Budapest-leivos on unelmankevyt, valkuaisvaahtoon tehty leivonnainen, kääretorttu tai leivos, jossa jauhoina on jauhettua tai rouhittua pähkinää tai mantelia ja vähän tärkkelysjauhoa. Täytteeksi sopii kermavaahto tai kerma- rahkaseos ja makuaineksia voi vaihdella vuodenajan mukaan. Olen aiemmin leiponut Budapest-torttua pähkinäisenä, enkä mielestäni onnistunut lopputuloksessa, mutta vasta tähän manteliseen ohjeeseen ihastuin. Jos jätät mantelin ja pähkinän pois, lisää 1 dl sokeria, saat paksumman marengin. Maissijauhojen määrä voi olla teelusikasta kahteen ruokalusikkaan, se vaikuttaa rakenteeseen
Leivoin Budapest-torttua ensin Leivotaan lehden 5/2018 ohjeella Valkosuklaa-mustikkabudabest , ja lähdin sitten muuntelemaan ohjetta. Tässä ohje jouluiseen Budapest-torttuun. Eestissä tämä ihana leivonnainen on nimeltään beseerull ja sitä saa ostaa monesta kahvilasta.
Budapest-torttu
6 valkuaista
1 tl sitruunanmehua
3 dl Siro sokeria tai tomusokeria
(1 3/4 dl mantelirouhetta ja/tai mantelijauhoa )
1 tl - 2 rkl maissitärkkelystä
Täytteeksi
Piparkakkurahkatäyte
1 prk Arlan piparkakkurahka
3 dl kermaa
100 g valkosuklaata paahdettuna tai 1/2 - 1 dl pakastepuolukkaa tai Mariannerouhetta, mukaan voi laittaa murusteltuja joulupipareitakin
3 rkl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
1 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
Pistaasi- vadelmatäyte
250 g tuorejuustoa
3 dl kermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta
pistaasitahnaa tai rouhittua pistaasipähkinää maun mukaan
(vihreää elintarvikeväriä)
tuoreita marjoja (pakastemarjat kostuttavat pohjaa)
Kokeile myös kirsikkahilloa ja tuorejuusto-kermaseosta, koristele kirsikoilla
Kinuskiraidat
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
Kuumenna uuni 140 asteeseen, kiertoilmauuni on noin 25 astetta kuumempi, mitä astemäärä näyttää, joten siinä riittää esim 125 astetta. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita puhtaaseen, kuivaan metallikulhoon valkuaiset, joukossa ei saa olla yhtään keltuaista. Lisää sitruunanmehu ja vaahdota ensin pienellä nopeudella, sitten voimakkaammalla teholla, kunnes vaahto näyttää partavaahdolta. Lisää sokeria vähän kerrallaan. Vatkaaminen on parasta tehdä yleiskoneella.
Kun valkuaisvaahto ei tipu kulhosta, vaikka sen kääntää ylösalaisin, on vaahto valmis. Nostele lastalla käännellen joukkoon keskenään sekoitetut mantelijauho (osa voi olla rouhetta) ja maissitärkkelys.
Pursota heti pyöreällä terällä viivoittain uunipellille pitkiä viivoja, jotka muodostavat kääretorttulevyn. Päällipuoli jää päälle valmiissa leivonnaisessa, kuten köäretortussa. Voit ripotella pintaan mantelilastuja tai pähkinärouhetta, jos haluat.
Paista 140 asteessa tai matalammassa lämmössä kiertoilmalla noin 30-40 minuuttia, anna jäähtyä. Laita heti levyn päälle leivinpaperi kevyesti, jos se alkaa saada väriä, tarkoitus olisi saada se pysymään valkoisena. Säädä lämpöä ja aikaa tarvittaessa. Levy jää vähän pehmeäksi. Kumoa pohjalevy leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
TÄYTE:
Jos käytät paahdettua valkosuklaata, murustele suklaa leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda vähän ruskeaksi uunissa alle 5 minuuttia -varo, ettei suklaa pala ruskeaksi, vähän väriä saa tulla. Jäähdytä ja murustele suklaa. Täytteeseen voi hyvin laittaa sekä suklaata että marjoja tai hedelmiä tai jotain niistä kermavaahdon lisäksi.
Vaahdota rahka tai tuorejuusto ja kerma samassa astiassa, lisää mausteet ja massaa paksuntava ja maustava vaniljakreemijauhe. Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Levitä täyte jäähtyneelle levylle, päälle tai alle kermavaahdon tulee suklaarouhe ja kermavaahdon päälle jäisiä pakastemarjoja pisteittäin - ei liikaa, ettei niiden mehu ala valua.
Kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla. Anna jähmettyä kylmässä ja koristele esim sulatetun suklaan (mikrossa matalalla teholla noin 10-20 sek. kerrallaan välillä sekoittaen) kanssa raidoittamalla tai kinuskiraidoin ja rouhituilla karkeilla tai pakastemarjoilla ym.
KINUSKI
Mittaa aineet paksupohjaiseen kattilaan, paitsi ei vanilliinisokeria, koska sen maku häviää keitettäessä. Keittele matalalla teholla vähän väliä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes kastike paksunee. Tee tippatesti, pudota pisara kylmään veteen - kun se jähmettyy, on kastike valmis. Mausta vanillinisokerilla. Jäähdytä, pursota raitoina tortun päälle.
Leivoksia tästä saat leikkaamalla palat, kääntämällä leikkuupinta lautaselle ja koristelemalla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: