Helppo, mehevä ja kostea vaniljainen kakkupohja
n. 22 cm irtopohjavuokaan (tein itse 16 sentin pikkuvuokaan, laitoin muistaakseni 2/3 annosta, en ole varma oliko annos kokonainen)
Pohja:
100 g margariinia
1 dl (rypsi)öljyä
2 dl vettä
1.5 dl vähärasvaista ranskankermaa (tai piimää/maustamatonta jogurttia/kermaviiliä)
1.5 dl vähärasvaista ranskankermaa (tai piimää/maustamatonta jogurttia/kermaviiliä)
2 munaa
3 dl sokeria
5.5 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Ohje:
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata margariini. Sekoita sähkövatkaimella joukkoon öljy, vesi, ranskankerma (tai piimä/jogurtti/kermaviili) ja munat - minä vaahdotin munia ensin erikseen, koska se lisää pikataikinan kuohkeutta. Lisää joukkoon myös sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen - sekoita siis mahdollisimman vähän, ettei taikinaan tule sitkoa. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan.
Paista ensin noin 15 min. 200 asteessa, sitten 175 asteessa yhteensä n. 50 minuuttia keskitasoa alemmalla tasolla, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä kunnolla, mielellään yön yli jääkaapissa, jolloin se on helpompi leikata.
Kakun väliin laitoin vaniljamoussea ja passionmoussea - ihana maku - ja kostutin kakun appelsiinitäysmehulla, johon lisäsin sitruunanmehua. Tämä oli raikas kakku, ei lainkaan liian makea, maistajat kiittivätkin makua.
Leikkasin kakun kakkusahalla neljäksi ohueksi kiekoksi ja kokosin kakun öljyttyyn ja tomusokerilla jauhotettuun irtoreunaan suoraan kakkupahvin päälle. Kahteen väliin tuli passionmousse ja yhteen väliin vaniljamousse. tein passionmoussen tukussa myytävästä Pnthier pakstesoseesta, mutta varmaan kaupastakin löytyy vastaavaa esim. vauvan sosetta tai tropicalsosetta, jossa passion vähän maistuu. Kieltämättä tuo pakastesose on parasta maistamistani. Tuoreista hedelmistäkin voi itse kaapia sosetta ja siivilöidä siemenet.
Passionmousse
1 dl sitruunarahkaa
100 g créme fraîchea tai turkkilaista jogurttia1/2 dl sokeria
100 g passionpyrettä (sulata tarvittaessa)
2 liivatetta
3 rkl sitruunan mehua tai vettä
1 dl vispikermaa
1 tl vanilliinisokeria
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Sekoita sähkövatkaimella hiljaa vatkaten passionsose, rahka ja creme fraiche sekä sokeri. Kiehauta sitruunan mehu ja liuota siihen kevyesti puristetut liivatteet. Vaahdota kerma. Lisää kerma varovasti nostellen passionseokseen. Lisää vanilliinisokeria ja sokeria maun mukaan, mutta jätät täyte kirpeäksi.
Vaniljamousse
100 g vaniljatuorejuustoa
1 dl kermaa
1 rkl limemehua
1/2 liivate
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kiehauta limen mehu ja liuota siihen kevyesti puristetut liivatteet. Vaahdota kerma., lisää loppuvaiheessa vatkaamista tuorejuusto ja sokerit. Valuta liivateseos kermaseokseen, sekoita hyvin. Lisää vanilliinisokeria ja sokeria maun mukaan.
Kokoa kakku kostuttaen kakkukerroksia appelsiinitäysmehulla, jossa on sitruunanmehua joukossa.
Kakun päällystämiseen
4 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
3 rkl vaniljakreemijauhetta
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan, tarvittaessa vähän sitruunan mehua
vihreää elintarvikeväriä
Vaahdota kerma, lisää loppuvaiheessa vatkaamista tuorejuustoa ja vaniljakreemijauhe ja mausta kermavaahto. Värjää pieni osa vaahdosta vihreällä elintarvikevärillä.
Tällä massalla ei voinut pursottaa tulppaaneja, en saanut massaa riittävän kylmäksi. Niinpä lisäsin siihen noin 1-2 dl italialaista marenkivoikreemiä, jonka sulatin miedolla teholla pakasteesta ja sekoitin kermavaahtoon kaapimella - johan alkoi tulppaanit onnistumaan.
Irroita yön yli hyytynyt kakku ensin reunavuoasta. Päällystä kakku ensin 1- 2 kerroksella valkoista kermavaahtoa. Ensimmäinen kerros toimii murusuojana. Pursota ensin tulppaanit kakun päälle. You tube videosta löytyy ohje pursottamiseen. Pursotin tulppaanit valkoisella massalla, mutta värjäsin pitkä cocktailtikun vihreällä elintarvikevärillä ja tökin sitä pursotinpussiin, joka oli täynnä valkoista vaahtoa - toivoin sen avulla saavani vihreää vähän kukan keskelle. Tulppaanien päälle ripotin vihreää sokeriraetta.
Kokeilin kahta eri tyllaa tulppanien pursottamiseen, tuo vasemmalla oleva toimi paremmin ja sitten löysin ohjevideonkin, jossa on sama tylla.
Ja vielä loppuun lisään aurinkoiseen mieleen ja kakkuun sopivan kuvan - olin positiivisen psykologian koulutuksessa ja tämä koulutuksen alkudia oli kovin vaikuttava - aurinkoa siis mieliin kevään myötä!
Oi miten kauniin keväinen kakku! <3
VastaaPoistaKiitos Roosa!
VastaaPoista