Siirry pääsisältöön

Marenkikreemikakku suklaamoussella ja sitruunamoussella






Tänään tein joulun suklaajuustokakusta innostuneena tosi herkullisella suklaamoussella ja lemoncurdmoussella täytetyn kakun, jossa päällä on marenkivoikreemi passionin ja sitruunan makuisena. Kakun koristeista pidin itse kovasti, ne liittyvät hyvin vuoden vaihteen ajankohtaan, kakku tosin meni syntymäpäivän sankarin iloksi! Tein toista kertaa liivatepalloja ja nyt kun käytin liivatejauhetta, kuten kuuluukin, sain ne onnistumaan - palloista kolme pääsi tähän kakun koristeeksi.

Voisokerikakkupohja

18 -22 sentin vuokaan, kakku riittää 15 henkilölle

100 g laktoositonta margariinia
4 isoa kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata margariini. Vaahdota hyvin huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri. Lisää kuuma margariini ja vatkaa se pikaisesti munavaahtoon koneella. Lisää jauhot sihdin läpi lastalla taikinaa nostellen. Paista kakkua uunissa puolisen tuntia, kunnes tikulla kakun keskeltä kokeillen mitään ei tartu. Jäähdytä kakku ja irrota vuoasta.


Leikkaa kakku kakkusahalla neljään osaan, jolloin kahteen väliin tulee suklaamoussea ja yhteen sitruunamoussea. Kostutukseen käytin vedellä laimennettua appelsiinimehua, jonka maustoin sitruunanmehulla. Laita leikatut kakkulevyt päällekkäin niin, että paistossa pohjana ollut on nyt päälimmäisenä. Kokoa kakku nurinpäin paistovuokaan tai ritopohjareunaan - silloin sen kääntäminen on vaikeampaa, mutta onnistuu kyllä. Sprayaa vuoan reunat ensin vuokaspraylla tai sivele öljyllä ja laita pohjalle leivinpaperi. Pudota pohja eli valmiin kakun päälliosa vuoan pohjalle, kostauta ja täytä ja lisää muut kerrokset samoin. Anna kakun makujen tasaantua yön yli kylmässä ja päällystä se seuraavana päivänä.


Suklaamousse 

kahteen väliin 18 cm:n kakkuun

3 dl kasvirasvakermaa esim. Flora vispi
150 g Philadelhphia tuorejuustoa
150 g Brunbergin tummaa suklaata 
vanilliinisokeria, vaniljasokeria tai vaniljauutetta maun mukaan
1-2 tl karamellisiirappia (makuaineeksi)
(1 tl sitruunanmehua)

Vaahdota kerma ja tuorejuusto, sulata suklaamikrossa pienen kermatilkan kanssa. Anna suklaan vähän jäähtyä ja vatkaa se sähkövatkaimella kerman joukkoon. Maista ja mausta.


Sitruunamousse



1 -1 1/2 dl kasvirasvakermaa esim Flora vispi
1 dl sitruunarahkaa
3 rkl lemon curd tahnaa
2 liivatetta (tukun suuria tai 3 kpl kaupan pieniä)
1/2 dl sitruunanmehu
sokeria  ja vanilliinisokeria maun mukaan, täyte saa olla kirpakkaa

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma ja rahka yhdessä. Sulta puristetut liivatteet kuumaan sitruunamehuun, sekoita hyvin, anna seoksen vähän jäähtyä ja sekoita se kermavaahdon joukkoon. Mausta sokerilla ja vanilliinisokerilla


Sveitsiläinen marenkikreemi oman ohjeeni mukaan

  
(Tästä jää yli noin 1/3 osa, sen voi pakastaa, jos ei lisää tuorejuustoa siihen osaan)
3 valkuaista (noin 100 g)
1,5 dl = 90 g  sokeria  (tai ruokokidesokeria tai fariinisokeria)
300 g Sunnuntai margariinia
100-175 g Philadelphia tuorejuustoa
vaniljasokeria maun mukaan
valkoista väriä (Wilton)
(aavistus lilaa väriä taittaa marg. keltaisuutta vaaleammaksi)
passion makusiirappia tai passionmehua
sitruunanmehua


Ota margariini huoneen lämpöön - sen pitää olla leikattavaa, mutta etenkin kesällä on huomattava, ettei se saa sulaa sellaisenaan, eikä massan joukossa - älä siis lisää liian kuumaan massaan - sitä tilannetta en saanut korjattua.  Tarvittaessa soi kokeilla laittaa massan jhetkeksi pakastimeen jäähtymään ja vatkata sitten uudelleen, mutta en aina ole saanut pelastettua niinkään.
Tee vesihaude- alimpaan kattilaan vettä kiehumaan niin, ettei vesipinta kosketa ylemmän kattilan pohjaa. Kuumenna sekoitellen ylemmässä kattilassa sokeri ja valkuaiset 60-65 asteeseen -ei yli, ettei sokeri kiteydy, eikä valkuaiset saa alkaa kypsymään, jolloin kattilan laitaan ilmestyy valkoisia riekaleita!. Kaada seos yleiskoneen teräskulhoon ja vatkaa, kunnes seos olisi kädenlämpöistä -tämä ottaa aikaa! Voit nopeuttaa asiaa esim. kesähelteellä kylmillä pyyhkeillä vatkauskulhon ympärillä. Lisää sitten nokare kerrallaan margariini jatkaen vatkaamista. Jos massa juoksettuu, jatka vaan vatkaamista, sen pitäisi tasaantua. 
Vatkaa tuorejuusto eri kulhossa hyvin tasaiseksi ja lisää se käsin, kaapimella tai lastalla sekoittaen marenki-rasvaseokseen. Sekoita tasaiseksi, kokkareita ei saa juustosta jäädä. Tässä vaiheessa seos juoksettuu helposti liiallisesta vatkaamisesta ja vaikka juoksettunut, rakeisen näköinen seos kelpaa syötäväksi hyvin makunsa puolesta, niin se ei ole kaunista, eikä sitä voi käyttää kakun pinnalla. Jos iso määrä marenkimassaa juoksettuu, harmittaa se niin ajan kuin rahan puolesta. Kerran auttoi, kun lisäsin tuorejuustoa juoksettuneeseen massaan, sen rakenne korjaantui.

Värjää ja mausta esim vaniljasokerilla, marjasoseella tai makujauheilla, makutomuilla tai makusiirapeilla seosta, olen lisännyt tummaa ja valkoista suklaatakin sekä Marianne crushia, piparin muruja ym. Kakun reunasta voi tehdä liukuvärjätyn tai paletilla voi vedellä väriä pintaa tai roiskia pensselillä - tällaisia olen blogissa kokeillut.

Lisää asiaa sveitsiläisestä marenkikreemistä täältä.


Päällystä kakku mielellään pyörivällä alustalla, ensin yksi ohut kerros ja kakku pakastimeen vartiksi, sitten toinen kerros. Tasoita kuumalla lastalla.

Liivatekupliin ohje löytyy täältä. Ohjetta oli kyllä useassa blogissa. Tein kaksi eri väristä seosta, joissa kummassakin 4 rkl vettä ja 2 rkl liivatejauhetta ja tomuväriä. Annoin seoksen turvota 5 minuuttia ja kuumensin sen mikrossa kuumaksi. Seosta kannattaa kuumentaa uudelleen, kun se jäähtyy - ja liian kuumassa seoksessa pallo poksahtaa rikki :) Vuokaspray oli hyvää pallojen öljyämiseen. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja