Siirry pääsisältöön

Budapest-leivokset, budapest-tortut piparirahkatäytteellä tai pistaasiatäytteellä




Budapest-leivos on unelmankevyt, valkuaisvaahtoon tehty leivonnainen, kääretorttu tai leivos, jossa jauhoina on jauhettua tai rouhittua pähkinää tai mantelia ja vähän tärkkelysjauhoa. Täytteeksi sopii kermavaahto tai kerma- rahkaseos ja makuaineksia voi vaihdella vuodenajan mukaan. Olen aiemmin leiponut Budapest-torttua pähkinäisenä, enkä mielestäni onnistunut lopputuloksessa, mutta vasta tähän manteliseen ohjeeseen ihastuin. Jos jätät mantelin ja pähkinän pois, lisää 1 dl sokeria, saat paksumman marengin. Maissijauhojen määrä voi olla teelusikasta kahteen ruokalusikkaan, se vaikuttaa rakenteeseen

Leivoin Budapest-torttua ensin Leivotaan lehden 5/2018 ohjeella Valkosuklaa-mustikkabudabest , ja lähdin sitten muuntelemaan ohjetta. Tässä ohje jouluiseen Budapest-torttuun. Eestissä tämä ihana leivonnainen on nimeltään beseerull ja sitä saa ostaa monesta kahvilasta.


Budapest-torttu


6 valkuaista
1 tl sitruunanmehua
3 dl Siro sokeria tai tomusokeria
(1 3/4 dl mantelirouhetta ja/tai  mantelijauhoa )
1 tl - 2 rkl maissitärkkelystä


Täytteeksi

Piparkakkurahkatäyte

1 prk Arlan piparkakkurahka
3 dl kermaa
100 g valkosuklaata paahdettuna tai 1/2 - 1 dl pakastepuolukkaa tai Mariannerouhetta, mukaan voi laittaa murusteltuja joulupipareitakin
3 rkl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
1 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Pistaasi- vadelmatäyte

250 g tuorejuustoa
3 dl kermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta
pistaasitahnaa tai rouhittua pistaasipähkinää maun mukaan
(vihreää elintarvikeväriä)
tuoreita marjoja (pakastemarjat kostuttavat pohjaa) 

Kokeile myös kirsikkahilloa ja tuorejuusto-kermaseosta, koristele kirsikoilla

Kinuskiraidat 


1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Kuumenna uuni 140 asteeseen, kiertoilmauuni on noin 25 astetta kuumempi, mitä astemäärä näyttää, joten siinä riittää esim 125 astetta. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita puhtaaseen, kuivaan metallikulhoon valkuaiset, joukossa ei saa olla yhtään keltuaista. Lisää sitruunanmehu ja vaahdota ensin pienellä nopeudella, sitten voimakkaammalla teholla, kunnes vaahto näyttää partavaahdolta. Lisää sokeria vähän kerrallaan. Vatkaaminen on parasta tehdä yleiskoneella. 

Kun valkuaisvaahto ei tipu kulhosta, vaikka sen kääntää ylösalaisin, on vaahto valmis. Nostele lastalla käännellen joukkoon keskenään sekoitetut mantelijauho (osa voi olla rouhetta) ja maissitärkkelys. 

Pursota heti pyöreällä terällä viivoittain uunipellille pitkiä viivoja, jotka muodostavat kääretorttulevyn. Päällipuoli jää päälle valmiissa leivonnaisessa, kuten köäretortussa. Voit ripotella pintaan mantelilastuja tai pähkinärouhetta, jos haluat. 

Paista 140 asteessa tai matalammassa lämmössä kiertoilmalla  noin 30-40 minuuttia, anna jäähtyä. Laita heti levyn päälle leivinpaperi kevyesti, jos se alkaa saada väriä, tarkoitus olisi saada se pysymään valkoisena. Säädä lämpöä ja aikaa tarvittaessa. Levy jää vähän pehmeäksi. Kumoa pohjalevy leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. 

TÄYTE: 
Jos käytät paahdettua valkosuklaata, murustele suklaa leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda vähän ruskeaksi uunissa alle 5 minuuttia -varo, ettei suklaa pala ruskeaksi, vähän väriä saa tulla. Jäähdytä ja murustele suklaa. Täytteeseen voi hyvin laittaa sekä suklaata että marjoja tai hedelmiä tai jotain niistä kermavaahdon lisäksi.

Vaahdota rahka tai tuorejuusto  ja kerma samassa astiassa, lisää mausteet ja massaa paksuntava ja maustava vaniljakreemijauhe. Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Levitä täyte jäähtyneelle levylle, päälle tai alle kermavaahdon tulee suklaarouhe ja kermavaahdon päälle jäisiä pakastemarjoja pisteittäin - ei liikaa, ettei niiden mehu ala valua. 

Kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla. Anna jähmettyä kylmässä ja koristele esim sulatetun suklaan (mikrossa matalalla teholla noin 10-20  sek. kerrallaan välillä sekoittaen) kanssa raidoittamalla tai kinuskiraidoin ja rouhituilla karkeilla tai pakastemarjoilla ym. 


KINUSKI

Mittaa aineet paksupohjaiseen kattilaan, paitsi ei vanilliinisokeria, koska sen maku häviää keitettäessä. Keittele matalalla teholla vähän väliä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes kastike paksunee. Tee tippatesti, pudota pisara kylmään veteen - kun se jähmettyy, on kastike valmis. Mausta vanillinisokerilla. Jäähdytä, pursota raitoina tortun päälle.


Leivoksia tästä saat leikkaamalla palat, kääntämällä leikkuupinta lautaselle ja koristelemalla.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja