Tänään leivoin mansikkatortun vanhalla ohjeellani. Olimme pari tuntia mansikkamaalla ja keräsimme kaksin 23 kg mansikoita - kaikki eivät tule meille, koska meillä on jo pakasteessa tämän kesän mansikoita - mutta mansikkatorttuun niitä riittää!
Olen siirtänyt alla kuvassa olevan vuodelta 1979 olevan Kolmosen ja Vanamon kirja kesämökin keittokirjoihin - se on varmaan ensimmäisiä ostamiani keittokirjoja. Tässä kirjassa on muutama leivontaohje, joita olen nuoresta saakka käyttänyt - pikainen, pehmeä marjapiiras on yksi sellainen. Ohjeeseen käy raparperi, marjat tai valmiit hillot.
Tortun voi paistaa ohuena piirasvuoassa tai paksumpana irtopohjavuoassa tai syvässä uunikulhossa. Paistamisen aikana, pinnan alkaessa kuortua, lisätään marjoja tai hillonokareita ja ne valuvat kakun sisään, joskus aivan pohjalle. Marjat tai hillo muodostavat värikiekuroita kakun sisään. Erinomaista myös mustikalla tehtynä! Paistamisen lopulla lisätyt marjat jäävät pinnalle ja mitä aiemmin lisäät marjat, sitä varmemmin ne löytyvät valmiin tortun pohjalta - malta siis .
Pehmeä mansikkatorttu
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoa ( 1/4 osan voi korvata perunajauhoilla tai kauranleseillä)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
3/4 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta tai öljyä tai sulatettua margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoa ( 1/4 osan voi korvata perunajauhoilla tai kauranleseillä)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
3/4 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta tai öljyä tai sulatettua margariinia
Voitele uunivuoka ja jauhota se esim. leseillä. Voit myös kuumentaa kakkurenkaan uunissa ja juuri ennen taikinan lisäämistä voidella ja jauhottaa kuuman renkaan - näin reunan alta ei valu taikinaa.
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää lastalla sekoittaen kuivat aineet ja rasva vuorotellen. Kaada taikina uunivuokaan. Anna paistua 175 asteessa, kunnes pinta alkaa kuortumaan. Ripottele pisteinä marjoja tai omenalohkoja tai raparperia päälle, pakastemarjat ja hillokin käy.
Paista, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa, kun se painetaan keskelle kakkua. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: