Siirry pääsisältöön

Tuulihatut - joutsentuulihatut





Tekstin alkuosaa korjattu 5/22

Leivoimme töissä tuulihattuja, joten pitihän kotonakin pitkästä aikaa tehdä, ennen nämä olivatkin usein juhlapöydissämme esillä. Tuulihattutaikinasta voi tehdä pieniä cocktailpaloja, vähän suurempia kahvipöydän herkkuja tai tuulihatturenkaan tai joutsenia.  Ohjeen voit tehdä gluteenittomana esim. Semperin Fin Mixillä - kiitos vinkin antaneelle leipurille! 

Tuulihattutaikinaa voi lusikoida pellille 2 lusikalla, mutta kauniimpi tulos tulee pursottamalla. Huomaa pursottaessasi, että tuulihattu lähes kaksinkertaistuu uunissa. Tähtitylla sopii hyvin tuulihattujen pursotukseen, mutta kaulaa varten on varattava pyöreä tylla noin 3 mmm:n aukolla. Kolleegani Ira neuvoi tekemään tuon kaulaosan oikein pienellä  pursotusreiällä ja taikinaan voi kaulaa pursottaessa lisätä vähän kananmunaa, jolloin taikina löystyy, eikä turpoa niin paljon uunissa. Pursottamisen jälkeen voi vielä vetää cocktailtikulla nokkaa joutsenelle. Paljon kiitoksia neuvoista <3 <3, pienet asiat ja osaamiset ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta.

Luotto-ohjeeni tuulihattujen teossa on vuosia ollut tällainen. Tänään tein toisella ohjeella, jonka julkaisen alempana.

Makeat tuulihatut 

  paista 175 º 20-30 min

   = 10 kpl tuulihattuja

               2 dl vettä                 
               75 g margariinia         
               1 ¼ dl vehnäjauhoja   
                2 munaa 

1.Kuumenna kiehuvaksi vesi ja margariini
2. Lisää, sekoita taikina irtonaiseksi palloksi    kuumalla levyllä,jäähdytä hetki
3. Lisää munat yksitellen, vatkaten samalla voimakkaasti

4. Pursota tai ota kahdella lusikalla taikinasta palloja. Laita ne heti kuumennettuun kiertoilmauuniin, älä avaa uunin luukkua ainakaan 20 minuuttiin. 
              

               Täytteeksi

 1 dl vispikermaa vaahdotetaan, maustetaan fariinisokerilla ja van.sok., lisää jähmeyttä saat lisäämällä 1-2 tl   vaniljakreemijauhetta aprikoosiomenasosetta  tai tuoreita marj.        


       
Näin onnistut, katso Myllyn Paras vinkit:


                    Myllyn paras Ohjevideo 5 min


                   


Tänään vertailin eri ohjeita ja päätin tehdä tällaisen Taituri-kotitalousoppikirjan ohjeen mukaan tuulihatut, ohjeessa on vähän enemmän jauhoja, joten valmiit tuulihatut ovat vähän kovempia pinnaltaan ja pysyvät paremmin koossa.


Tuulihatut



15-30 kappaletta koosta riippuen  

50 g margariinia
1 dl vettä
1 1/4 dl vehnäjauhoja
2 pientä kananmunaa (noin 110 g)

Kiehauta rasva ja vesi. Lisää jauhot puuhaarukalla sekoittaen. Alenna lämpöä ja sekoita, kunnes taikina irtoaa selvästi kattilan reunoilta (kuva alla). Anna taikina hetki jäähtyä, ettei kananmunat paistu taikinaan. Lisää pienet kananmunat sitten yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista vielä pari minuuttia sen jälkeen, kun kananmunat lisätty taikinaan. 


Pursota pienellä pyöreällä tyllalla tai pursotinpussin pää kohtisuoraan leikaten S.n mallisia kaulapaloja. Pursota sitten esim. tähtityllalla pyöreitä tuulihattupalloja - huomasin, ettei kannata pursottaa kahta kerrosta eli päällekkäin - se kumoutuu helposti uunissa, eikä tule hyvän näköinen lopputulos.



Paista tuulihattuja kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia koosta riippuen. Uunin pohjalle voit laittaa vesiteräskipon kosteutta tuomaan, ei välttämätöntä. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana, ettei tuulihatut laskehdi - ihan loppuvaiheessa se ei haittaa. Paista tuulihatut rapeiksi ja vaalean ruskeiksi, jos otat ne uunista liian aikaisin, ne läsähtävät kasaan - voit yrittää laittaa uuniin uudelleen ja kypsentää vielä. 


Anna tuulihattujen jäähtyä ja halkaise ne mielellään sahateräisellä veitsellä. Leikkaa päällipala puoliksi, siipien tavoin. Levitä täyte, paina kaula paikoilleen ja laita puolikaspalat siiviksi. Täytehdotuksia alla:




Suolaiset tuulihatun täytteet


Täytteitä voi tarvittaessa hyydyttää lisää lisäämällä yhden liivatelehden, joka on vedessä pehmitetty ja sulatettu 2 teelusikalliseen kiehuvaa vettä tai sitruunanmehua. Tämä sekoitetaan tuorejuustoon ja sitten muut aineet.

Täyte 1. poronlihalla


100 g piparjuurituorejuustoa
100 g ranskankermaa
ruohosipulia tai sipulin varsia
ripaus mustapippuria
haluttu määrä poronlihamurua (myydään savukinkkusuikaleiden lähellä marketeissa)
tuoretta basilikaa


Täyte 2. Kylmäsavulohella 

100 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa tai vispikermaa vaahdotettuna
kylmäsavulohta paloiteltuna
tilliä, mustapippuria tai sitruunapippuria
1-2 tl sitruunanmehua

Täyte 3.  Kylmäsavulohella 

100 g kylmäsavulohta - kuutioi
1/2 punasipuli -pilko
1 prk raejuustoa
1 prk tilli-sitruuna creme bonjouria
1/4 kurkkua tai vähän maustekurkkua -kuutioi
Ripaus mustapippuria tai sitruunapippuria

2tl sitruunan mehua

Täyte 4. Tsatsiki

20 cm kurkkua - raasta, valuta neste pois siivilässä painellen
100 g fetajuustoa - hienonna
200 g maustamatonta tuorejuustoa tai turkkilaista jogurttia 
1 -2 valkosipulin kynttä

Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja