Cashew-karpaloleivät ja sämpylät
Olen ennenkin tehnyt tällaisen ohjeen blogiin, mutta nyt en sitä katsonutkaan, kun vilkaisin sämpyläjauhopussin taustalla olevaa ohjetta ja inspiroiduin käyttämään kaapissa olevia pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita leipään - ja vähän auringonkukan siementä joukkoon - tulipa herkkuleipää ja ihana tuoksu kotiin!
1/2 l vettä kädenlämpöiseksi lämmitettynä
40 g hiivaa eli vajaa paketti (sämpylöissä voi olla hiivaa vähemmän kuin pullassa)
1 rkl ruokosokeria tai siirappia
1 tl suolaa
1 dl ruokaöljyä
1 dl cashewpähkinöitä
1 1/2 dl kuivattuja karpaloita
1/2 - 1 dl auringonkukan siemeniä
vehnäjauhoja ja sämpyläjauhoja
Sekoita kädenlämpöinen vesi ja hiiva, niin, että hiiva liukenee hyvin. Lisää sokeri ja suola ja vähän vehnäjauhoja. Sekoita voimakkaasti - itse tein taikinan yleiskoneella, joka sai hiljaisella teholla sekoittaa taikinaa yhteensä ainakin 10 minuuttia- koneella saa taikinaan hyvän sitkoverkoston, jossa hiiva kohottaa eli muodostaa sokerista hiilidioksidia ja alkoholia - viimeinen poistuu uunissa paistettaessa. Jos et käytä yleiskonetta, voi taikinan sekoittaa tukevalla puulastalla tai kauhalla - kättä ei tarvitse hiivataikinaan laittaa - minusta nopeampaa ja helpompaa alustaa jauhot taikinaan lastalla.
Hakkaa veitsellä pähkinät ja karpalot rouheeksi, lisää ne ja auringonkukan siemenet taikinaan, taas vähän jauhoja ja öljy ja lopuksi vielä vähän jauhoja.
En koskaan mittaa jauhoja hiivataikinaan. Sämpyläjauhoissa on noin puolet vehnää, mutta laitan silti sämpylätaikinaan noin puolet vehnäjauhoa ja puolet sämpyläjauhoja (Voi siis käyttää pelkästään sämpyläjauhojakin. Vehnän valkuaisaineet muodostavat hiivan tarvitseman sitkon ja siksi vehnää oltava taikinassa). Lisää jauhoja vähän kerrallaan taikinaan, kunnes se on pehmeä pallo, joka irtoaa kulhon laidoista. Jos teet leipiä, pitää taikinan olla vähän tiiviimpää, jotta leivän muoto säilyy kohotuksen aikana, eikä se latistu ja leviä. Mutta voihan leivät paistaa vuoassakin.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Helpoin tapa tehdä sämpylöitä on ottaa kahdella lusikalla nokareita pellille - tulee kivasti eri muotoisia! Toinen mahdollisuus on pyäräyttää taikina jauhotetulle pöydälle, pyörittää siitä tanko ja leikata tangosta patukoita tai paloja ja laittaa ne pellille kohoamaan. Voit toki myös leipoa sämpylöihin pyöreän tai soikean muodon. Leivät pyörittelin vain kokoon. Jätä sämpylät ja leivät kohoamaan kunnolla, kaksinkertaisiksi - minä laitoin kaksi peltiä sämpylöineen 35 asteiseen kiertoilmauuniin, siellä ne kohosivat nopeasti ja kun ne oli kaksinkertaiset kooltaan, laitoin lämmön 200 asteeseen ja paistoin ne vaaleanruskeiksi. Leivät paistoin 180 asteessa pitempään, lähelle tuntia - niin, että pohjaa koputtamalla kuuluu kumea ääni - näin varmistuu, että leipä on kypsä sisältä.
Jos leivät tahtoo voidella, se kannattaa tehdä vasta sitten, kun ne ovat vähän kuortuneet uunissa, niin voitelu ei latista leipiä. Voiteluun voi käyttää vettä tai maitoa tai kahvia tai sokerivettä tai siirappivettä. Koristeet - esim. siemenet, hiutaleet tai jauhot -kiinnittyvät voideltuun pintaan. Jos tahdot rapean pinnan sämpylöihin, voit heittää vettä desin verran kuuman uunin pohjalle taakse paistaessasi leipiä - laitosuuneissa on kostutushanat erikseen.
Ja kun otat uunista leivät, peitä ne pyyhkeellä, jos tahdot pehmeän pinnan, jätä peittämättä, jos tahdot pinnan säilyvän rapeana. Hyviä herkutteluhetkiä teillekin!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: