Siirry pääsisältöön

Granaattiomena- valkosuklaajuustokakku



Tämä juustokakku oli hieno maultaan -  vähän happoinen, sopivan makea eli ihan vähän makeutta ja aivan pehmeä, mutta hyvin koossa pysyvä. Liivatteen määrää voi lisätäkin puolikkaalla tai yhdellä, jos tahtoo vähän tukevamman koostumuksen. Kakku on pieni, 8 henkilölle. Alkuperäinen ohje palakakkuakiitos-blogista. 

Olen kovin tarkka siinä, että juustokakku ei saisi olla liián kova eikä liian pehmeä, mutta lopputulokseen vaikuttaa raaka-aineiden happamuus, kerman ja tuorejuuston merkki ja vatkaustulos, joten aina ei lopputulos ole sitä, mitä leipuri tavoittelee. Lasken yhden ison tukusta saatavan Meira-liivatteen nestedesiä kohden, kaupan pieniä Meira-liivatteita laittaisin 1,2-1,4 nestedesiin. Nesteisiin lasken kerman ja mehut sekä soseet, en tuorejuustoa tai kiinteää rahkaa.


Granaattiomenajuustokakku

17 cm halkaisija, korkeus 6 cm ilman koristeita

Kakun pohja

- otin pakastimesta sokerikakkupohjalevyn, johon painoin irtoreunan jäljet ja leikkasin saksilla pohjan vähän irtoreunaa pienemmäksi, jolloin pohja ei näy valmiissa kakussa, vaan jää massan sisään. Kakkupohjan voit tehdä esim. jakamalla tämän sisäpohjan ainekset kolmella eli yhden munan pohja.
- Pohjan voisi tehdä myös hienontamalla monitoimikoneessa 80 g piparin muruja ja 30 g sulatettua margariinia.
- pohjaksi tai sisäkakuksi käy myös esim. vadelmista tehty piiras.
- laita irtoreunus tarjoilualustan päälle ja painele muruseos pohjalle tai aseta sokerikakkulevy pohjalle ja kostuta se omenamehulla pullasudin avulla.

Kakun täyte


2 dl Flora vispiä
2 liivatetta (isot tukun Meiraliivatteet käytössäni, jos käytät pieniä lehtiä, laita 3 kpl)
70 g - 100 g valkosuklaata
1/2 dl sokeria
1 pkt granaattiomenatuorejuustoa
2 rkl vettä tai sitruunanmehua
2 tl vanilliinisokeria

Vaahdota kerma. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi, lisää pehmenneet ja puristetut liivatteet, sekoita, kunnes liivatteet liukenevat. 

Vaahdota tuorejuusto ja sokerit. Sulata suklaa mikrossa miedolla teholla, tarvittaessa 10 sek kerrallaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää suklaa liivatteen joukkoon ja tämä seos tuorejuustoon, vatkaa samalla sähkövatkaimella.
Nostele lopuksi kerma tähän seokseen kaapimella sekoitellen. Painele lusikalla irtoreunan sisään, painele etenkin reunoista, että saat tasaisesti massan levittymään. Hyydytä hetki pakastimessa tai jääkaapissa. Lisää pinnalle hyytelö, jonka ohje alla ja jätä yöksi hyytymään jääkaappiin.

Pintahyytelö


1 granaattiomenan siemenet ja mehu
(tarvittaessa lisää muuta punaista mehua, että saat desin verran nestettä)
1 liivate

Irrota granaatiomenasta siemenet helpolla tavalla- joko naputellen tai puristellen -, katso ohje täältä. Erottele loputkin valkoiset osat nostelemalla niitä lusikalla pois. Jos irrottelet siemeniä vedessä, nousevat valkoiset osat veden pinnalle ja ne on helppo poistaa - silloin siemenet on siivilöitävä vedestä.

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna 2 rkl nestettä kiehuvaksi, lisää pehmenneet ja puristetut liivatteet, sekoita, kunnes liivatteet liukenevat. Anna seoksen hetki jäähtyä - liian kuumana se voi valua kakun sisään, jos kakku ei ole riittävän kylmä pinnalta.

Nostele granaattiomenan siemenistä osa tai kaikki kylmän kakun pinnalle ja lusikoi liivateseos pinnalle. Anna hyytyä kylmässä yön yli.


Koristelu


Ganache


50-60 g suklaata, käytin Brunbergin 37 % suklaata, käy myös tumma suklaa
1/2 dl Flora vispiä

Paloittele suklaa. Kuumenna mikrossa kerma juomalasissa, lisää suklaapalat, älä sekoita, vaan anna olla pari minuuttia, kunnes suklaa sulaa, sekoita sitten tasaiseksi. Jos haluat voit lisätä pari tippaa glukoosisiirappia, se estää suklaata kovettumasta. Aivan pieni nokare margariiniakin käy - älä laita liikaa, ettei seos tule liian nestemäiseksi. Minä en käyttänyt kumpaakaan nyt.

Odota, kunnes suklaaganache on jäähtynyt sopivan paksuiseksi - kokeile juoksevuus valuttamalla lusikalla lasin reunaan ganachea. Nostele sitten kylmässä olleen kakun reunoille lusikalla ganachea yksi valuma kerrallaan.


Kermaruusukkeet


1 dl Flora kuohua tai vispiä
2 tl vaniljkreemijauhetta
1 rkl tomusokeria

Vaahdota aineet, pursota ruusukkeita jäähtyneen ganachen päälle ja koristele helmillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja