Siirry pääsisältöön

Kukkakakku korissa ja voikreemikukat




Terveisiä kokeilevasta keittiöstä! tein keväisen pikkukakun, johon halusin kokeilla kukkapursotusta voikreemillä ja vähän erilaista korinpunospursotusta- siihen en ole ollenkaan tyytyväinen, kun en saanut tasaista jälkeä, muutoin kiva kokeilu.

Kakkupohjan on Suklaapossun mehevä vaalea kakkupohja. Täytteenä Annin mustikkamousse ja nämä olivatkin ihan uskomattoman hyvä yhdistelmä! Enpä olisi uskonut, että sekoitettavasta pikataikinasta saa noin hyvän kakkupohjan - ja sen maku ja rakenne sopi hyvin tuohon mustikkatäytteeseen. 

Helppo, mehevä ja kostea vaniljainen kakkupohja


n. 22 cm irtopohjavuokaan (tein itse 12 sentin pikkuvuokaan 1/2 tästä annoksesta)


Pohja:

100 g margariinia
1 dl (rypsi)öljyä

2 dl vettä

1.5 dl vähärasvaista ranskankermaa (tai piimää/maustamatonta jogurttia/kermaviiliä)
2 munaa
3 dl sokeria
5.5 dl vehnäjauhoja

1.5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Ohje:
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata margariini. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma (tai piimä/jogurtti/kermaviili) sekä munat yksitellen hyvin sekoitellen. Lisää joukkoon myös sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun n. 22 cm irtopohjavuokaan.



Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia keskitasoa alemmalla tasolla, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä kunnolla, mielellään yön yli jääkaapissa, jolloin se on helpompi leikata.

Kostutin kakun maidolla, jossa oli joukossa vanilliinisokeria ja täytteeksi tuli Annin mustikkamousse. Olen pitkään etsinyt sitä täydellistä :) mustikkamoussea ja täytyy sanoa, että tämä oli hyvää. Vielä tahtoisin kokeilla mustikoiden keittämistä hilloksi hillosokerilla ja ehkä tähänkin ohjeeseen voisi vielä lisätä mustikoiden määrää - silloin toki lisättävä liivatettakin, mutta vaikka kehittelijän sydän sykkiikin maistellessa, niin hyvää oli!! Tässä alla Annin ohje.

Mustikkamousse (pieneen  12 sentin kakkuun riittää 1/2 annos hyvin)

200 g mustikoita
2 dl kermaa
1 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta
150 g tuorejuustoa
0.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4-5  liivatetta + tilkka vettä

Soseuta mustikat (jos pakaste niin sulata ensin). Vatkaa kerma ja vaniljakastike erikseen vaahdoksi, yhdistä  ja siirrä jääkaappiin. Mittaa tuorejuusto ja sokerit kulhoon ja notkista vatkaamalla. Lisää mustikka ja vatkaa sekaan. Liota liivatteita 5 minuuttia kylmässä vedessä, purista ne ja  sulata kiehautettuun vesitilkkaan.
Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
Lopuksi kääntele vaniljakerma joukkoon. Tämä täyte on kovin pehmeää, mutta hyytyy yön aikana kakun välissä. Ennen kuin laitat sitä kakun väliin, anna sen ihan vähän jähmettyä paksummaksi. 

Koristeluun:


Korinpunos kermavaahdolla, kukat voivalkosuklaakreemillä.  Alla on ohjeita erilaisiin voikreemeihin, joita voi pursottamisessa käyttää. Annokset ovat suuria - kukkia voi myös pakastaa, tai voikreemiä voi pakastaa.

Voivalkosuklaakreemi oli tahmeaa pursotettaessa - halusin kokeilla sitä, mutta paljon helpompi olisi varmasti työstää esim. tavallista voikreemiä tai sellaista, jossa joukossa kondensoitua maitoa - sitä en ole kokeillut. Myös italialaista marenkikreemiä suositellaan kukkien pursottamiseen. En siis suosittele pursottamiseen tätä voi-valkosuklaakreemiä. 

Italialaisen voikreemin tapainen on eestiläinen sefiiri. Sen ohjeen löydät täältä ja  lisätietoa sefiiristä myös kuppikakkujen päällysteohjeessani. Sefiirillä saa myös kauniit pursotukset, jos onnistuu tekemään hyvän sefiirin. 

Kreemin voi värjätä. Minä pursotin kukat erikseen kukkanaulan ja pienen leivinpaperipalasen päälle, jäähdytin kylmässä ja nostin kakun päälle. Osan lehdistä pursotin "ankansuu" eli V-tyllalla suoraan kakun päälle

Voi-valkosuklaakreemi


100 g laktoositonta Sunnuntai-margariinia
1 dl tomusokeria
50 g valkosuklaata

Vaahdota hyvin margariini ja tomusokeri, kunnes seos on aivan vaaleaa,  lisää valkosuklaa.

Voikreemi  perusohje


100 g voita tai laktoositonta margariinia
1 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
1 rkl maitoa tai appelsiinimehua

Vaahdota hyvin margariini ja tomusokeri, kunnes seos on aivan vaaleaa,  lisää neste ja vaniljasokeri, vatkaa vielä hyvin yhteen ainekset. 

Voikreemi kondensoidulla maidolla


300 g voita
1 prk kondensoitua maitoa

Vaahdota nämä keskenään. 

Italialainen marenkivoikreemi 


kuohkeaa, ilmavaa, helppo pursottaa

3 valkuaista 
2,25dl sokeria
270g voita,
0,5dl vettä

Laita vesi ja sokeri kattilaan. Lämmitä seos 121 asteiseksi, älä sekoita! Laita ensin sokerivesi kiehumaan, sitten kohta valkuaiset vatkautumaan yleiskoneeseen.

 Lisää sokerisiirappi välittömästi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan maksiminopeudella vatkaten. Kaada siirappi niin, että se valuu kulhon reunaa pitkin,ei suoraan kreemiin. Vaahdota seosta, kunnes kulho on kädenlämpöinen.

 Pilko voi pieniksi palasiksi ja lisää niitä yksitellen valkuaisvaahtoon. Sekoita seosta, kunnes se on kuohkeaa ja kreemimäistä. Seos voi olla hetken  hieman rakeisen näköistä, mutta tätä ei kannata säikähtää. Kreemi ei ole pilalla, se ei vain ole vielä valmis. Kreemiä saa vaahdottaa varmaan ainakin 5min. Sitten se on valmista. Vatkaamisen aikana voit lisätä vanilliinisokeria ja elintarvikeväriä. Italialaisen marenkikreemin voit pakastaa, sulattaa jääkaapissa ja vatkata uudelleen.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja