Minulla oli jääkaapissa ylimääräisenä sitruunarahkaa (voisi olla myös tavallista rahkaa tai vaniljarahkaa), jossa päiväys vähän vanhaa ja kananmunan keltuaisia oli vaikka kuinka paljon, päätinkin sitten hukuttaa niitä raparperipiirakkaan. tein raparperipiirakan Helenan Hellan hyvällä ohjeella, vähän muunnellen ja lisäillen näitä omia aineksiani. Munavaahtoleivonnaisissa 2 keltuaista korvaa yhden kananmunan, mutta hyvä munavaahto kyllä vaatii valkuaisiakin, joten vain osan munista voi korvata keltuaisilla. Murotaikinoissa- pikkuleivissä ja piirakan pohjissa keltuainen sopii hyvin korvaamaan kananmunaa. Voiteluun ja lettuihin ja vohveleihin käy myös pelkkä keltuainen ja keltuaisista voi tehdä curdia, ohjeita esim täällä.
Munasokerivaahtotaikina tuo kuohkean lopputuloksen, kun huoneenlämpöisiin kananmuniin vatkataan ilmaa kunnolla joukkoon. Lisätessä muita aineksia, kannattaa margariinia ja nestettä lisätä vuorotellen jauhojen kanssa, jotta nesteet eivät jää piiloon taikinan pohjalle. On hyvä sekoittaa mahdollisimman vähän, jotta taikina kuohkeus säilyy, eikö se sitkisty.
Tein pohja kolminkertaisena 60 cm leveän uunin uunipellille, kaksinkertainenkin olisi riittänyt, nyt pohjasta tuli noin 3 cm paksu.
POHJA: (tee uunipellille 2-3 x)
2 munaa (näistä osan voi korvata keltuaisilla)
2 dl sokeria
2 dl maitoa tai puolet kermaa
1 dl margariinisulaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja anna jäähtyä. .Lisää muna-sokeri seokseen maito ja pikkuhiljaan sula voi, Sekoita tasaiseksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan välillä sekoittaen. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle.
PÄÄLLE:
1 litra marjoja oman maun mukaan; esim raparperi, omena, mustikka
Kuori ja pilko raparperit, pehmitä niitä mikrossa sokerin (esim 1-2 rkl) kanssa noin 3-5 minuuttia, kunnes ne pehmiävät Ripottele ne taikinan päälle, mutta jätä poista neste, sitä ei laiteta taikinan päälle.
RAHKASEOS (tee 2 x uunipellille)
1 tölkki sitruuna-tai vaniljarahkaa tai maustamatonta
2 -3 keltuaista
sokeria tai vanilliinisokeria tarvittaessa
Levitä rahkaseos ennen raparpereita taikinan päälle tai leivät seos raparpereiden päälle - ja tämän voi siis jättää poiskin ja laittaa täytteeksi pelkät raparperit
MURUSEOS:
50 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (Helena neuvoi, että jauhoihin voi lisätä osan mantelijauhoja)
( 1-2 dl kaurahiutaleita)
2 tl vanilliinisokeria
Minä lisäsin tähän joukkoon 1.-2 dl kaurahiutaleita, koska sulatin margariinin ja se vaati enemmän kuiva-aineita,jotta sain mura aikaiseksi.
Sekoita jauho ja sokeri kulhossa. Lisää pehmeä voi ja nypi murumaiseksi.
Kaada muruseos taikinan päälle. Paista 200 asteessa n 30- 50 minuuttia, iso ja paksu piiras uunipellillä paistuu hitaammin kuin piirasvuoassa oleva ja lopussa voi lämpöä vähentää.
Näyttää ihanalta! :)
VastaaPoistaKiitos tykkäsin💟
VastaaPoista