Taatelikakku sai nyt monenlaisia päällisiä meillä jouluna, Osa kakuista lähti ystäville joulutervehdykseksi - on se niin hyvä joulukakku. Aiemmin olen leiponut hedelmäkakkua ja kirsikkakakkua jouluksi, joskus maustekakkuja, mutta nykyään taatelikakku on ainoa kuivakakku, jota leivon joulua varten.
Yllä olevassa kuvassa on vaahtokarkkimassa ja suklaakreemi, pitsi on metallinhohtoinen Städterin pitsiaine, joka vain levitetään metallilastalla pitsimatolle ja kuivatetaan. Kannattaa puhdistaa mahdollisimman tarkkaan matto niin, että pitsiainetta on todella vain koloissa ja joka kolossa. En juuri koskaan kuivata pitsejä uunissa, vaikka ohjeet niin neuvovatkin - pitsi tulee helposti liian kuivaksi niin. Jätän matossa olevan massan yön yli huoneen lämpöön kuivamaan ja vedän aamulla pitsin lastan avulla irti silikoonimatosta - helppoa!
Kahden muun taatelikakun päällä on candy melts napeista tehty kuorrutus. Candy melts napit sulatetaan mikrossa välillä sekoitellen massaa. Sulatuksen yhteydessä kannattaa lisätä oikein vähän kermaa tai vettä nappien joukkoon - kerma sekoittuu helpommin, neste tekee massan vähän juoksevammaksi. Varo laittamasta liikaa nestettä, alimmasta kuvasta näkee, että massa on liian juoksevaa, se valuu pois kakun päältä. Kannattaa siinä tapauksessa laittaa kakku pakkaseen ja tehdä uusi kerros kuorrutetta pintaan. Alla hyvä taatelikakun ohje.
Taatelikakku
yhteen isoon vuokaan tai kaksi pientä
250 g (1 pkt) kivettömiä taateleita
2 1/2 dl kahvia tai vettä tai omenamehua (1/2 dl tästä nesteestä voi korvata rommilla tai konjakilla, joka lisätään vasta kananmunien kanssa - en ole kokeillut)
2 dl sokeria
200 g margariinia
100 g suklaata
3 kananmunaa
3,5 dl - 4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(1 tl jauhettua kardemummaa)
Sprayaa vuoka voitelusraylla tai voitele ja ja jauhota. Keitä taateleita kahvissa sokerin kanssa keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes seos soseutuu. Ota pois liedeltä. Sekoita joukkoon rasva ja rouhittu suklaa. Anna jäähtyä. Vatkaa tasaiseksi joko sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella niin, että taatelit kunnolla soseutuvat.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää yhdistetyt kuivat aineet lastalla nostellen taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokasraylla käsiteltyyn tai voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1,5 l). Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Kokeile kypsyys painamalla grillitikku keskelle kakkua - taikina ei saa tarttua siihen. Ota kakku pois uunista ja noin 10 minuutin päästä kumoa ja anna jäähtyä.
Suklaakuorrutus
0,5 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
tai
2 rkl kermaa
100 g valkosuklaata
Kiehauta kerma kattilassa. Nosta syrjään. Lisää joukkoon rouhittu suklaa, anna olla pari minuuttia kannen alla. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä hetki ja valuta kakun päälle - kokeile ensin lusikalla valuvuutta kulhon reunaan. Koristele vasta, kun suklaa vähän jähmettynyt.
Suklaakreemi ja vaahtokarkkimassa
100 g margariinia
1 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
100 g suklaata sulatettuna
1/2 tl vanilliinisokeria tai vaniljauutetta
Vatkaa ainekset sekaisin sähkövatkaimella. Levitä pehmeänä tasaisesti kakun pintaan. Laita kakku pakastimeen hetkeksi, kunnes pinta kylmettyy.
Kauli vaahtokarkkimassasta kakun peittävä ohut levy. Nosta se kakun päälle ja tasoita kulmat.
Kiinnitä pitsi ja koristeet kakun pintaan elintarvikeliimalla tai pikeerillä tai glukoosisiirapilla tai vaalealla siirapilla - kaikki ne pehmentävät pitsiä, joten ole varovainen. Käytä liimaa mahdollisimman vähän, laita pitsi paikoilleen ja töpötä liimaa siveltimellä vähän pitsin alle joissain kohdissa.
Taatelikakku on kyllä yks parhaista kakuista jouluisin ❤ Ihania nämä sinun tekemäsi 😊
VastaaPoistaKiitos paljon! Onneksi jäi vielä pakastimeen joulun jälkeenkin yksi maisteltavaksi :)
Poista