Glögikakku on vanha tuttavuus, vuosikymmeniä olemme sitä töissäkin tehneet jouluaterian jälkiruoaksi. Vanhimmissa ohjeissa on liikaa liivatetta nykyiseen makuun, appelsiininkuorta on joissain ohjeissa liikaa, mutta hyviä ohjeita varmasti netti täynnä. Silti tahdoin kehittää jotain uutta tatsia tähän ohjeeseen ja edellinen piparijuustokakkuni, johon tuli piparinmurua joukkoon, oli jo jotain toivomaani suuntaan. Piparinmurut värjäsivät juustokakkua ruskeaksi, joten jätin ne tästä juustokakusta pois, piparia on vain pohjassa.Mielestäni onnistuin nyt saamaan tosi maukkaan juustokakun: Juustokakun maku muuttuu kuitenkin vähän säilytyksen aikana verrattuna massojen makuun ja makumieltymyksiä on niin paljon kuin meitä maistajiakin - kertokaahan, mitä olette tästä mieltä, jos teette kakun ohjeellani.
Haluan kiinnittää huomiota liivatteen käyttöön. Käytän itse Meiran isoja 4 gramman liivatteita, joita saa tukusta. Käytän niitä yhden lehden nestedesiä kohden ja nesteeksi lasken kaikki oikeasti nestemäiset tuotteet, siis kerman, pehmeät rahkat, mehut, veden jne. En laske paksua tuorejuustoa - käytän Philadelphiaa ja tässä kakussa uutta ihanaa ja edullista tuttavuutta Rainbow vaniljatuorejuustoa, enkä laske nesteeksi kreikkalaista jogurttia. Kaupan pieniä 2 gramman liivatteita lasken oman ja muiden kokemuksella tarvittavan 1,4 vastaamaan tätä yhtä Meiran isoa liivatetta. Liivatteet ovat vähän erilaisia merkistäkin riippuen, joten on syytä tarkistaa aina liivatteen määrä oman maun ja tuotteen mukaan. Tavoitteenani on tehdä suussa sulavan pehmeitä, mutta koossa pysyviä kakkuja - muuttuvia ja vaikuttavia tekijöitä voi olla useita.
Ensimmäisen kakun glögipäällinen ei tahtonut oikein hyytyä ja huomasinkin, että glögissäni oli sitruunahappoa - happo estää hyytymistä myös mansikoiden, kiiwin ja sitruunan kanssa voi olla ongelmia. Lisäsinkin sitten reilusti liivatetta ja johan onnistui päällikiille paremmin.
Tein kolme noin 20 senttistä kakkua kerralla pikkujoulutarjoiluun, käytin kermaa 1,5 litraa ja 2 tuorejuustoa ja yhden piparkakkurahkan. Kirjoitan kolmasosaohjeen alle, jolloin siitä tulisi yksi 18-20 cm halkaisijaltaan oleva kakku.
Glögikakku
- pieneen 18 -20 sentin vuokaan
Pohja
150 g pipareita
45 g margariinia sulatettuna
Täyte
5 dl kermaa
140 -200 g Rainbow vaniljatuorejuustoa
1/3 - 1/2 prk piparkakkurahkaa (Arla)
1/3 dl appelsiinimehua
1 rkl sitruunamehua
5 liivatetta (Meiran isoja, käytä kaupan pieniä 6 kpl)
1 tl piparkakkumaustetta
1/3 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria tai vaniljauutetta
Kiille
1 1/2 - 2 dl glögiä, alkoholiton
punaista tai sinistä elintarvikeväriä
3 liivatetta (kaupan pieniä 5) (vähempikin voi riittää, yleensä 1 iso ja 1 1/2 pientä liivatetta desiin nestettä)
Sprayaa tai voitele öljyllä irtorengas ja aseta se tarjoilualustan päälle. Voit laittaa sihdin läpi tomusokeria rasvan pinnalle, mutta mielestäni sokeri valuu ja sotkee. Lämmön avulla saa hyydytetyn kakun irti reunavuoasta, esim. painamalla lämpimällä pyyhkeellä, tuota piparkakkureunaa lämmitin vähän toholla ulkopuolelta- tarksita kestääkö vuokasi materiaali millaista kuumennusta. Sekoita monitoimikoneen terällä piparimuru ja sula rasva, painele renkaan pohjalle.
Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna kiehumispisteeseen appelsiinimehu ja purista liivatteista vesi pois, liuota lehdet appelsiinimehuun. Vatkaa sähkövatkaimella eri kulhossa tuorejuusto ja sokerit, lisää liivateseos nauhana samalla vatkaten. Jatka vatkaamista niin, että liivateseos jäähtyy ja liivatteen jäähtyessä ilmaa sekoittuu vatkatessa seokseen - se kuplii - näin saan kuohkeutta massaan. Jähmettyvä liivatemehuseos siis vaahdottuu.
Lisää kermavaahto varovasti nostellen lastalla rahkaseokseen, mausta ja maistele makua. Tarvittaessa lisää mausteita. Kaada seos pohjamurun päälle, painele lusikalla, jotta massa asettuu tasaisesti kakun reunoihin. Tasoita päällinen. Älä sotke irtorengasta kakun yläpuolelta, koska se näkyy sitten kiilteen reunassa. Siirrä kakku yöksi kylmään hyytymään tai kiireisemmässä aikataulussa pakastimeen, kunnes juustomassa on hyytynyt.
Valmista kiille. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna glögiä tilkka, lisää väri ja liivatteet, liuota hyvin, kaada loppu glögi joukkoon. Anna tämän seoksen jäähtyä hetki - hyytymisen voit tarkistaa laittamalla pienen määrän seosta kulhoon ja hetkeksi pakastimeen. Jos kiille ei hyydy, kuumenna se uudelleen ja lisää liivatetta äskeiseen tapaan. Jäähdytä kiillettä vähän, ennen kuin lusikoit sen kylmän kakun päälle. Siistimpi tulos tulee, jos teet kiilteen kahtena kerroksena, hyydytät ensin ohuen kerroksen, laitat sitten toisen.
Koristele kakku. Koristeet sulavat helposti liivateseoksen pinnallla. Kermavaahto ja suklaa kestävät, kaikki muu on parempi sivellä sulatetulla suklaalla, joka samalla kiinnittää koristeet hyydytetyn kakun päälle. Koristeet on aina parempi laittaa juuri ennen tarjoilua - suklaakoristeet säilyvät kyllä hyvin yön ylikin, samoin pursotettu kermavaahto tai voikreemikukat. Valkoiset pallot ovat Rafaello suklaapalloja, joulun allahan on tarjolla monenlaisia kauniita karkkeja, sydänsuklaisiin jätin foliopaperit, mutta niidenkin alla on sulatettua valkosuklaata.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: