Tekstin alkuosaa korjattu 5/22.
Leivoimme töissä tuulihattuja, joten pitihän kotonakin pitkästä aikaa tehdä, ennen nämä olivatkin usein juhlapöydissämme esillä. Tuulihattutaikinasta voi tehdä pieniä cocktailpaloja, vähän suurempia kahvipöydän herkkuja tai tuulihatturenkaan tai joutsenia. Ohjeen voit tehdä gluteenittomana esim. Semperin Fin Mixillä - kiitos vinkin antaneelle leipurille!Tuulihattutaikinaa voi lusikoida pellille 2 lusikalla, mutta kauniimpi tulos tulee pursottamalla. Huomaa pursottaessasi, että tuulihattu lähes kaksinkertaistuu uunissa. Tähtitylla sopii hyvin tuulihattujen pursotukseen, mutta kaulaa varten on varattava pyöreä tylla noin 3 mmm:n aukolla. Kolleegani Ira neuvoi tekemään tuon kaulaosan oikein pienellä pursotusreiällä ja taikinaan voi kaulaa pursottaessa lisätä vähän kananmunaa, jolloin taikina löystyy, eikä turpoa niin paljon uunissa. Pursottamisen jälkeen voi vielä vetää cocktailtikulla nokkaa joutsenelle. Paljon kiitoksia neuvoista <3 <3, pienet asiat ja osaamiset ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta.Luotto-ohjeeni tuulihattujen teossa on vuosia ollut tällainen. Tänään tein toisella ohjeella, jonka julkaisen alempana.Makeat tuulihatut
paista 175 º 20-30 min
= 10 kpl tuulihattuja
2 dl vettä
75 g margariinia
1 ¼ dl vehnäjauhoja
2 munaa
1.Kuumenna kiehuvaksi vesi ja margariini
2. Lisää, sekoita taikina irtonaiseksi palloksi kuumalla levyllä,jäähdytä hetki
3. Lisää munat yksitellen, vatkaten samalla voimakkaasti
4. Pursota tai ota kahdella lusikalla taikinasta palloja. Laita ne heti kuumennettuun kiertoilmauuniin, älä avaa uunin luukkua ainakaan 20 minuuttiin.
Täytteeksi
1 dl vispikermaa vaahdotetaan, maustetaan fariinisokerilla ja van.sok., lisää jähmeyttä saat lisäämällä 1-2 tl vaniljakreemijauhetta aprikoosiomenasosetta tai tuoreita marj.
Näin onnistut, katso Myllyn Paras vinkit:
Myllyn paras Ohjevideo 5 min
Tänään vertailin eri ohjeita ja päätin tehdä tällaisen Taituri-kotitalousoppikirjan ohjeen mukaan tuulihatut, ohjeessa on vähän enemmän jauhoja, joten valmiit tuulihatut ovat vähän kovempia pinnaltaan ja pysyvät paremmin koossa.
Tuulihatut
15-30 kappaletta koosta riippuen
50 g margariinia
1 dl vettä
1 1/4 dl vehnäjauhoja
2 pientä kananmunaa (noin 110 g)
Kiehauta rasva ja vesi. Lisää jauhot puuhaarukalla sekoittaen. Alenna lämpöä ja sekoita, kunnes taikina irtoaa selvästi kattilan reunoilta (kuva alla). Anna taikina hetki jäähtyä, ettei kananmunat paistu taikinaan. Lisää pienet kananmunat sitten yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista vielä pari minuuttia sen jälkeen, kun kananmunat lisätty taikinaan.
Pursota pienellä pyöreällä tyllalla tai pursotinpussin pää kohtisuoraan leikaten S.n mallisia kaulapaloja. Pursota sitten esim. tähtityllalla pyöreitä tuulihattupalloja - huomasin, ettei kannata pursottaa kahta kerrosta eli päällekkäin - se kumoutuu helposti uunissa, eikä tule hyvän näköinen lopputulos.
Paista tuulihattuja kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia koosta riippuen. Uunin pohjalle voit laittaa vesiteräskipon kosteutta tuomaan, ei välttämätöntä. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana, ettei tuulihatut laskehdi - ihan loppuvaiheessa se ei haittaa. Paista tuulihatut rapeiksi ja vaalean ruskeiksi, jos otat ne uunista liian aikaisin, ne läsähtävät kasaan - voit yrittää laittaa uuniin uudelleen ja kypsentää vielä.
Anna tuulihattujen jäähtyä ja halkaise ne mielellään sahateräisellä veitsellä. Leikkaa päällipala puoliksi, siipien tavoin. Levitä täyte, paina kaula paikoilleen ja laita puolikaspalat siiviksi. Täytehdotuksia alla:
Suolaiset tuulihatun täytteet
Täytteitä voi tarvittaessa hyydyttää lisää lisäämällä yhden liivatelehden, joka on vedessä pehmitetty ja sulatettu 2 teelusikalliseen kiehuvaa vettä tai sitruunanmehua. Tämä sekoitetaan tuorejuustoon ja sitten muut aineet.
Täyte 1. poronlihalla
100 g piparjuurituorejuustoa
100 g ranskankermaa
ruohosipulia tai sipulin varsia
ripaus mustapippuria
haluttu määrä poronlihamurua (myydään savukinkkusuikaleiden lähellä marketeissa)
tuoretta basilikaa
Täyte 2. Kylmäsavulohella
100 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa tai vispikermaa vaahdotettuna
kylmäsavulohta paloiteltuna
tilliä, mustapippuria tai sitruunapippuria
1-2 tl sitruunanmehua
Täyte 3. Kylmäsavulohella
100 g kylmäsavulohta - kuutioi
1/2 punasipuli -pilko
1 prk raejuustoa
1 prk tilli-sitruuna creme bonjouria
1/4 kurkkua tai vähän maustekurkkua -kuutioi
Ripaus mustapippuria tai sitruunapippuria
2tl sitruunan mehua
Täyte 4. Tsatsiki
20 cm kurkkua - raasta, valuta neste pois siivilässä painellen
100 g fetajuustoa - hienonna
200 g maustamatonta tuorejuustoa tai turkkilaista jogurttia
1 -2 valkosipulin kynttä
Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: