Leivoin aiemmin joka joulu joululimppuja ja muistan, että tämä maustettu, perinteinen joululimppu oli erityisen mieleinen ihanalle anopilleni. Sitten koitti aika, että joulut vietettiin ilman tätä leivonnaista - vaan miksipä ei... päätin palata entiseen ja kokeilla taas vanhaa hyvää ohjetta. Tämä jouluna leivon pieniä limppuja -se on kuulemma malli ja tapa nyt :)
Joululimppu
4 leipää
1 l laktoositonta piimää
75 g hiivaa
1 1/2 dl siirappia (ei leipäsiirappia, vaan tavallista tummaa)
1 rkl suolaa
2 tl fenkolia
2 tl anista
2 tl pomeranssinkuorta
2 rkl appelsiinimarmelaadia
(1tl kuminaa - voit jättää tämän poiskin)
n.10 dl ruisjauhoja
n.10-11 dl vehnäjauhoja
voiteluun:
1/4 dl siirappia ja 1/4 vettä
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi ja mausteet. Hienonna fenkoli ja anis ensin huhmaressa. Vanhassa ohjeessani on kuminaa - ei tarkoita jeeraa eli Intian kuminaa! -. mutta minä en laittanut sitä. Vanhan ohjeen hillotun appelsiinin kuoren korvasin appelsiinimarmelaadilla ja se oli kyllä mahtava lisä leivän maussa.
Alusta jauhot taikinaan vähitellen, taikinasta pitää saada kunnolla kulhon reunoista irtoava. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Pyörittele ruisjauhojen päällä ja silikoonialustan päällä taikinasta 4 pientä limppua. Anna kohota hyvin. Laitoin kohoamisen ajaksi leivinpaperista renkaan leivän ympäri, niin leipä ei levinnyt ohuemmaksi ja leveämmäksi, vaan kohosi ylöspäin - se kannattaa ottaa pois heti paistamisen alkuvaiheessa, ettei se tartu kiinni. Jauhotettu leipäkori olisi yksi mahdollisuus leivän kohottamiseen ,- korista kohonnut leipä kumotaan varovasti uunipellille paistumaan. Ja älä kohota liian kauan, kun hiiva ei enää jaksa kantaa kohoamista, leipä latistuu
Paista uunin alatasossa ensin 150 asteessa noin 5-10 min , niin leipä kohoaa vielä uunissa ja sitten 175 asteessa kiertoilmauunissa tai tavallisessa 200 asteessa n.50-60 minuuttia. Voitele paistamisen loppupuolella siirappivedellä ja toisen kerran heti uunista ottamisen jälkeen. Jos leipä tummuu liikaa paistamisen lopulla suojaa se foliolla.
Paista uunin alatasossa ensin 150 asteessa noin 5-10 min , niin leipä kohoaa vielä uunissa ja sitten 175 asteessa kiertoilmauunissa tai tavallisessa 200 asteessa n.50-60 minuuttia. Voitele paistamisen loppupuolella siirappivedellä ja toisen kerran heti uunista ottamisen jälkeen. Jos leipä tummuu liikaa paistamisen lopulla suojaa se foliolla.
Jos tahdot kuoresta rapean, älä peitä leipää uunista ottamisen jälkeen. Leivinliinalla peittämällä saat pehmeämmän kuoren.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: