Siirry pääsisältöön

Macaronssien täytteet

Macaronssien täytteet

-     Kokoan tähän täytteitä, joita itse olen käyttänyt, kiva olisi, jos kommenteissa kertoisitte lisää vaihtoehtoja! Tänään tein ensimmäistä kertaa rparpericurdia ja ihastuin sen makuun tuorejuustotäytteeseen yhdistettynä - ohje alla.Tomusokerista osan esim. puolet voi korvata makutomusokereilla esim. kaupassa myytävä mansikkatomusokeri ja kaakaotomusokeri ovat hyvän makuisia. Karamellisiirapilla ja pienellä sormisuolalisäyksellä saat suolaisen kinuskin maun täytteeseen. Makutomusokerit mm. Sugar and Crumbs merkkiset, verkkomyymälöistä tai joidenkin Citymarket myymälöiden valikoimista ovat hyviä maultaan.

Pursotan täytteen aina pienellä pursotinpussilla, päähän leikkaan aukon, en käytä tyllaa - nopeaa ja siistiä hommaa niin.


 Huomasin muuten tänään osan pakastetuista macaronsseista pehmenneen - olisko syynä Philadelhia tuorejuustotäyte? Kermavaahto ja tuorejuusto pehmentävät macaronssin nopeasti, voikreemi ja marenkivoikreemi toimii hyvin pakasteen kauttakin. Philadelphia tuorejuusto ei kestä pakastamista, mutta sen pakastaminen onnistuu kyllä marenkivoikreemiin tai voikreemiin sekoitettuna. En siis suosittele ensimmäistä täytettä pakastettaviin macaronsseihin.

Ystäväni kertoikin, että on pakastanut ranskalaisen tyylin kuoria selllaisenaan, eikä ne pehmene pakastimessa. Minä taas pakastan macaronssit iana täytteen kanssa, eikä ole koskaan pehmennyt, joten syynä tuorejuustotäyute tässä alla. on hyvän makuista, mutta parempi käyttää nopeasti syötäviin macaronsseihin.
-           

Tuorejuustotäyte

100 g Philadelphia tuorejuustoa tai maustettua tuorejuustoa
100 g tomusokeria
 Elintarvikeväriä pastamaista tai tomua

Makuaineita esim suklaata sulatettuna, curdia (ohjeet alla) tai esansseja, vahvaa mehua tai makusiirappia tai marjasosetta tai hilloa, valmista kinuskikastiketta tai  vanilja sokeria  tai Mariannecrushia tai turkinpippuria tai tuoreita marjoja tai hedelmiä kuutioituna – kiteet hankaloittavat täytteen pursotusta, tyllassa oltava suurempi aukko
-          Tarvittaessa voi lisätä 2 tl vaniljakreemijauhetta tukevoittamaan massaa
Vatkaa tuorejuustoa ja tomusokeri yhteen, lisää muut aineet maistellen.

 Voikreemi tuorejuustolla

100 g margariinia
100 g tomusokeria
100 g Philadelphia tuorejuustoa
Väri- ja makuaineita kuten yllä

-          Vaahdota sähkövatkaimella kaikki aineet sekaisin

Mustaherukkavalkosuklaatäyte

100 g valkosuklaata
60 g mustaherukkaa (tai vadelmasosetta tai mansikkasosetta)
2 rkl kermaa

Kiehauta sose ja kerma, kaada suklaapalojen päälle posliinikulhoon, jossa lämpö säilyy. Anna olla hetken aikaa, sekoita ja jäähdytä kylmässä ennen kuin pursotat täytteen

Yleensä minulla on pakastimessa kakuista jäänyttä italialaista tai sveitsiläistä marenkia, jonka teen laktoosittomasta Sunnuntaista. Sulatan sen joko jääkaapissa tai miedolla lämmöllä mikrossa, lisään siihen makuaineita ja tuorejuustoa – se on paras täyte mielestäni. Tässä alla italialaisen marengin ohje.

Italialainen marenkivoikreemitäyte

100 g sokeria
0,3 dl vettä
2 valkuaista
150-200 g Sunnuntaimargariinia
+ 100 – 200 g tuorejuustoa Philadelphia
+ makuaineita ja elintarvikeväriä (nesteen lisäys ja lämpötilaerot helposti juoksettavat marenkimassan)

Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 110 asteeseen, jolloin se lusikasta valuttaen tippuu nauhamaisesti – parasta mitata kuitenkin lämpötilamittarilla. Älä sekoita seosta kuumentamisen aikana. Kun sokeriseos on hetken kiehunut, laita munanvalkuaiset vatkautumaan yleiskoneeseen ( ei pisaraakaan vettä tai keltuaista). Kun valkuainen muodostaa pehmeitä huippuja, alkaa vaahtoutumaan selvästi, kaada sokeriliemi nauhamaisesti joukkoon ja vatkaa samaan aikaan.

Vatkaa, kunnes valkuaismassa jäähtyy kädenlämpöiseksi. Lisää sitten nokare kerrallaan huoneenlämpöinen Sunnuntaimargariini ja jatka vatkaamista – jos lisäät margariinin liian kuumaan massaan ei kokemukseni mukaan marenkivoikreemi jähmety edes pakastimessa.

Vaahdota tuorejuusto niin, ettei siinä ole kokkareita. Lisää väri ja tuorejuustoa sekä makuaineita – jos massa tässä vaiheessa juoksettuu, voit yrittää lisätä tuorejuuston määrää, se on auttanut, mutta itselläni tuo juoksettuminen on tapahtunut vain pari kertaa, vaikka olen todella usein tätä tehnyt.
Italialaiseen marenkivoikreemiin voi lisätä kaikkia makuaineita mitä yllä olen luetellut, lisäksi kaakaojauhetta, pähkinöitä, myös pistaasipähkinöitä ym.

Olen käyttänyt makuina kaupan valmista lemon curdia ja limecurdia sekä vadelmacurdia. Itse näitä voi myös tehdä, ohjeet alla. Ja kannattaakin tehdä, sillä näihin saa hukutettua keltuaisia, joita jää macaronsseja tehdessä. Curdit voi säilyttää jääkaapissa viikon pari tai sitten ne voi hyvin pakastaa ja säilyttää pari kolme kuukautta pakastimessa.

Mamman leivontanurkan lemon curd

2 sitruunan kuori (n. 3 rkl)
1 dl sitruunamehua (olen käyttänyt kaupan valmista sitruunan mehua, sopii myös hedelmästä puserrettu)
3 keltuaista
¾ dl hillosokeria
¾ dl sokeria
50 g voita ( maidottoman saat käyttämällä maidotonta Floraa )


Pese oikein hyvin kuumalla vedellä sitruunat, kuoressa on paljon vieraita aineita. Raasta sitruunoiden kuori – ei valkoista osaa, se on karvasta - ja purista 1 desilitra mehua. Laita kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset ja sokerit.
Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Säädä lieden lämpötilaa alhaisemmalle ja jatka keittämistä, kunnes seos sakenee (n. 5 minuuttia). Kaada kulhoon ja nosta kulho kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes hilloke paksunee ja muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina.
Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tasainen. Kaada sitruunatahna kannelliseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Raparpericurd (tatakeittionelamaa blogista)

3-5 raparperin vartta, pieni tilkka vettä
1 ½ dl hillosokeria
3 keltuaista
50 g margariinia
Pese ja pilko raparperit. Keitä niitä yhdessä hillosokerin kanssa sekoitellen, kunnes rparperit pehmenevät kunnolla. Laita keltuaiset muovikulhoon ja lisää vähän kuumaan raparperilientä niiden päälle sekoittaen samalla voimakkaasti. Lisää seos raparperihilloon ja sekoittele kunnolla ja keittele miedolla levyllä, kunnes curdi paksunee selvästi – tämä vei aikaa. Voimakas sekoittaminen estää kananmunan hyytymisen  rihmoiksi, toisin sanoen muna ei saa paistua curdin joukkoon. Lisää lopuksi margariini kiiltoa antamaan. Purkita ja jätä jähmettymään kylmään.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja