Siirry pääsisältöön

Mansikkasuklaakakku



Tämän pikkukakun tein matkalta palatessa, kun alkoi tekemään mieli mansikkakakkua ihania kakkukuvia katsoessa. Sulatin pikaisesti pakastimesta suklaakakkupohjan, jonka ohje löytyy täältä. 

Tarkoituksenani oli kokeilla kerman ja vaniljarahkan yhdistelmää pursotuksissa, mutta kun mies jo kahvipannun kanssa odotti, muuttuivat suunnitelmani kaiken aikaa kakkua tehdessä. Tein kakun päällisen hellepäivänä pelkällä kermalla ja makurahkalla, käytin pikaisesti pakasteessa ja lisäsin valkosuklaaganachen, koristelin ja lähdin laittamaan liinaa kuvauspöytään - sinä aikana lipsahti kakun reuna alas ja mansikoita pöydälle - korjasin sen harmitellen. 

Mitä tästä opin - ensinnäkin kiireellä ei kannata kakkua tehdä ainakaan toiselle, on aina parempi, että kakun täytteet ja kosteus saavat vetäytyä jääkaapissa yön yli ennen täyttämistä. Kesähelle pudottaa helposti kermapursotukset alas - tarttumapinta on ehdottomasti oltava pursotusten alla, nyt ei auttanut sekään. Ja enpä ala jatkossa kakun päällistä tekemään pelkällä kermavaahdolla ja makurahkalla - makurahkat ovat nykyään Suomessa kovin pehmeitä rakenteeltaan - aiemmin ei ollut näin. Lisäsinkin ohjeeseen vaniljkreemijauhetta, joka paksuntaa kermarahkaa ja varmistaa kakun päällisen säilymistä hyvänä. 

Kakun sisään tuli täyte, jossa oli

1 liivate (iso Meiran tukkukauppa liivate, pieniä kaupan omia voisi olla 1,5 - 2 kpl)
2 rkl vettä tai sitruunan mehua
2 1/2 dl vispiFloraa
2 dl vaniljarahkaa
1/2 dl sokeria
1tl vanilliinisokeria, vaniljasokeria
50 -100 g valkosuklaata (käytin 50 g)


Vaahdota kerma, lisää siihen vatkaamisen aikana sokerit. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä mikrossa, mielellään muovikulhossa, niin lämpö ei nouse liian kuumaksi. Pehmitä liivate kylmässä vedessä, kuumenna vesitilkka kiehuvaksi, lisää puristettu liivate ja sulata huolella. Vatkaa rahka ja lisää vatkaten liivateseos. sekoita joukkoon sula suklaa kuumana. Lisää rahkaan lastalla nostellen kermavaahto, tarkista maku ja lisää mausteet. 

Kakun täyttäminen

Kostutukseen vettä, joka maustettu sitruunan mehulla. Levitä seos pullasudilla joka kerroksen pintaan. Leikkaa kakku mielellään kakkusahalla ohuiksi kiekoiksi.

Kokoa kakku ylösalaisin kakkuvuokaan, jonka vuoraat ensin leivinpaperilla. Kakun paistopohja tulee alimmaksi. Mittaa kakun täytettä noin 2 dl joka väliin ja kun laitat täytteen ensin, painele sitten mansikat kanta alaspäin täytteeseen. Aseta seuraava kakkulevy, kostuta, täytä jne. Nyt olisi hyvä laittaa kakku yön ajaksi jääkaappiin mehevöitymään ja jähmettymään, mutta minä laitoin hetkeksi pakastimeen ja kumosin sitten kakkupahvin päälle kakun. Tarkista, että kakku on suorassa, painele lastoilla reunoja tarvittaessa.

Kakun päällystäminen

Kakun päällystettä varten vatkasin kerralla 2 dl vispiFloraa ja 1 1/2 dl vaniljarahkaa vaahdoksi ja maustoin vaahdon tomusokerilla, lisää vatkaamisen aikana 2-3 tl vaniljakreemijauhetta. Levitä seosta ohuesti kakun päälle ja reunoille  - kakku pyörivän alustan päällä. Laita kakku kylmään, esim. hetkeksi pakastimeen. Pidä kermavaahto kylmässä.

Levitä kermaa päälle ja reunoilla tasaisesti, tasoita raapalla ja palettiveitsellä. Laita kakku pakastimeen ja tee sillä välillä valkosuklaaganache.

Tumma suklaa ganachessa suklaan ja kerman suhde on 1:1:een, valkosuklaassa 2:1:een eli suklaata kaksinkertaisesti kermaan nähden ja maitosuklaassa tältä väliltä.

Valkosuklaaganache yhteen pieneen kakkuun 

100 g Lidlin valkosuklaata
0,5dl vispikermaa 
Elintarvikeväriä

Paloittele suklaa mielellään teräskulhoon tai posliinikulhoon, joka säilyttää kuumuuden muovista paremmin. Kuumenna kerma - mutta älä anna kerman kiehua. Kaada kermasta esim 2/3 osaa suklaiden päälle, laita kansi päälle ja anna suklaan sulaa sekoittamatta noin minuutin, sen jälkeen sekoita, tarkista paksuus ja tarvittaessa lisää loppu kerma kuumana joukkoon. Valkosuklaasta tulee kellertävä ganache, joten värjää se ensin valkoisella ja sitten muulla värillä - rakastan värien sekoittamista! 

Ota kakku kylmästä. Tarkista ganachen sopiva paksuus kokeillen lusikalla sen valuttamista.  Valuta ganache lusikalla tai pursotinpussista reunoille. 

Lopun ganachen voi laittaa jääkaappiin ja lämmittää myöhemmin uudelleen käyttöön. Sitä voi myös kylmänä vatkata ja lisätä kermavaahtoon tai tuorejuustoon esim. Macaronssien tai kääretortun  täytteeksi. 

Kun lisäät kakun pinnalle koristeita, laita ne vasta kuivuneen ganachen päälle. Koristeiden asettelua kannattaa suunnitella etukäteen kakun kokoiselle alustalle. 

 Marengit koristeena pehmenevät, mutta säilyttävät kyllä muotonsa. Valkosuklaan päällä ne säilyvät paremmin kuin pelkän kermavaahdon päällä 











Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja