Siirry pääsisältöön

Taatelikakku








Taatelikakku sai nyt monenlaisia päällisiä meillä jouluna, Osa kakuista lähti ystäville joulutervehdykseksi - on se niin hyvä joulukakku. Aiemmin olen leiponut hedelmäkakkua ja kirsikkakakkua jouluksi, joskus maustekakkuja, mutta nykyään taatelikakku on ainoa kuivakakku, jota leivon joulua varten.  

Yllä olevassa kuvassa on vaahtokarkkimassa ja suklaakreemi, pitsi on metallinhohtoinen Städterin pitsiaine, joka vain levitetään metallilastalla pitsimatolle ja kuivatetaan. Kannattaa puhdistaa mahdollisimman tarkkaan matto niin, että pitsiainetta on todella vain koloissa ja joka kolossa. En juuri koskaan kuivata pitsejä uunissa, vaikka ohjeet niin neuvovatkin - pitsi tulee helposti liian kuivaksi niin. Jätän matossa olevan massan yön yli huoneen lämpöön kuivamaan ja vedän aamulla pitsin lastan avulla irti silikoonimatosta - helppoa!


Kahden muun taatelikakun päällä on candy melts napeista tehty kuorrutus. Candy melts napit sulatetaan mikrossa välillä sekoitellen massaa. Sulatuksen yhteydessä kannattaa lisätä oikein vähän kermaa tai vettä nappien joukkoon - kerma sekoittuu helpommin, neste tekee massan vähän juoksevammaksi. Varo laittamasta liikaa nestettä, alimmasta kuvasta näkee, että massa on liian juoksevaa, se valuu pois kakun päältä. Kannattaa siinä tapauksessa laittaa kakku pakkaseen ja tehdä uusi kerros kuorrutetta pintaan. Alla hyvä taatelikakun ohje.



Taatelikakku


yhteen isoon vuokaan tai kaksi pientä

250 g (1 pkt) kivettömiä taateleita
2 1/2  dl kahvia tai vettä tai omenamehua (1/2 dl tästä nesteestä voi korvata rommilla tai konjakilla, joka lisätään vasta kananmunien kanssa - en ole kokeillut)
2 dl sokeria
200 g margariinia
100 g suklaata
3 kananmunaa
3,5 dl - 4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(1 tl jauhettua kardemummaa)


Sprayaa vuoka voitelusraylla tai voitele ja ja jauhota. Keitä taateleita kahvissa sokerin kanssa keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes seos soseutuu. Ota pois liedeltä. Sekoita joukkoon rasva ja rouhittu suklaa. Anna jäähtyä. Vatkaa tasaiseksi joko sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella niin, että taatelit kunnolla soseutuvat.

Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää yhdistetyt kuivat aineet lastalla nostellen taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokasraylla käsiteltyyn tai  voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1,5 l). Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Kokeile kypsyys painamalla grillitikku keskelle kakkua - taikina ei saa tarttua siihen. Ota kakku pois uunista ja noin 10 minuutin päästä  kumoa ja anna jäähtyä.


Suklaakuorrutus 

0,5 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata

tai 
2 rkl  kermaa
100 g valkosuklaata


Kiehauta kerma kattilassa. Nosta syrjään. Lisää joukkoon rouhittu suklaa, anna olla pari minuuttia kannen alla. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä hetki ja valuta kakun päälle - kokeile ensin lusikalla valuvuutta kulhon reunaan. Koristele vasta, kun suklaa vähän jähmettynyt.

Suklaakreemi ja vaahtokarkkimassa

100 g margariinia
1 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
100 g suklaata sulatettuna
1/2 tl vanilliinisokeria tai vaniljauutetta

Vatkaa ainekset sekaisin sähkövatkaimella. Levitä pehmeänä tasaisesti kakun pintaan. Laita kakku pakastimeen hetkeksi, kunnes pinta kylmettyy. 

Kauli vaahtokarkkimassasta kakun peittävä ohut levy. Nosta se kakun päälle ja tasoita kulmat. 

Kiinnitä pitsi ja koristeet kakun pintaan elintarvikeliimalla tai pikeerillä tai glukoosisiirapilla tai vaalealla siirapilla - kaikki ne pehmentävät pitsiä, joten ole varovainen. Käytä liimaa mahdollisimman vähän, laita pitsi paikoilleen ja töpötä liimaa siveltimellä vähän pitsin alle joissain kohdissa.




Kommentit

  1. Taatelikakku on kyllä yks parhaista kakuista jouluisin ❤ Ihania nämä sinun tekemäsi 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Onneksi jäi vielä pakastimeen joulun jälkeenkin yksi maisteltavaksi :)

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja