoksi, yhdistä ja siirrä jääkaappiin. Mittaa tuorejuusto ja sokerit kulhoon ja notkista vatkaamalla. Lisää mustikka ja vatkaa sekaan. Liota liivatteita 5 minuuttia kylmässä vedessä, purista ne ja sulata kiehautettuun vesitilkkaan.
Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
Lopuksi kääntele vaniljakerma joukkoon. Tämä täyte on kovin pehmeää, mutta hyytyy yön aikana kakun välissä. Ennen kuin laitat sitä kakun väliin, anna sen ihan vähän jähmettyä paksummaksi.
Koristeluun:
Korinpunos kermavaahdolla, kukat voivalkosuklaakreemillä. Alla on ohjeita erilaisiin voikreemeihin, joita voi pursottamisessa käyttää. Annokset ovat suuria - kukkia voi myös pakastaa, tai voikreemiä voi pakastaa.
Voivalkosuklaakreemi oli tahmeaa pursotettaessa - halusin kokeilla sitä, mutta paljon helpompi olisi varmasti työstää esim. tavallista voikreemiä tai sellaista, jossa joukossa kondensoitua maitoa - sitä en ole kokeillut. Myös italialaista marenkikreemiä suositellaan kukkien pursottamiseen. En siis suosittele pursottamiseen tätä voi-valkosuklaakreemiä.
Italialaisen voikreemin tapainen on eestiläinen sefiiri. Sen ohjeen löydät täältä ja lisätietoa sefiiristä myös kuppikakkujen päällysteohjeessani. Sefiirillä saa myös kauniit pursotukset, jos onnistuu tekemään hyvän sefiirin.
Kreemin voi värjätä. Minä pursotin kukat erikseen kukkanaulan ja pienen leivinpaperipalasen päälle, jäähdytin kylmässä ja nostin kakun päälle. Osan lehdistä pursotin "ankansuu" eli V-tyllalla suoraan kakun päälle
Voi-valkosuklaakreemi
100 g laktoositonta Sunnuntai-margariinia
1 dl tomusokeria
50 g valkosuklaata
Vaahdota hyvin margariini ja tomusokeri, kunnes seos on aivan vaaleaa, lisää valkosuklaa.
Voikreemi perusohje
100 g voita tai laktoositonta margariinia
1 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
1 rkl maitoa tai appelsiinimehua
Vaahdota hyvin margariini ja tomusokeri, kunnes seos on aivan vaaleaa, lisää neste ja vaniljasokeri, vatkaa vielä hyvin yhteen ainekset.
Voikreemi kondensoidulla maidolla
300 g voita
1 prk kondensoitua maitoa
Vaahdota nämä keskenään.
Italialainen marenkivoikreemi
kuohkeaa, ilmavaa, helppo pursottaa
3 valkuaista
2,25dl sokeria
270g voita,
0,5dl vettä
2,25dl sokeria
270g voita,
0,5dl vettä
Laita vesi ja sokeri kattilaan. Lämmitä seos 121 asteiseksi, älä sekoita! Laita ensin sokerivesi kiehumaan, sitten kohta valkuaiset vatkautumaan yleiskoneeseen.
Lisää sokerisiirappi välittömästi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan maksiminopeudella vatkaten. Kaada siirappi niin, että se valuu kulhon reunaa pitkin,ei suoraan kreemiin. Vaahdota seosta, kunnes kulho on kädenlämpöinen.
Pilko voi pieniksi palasiksi ja lisää niitä yksitellen valkuaisvaahtoon. Sekoita seosta, kunnes se on kuohkeaa ja kreemimäistä. Seos voi olla hetken hieman rakeisen näköistä, mutta tätä ei kannata säikähtää. Kreemi ei ole pilalla, se ei vain ole vielä valmis. Kreemiä saa vaahdottaa varmaan ainakin 5min. Sitten se on valmista. Vatkaamisen aikana voit lisätä vanilliinisokeria ja elintarvikeväriä. Italialaisen marenkikreemin voit pakastaa, sulattaa jääkaapissa ja vatkata uudelleen.
Lisää sokerisiirappi välittömästi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan maksiminopeudella vatkaten. Kaada siirappi niin, että se valuu kulhon reunaa pitkin,ei suoraan kreemiin. Vaahdota seosta, kunnes kulho on kädenlämpöinen.
Pilko voi pieniksi palasiksi ja lisää niitä yksitellen valkuaisvaahtoon. Sekoita seosta, kunnes se on kuohkeaa ja kreemimäistä. Seos voi olla hetken hieman rakeisen näköistä, mutta tätä ei kannata säikähtää. Kreemi ei ole pilalla, se ei vain ole vielä valmis. Kreemiä saa vaahdottaa varmaan ainakin 5min. Sitten se on valmista. Vatkaamisen aikana voit lisätä vanilliinisokeria ja elintarvikeväriä. Italialaisen marenkikreemin voit pakastaa, sulattaa jääkaapissa ja vatkata uudelleen.
Hyvä video marenkikreemin valmistuksesta löytyy Kakkumonsterilta täältä. Ja kukkien pursottamiseen ohjevideo mm. täältä tai pionin valmistusvideo täältä
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: