Siirry pääsisältöön

Pehmeä mansikkatorttu tai raparperitorttu






Tänään leivoin mansikkatortun vanhalla ohjeellani. Olimme pari tuntia mansikkamaalla  ja keräsimme kaksin 23 kg mansikoita - kaikki eivät tule meille, koska meillä on jo pakasteessa tämän kesän mansikoita - mutta mansikkatorttuun niitä riittää!

Olen siirtänyt alla kuvassa olevan vuodelta 1979  olevan Kolmosen ja Vanamon kirja kesämökin keittokirjoihin - se on varmaan ensimmäisiä ostamiani keittokirjoja.  Tässä kirjassa on muutama leivontaohje, joita olen nuoresta saakka käyttänyt - pikainen, pehmeä marjapiiras on yksi sellainen. Ohjeeseen käy raparperi, marjat tai valmiit hillot.

Tortun voi paistaa ohuena piirasvuoassa tai paksumpana irtopohjavuoassa tai syvässä uunikulhossa. Paistamisen aikana, pinnan alkaessa kuortua, lisätään marjoja tai hillonokareita ja ne valuvat kakun sisään, joskus aivan pohjalle. Marjat tai hillo muodostavat värikiekuroita kakun sisään. Erinomaista myös mustikalla tehtynä! Paistamisen lopulla lisätyt marjat jäävät pinnalle ja mitä aiemmin lisäät marjat, sitä varmemmin ne löytyvät valmiin tortun pohjalta - malta siis .


Pehmeä mansikkatorttu

3 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoa ( 1/4 osan voi korvata perunajauhoilla tai kauranleseillä)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
3/4 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta tai öljyä tai sulatettua margariinia


Voitele uunivuoka ja jauhota se esim. leseillä. Voit myös kuumentaa kakkurenkaan uunissa ja juuri ennen taikinan lisäämistä voidella ja jauhottaa kuuman renkaan - näin reunan alta ei valu taikinaa.

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää lastalla sekoittaen kuivat aineet ja rasva vuorotellen.  Kaada taikina uunivuokaan. Anna paistua 175 asteessa, kunnes pinta alkaa kuortumaan. Ripottele pisteinä marjoja tai omenalohkoja tai raparperia päälle, pakastemarjat ja hillokin käy.
Paista, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa, kun se painetaan keskelle kakkua. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja