Siirry pääsisältöön

Siemenleipä hapanjuurella




Taidanpa alkaa keräämään ihania hapanjuurileivonnan ohjeitakin blogiin. Olen nyt parin vuoden ajan harjoitellut hapanjuurileivontaa ja minulla on tunne, etä opittavaa on toooosi paljon, mutta tämän leipomistavan periaatteet alkavat jo olla mielessäni ja tavallisimmat alkukoettelemukset jo käyty läpi, joten on aika kirjata muistiin ohjeita.

Tänään aloitin siemenleipää. Siihen voi käyttää mitä vaan siemeniä, mutta minä laitoin salaatinsiemenpussista siemeniä. Hapanjuurileipään lisättävät hiutaleet tai siemenet on syytä kaltata kiehuvassa vedessä yön yli tai ainakin parin tunnin verran enne leipomista ja ne lisätään taikinaan vasta viimeisten taitteluiden yhteydessä.

Ruokin juuren aamulla ennen töihin lähtöä suhteessa 1:2:2:een. Laitoin 80 g juurta ja 160 g haaleaa vettä ja 160 g Liperin luomu vehnäjauhoa- ruokalusikallisen siitä korvaan usein Helsingin Myllyn Luomu Hurjan viljaisella sämpyläjauholla, niin nytkin. Kotiin tullessani juuri pulputteli iloisesti. Käytin siitä osan ja osan siirsin puhtaassa lasipurkissa jääkaapppiin.

Lämmitin veden kädenlämpöiseksi ja sekoitin taikinaan 700 g vettä, 1000 g luomu vehnäjauhoja, joista noin 200 g korvasin sämpyläjauhoilla (yleensä korvaan noin 100-150 g vehnäjauhoista Hurjan viljaisella jauholla tai spelttijauhoilla tai laitan ihan vähän ehkä puolisen desiä ruisjauhoa ) ja 250 g aktiivista juurta (200 g riittää). Mittasin metallikulhoon 2,5 dl salaatinsiemeniä ja kaadoin pääle kiehuvaa vettä niin, että ne peittyivät - tämä on siementen kalttausta, ne pehmenevät. 

Annoinkin taikinaseoksen olla autolyysissä pari tuntia, taisi mennä vähän pitempäänkin - tavallisesti pidän vain puolisen tuntia. Lisäsin sitten suolaa 14 g ja taittelin taikinaa. Taikina kohosi yhteensä 4 tuntia, toiseksi viimeisessä taittelussa lisäsin vedestä eroon siivilöidyt siemenet. Muotoilin sitten taikinan kahdeksi leiväksi ja laitoin leivinliinalla vuorattuun ja ohrajauhoilla jauhotettuun koriin, jossa leivät saivat vielä kohota huoneen lämmössä pari tuntia, sitten siirsin ne korissa, keivinliinalla oeitettynä yöksi jääkaapppiin... jatkuu huomenna ...

Aamu alkoi uunin ja pitsakiven lämmityksellä, mielellään tunnin ja ylikin saavat lämmitä 245 asteeseen....tänään oli aikaa vain vartti. Otin korileivän jääkaapista, jauhotin leivän yläpinnan ohrajauhoilla, käänsin leipälapion avulla, sihtasin ohrajauhoa pinnalle ja viiltelin  Sitten siirsin leivän lapiolla uuniin kivelle. Uunissa minulla on kiehuvaa vettä sisältävä pelti kiven alla noin 15-20 min paiston alussa. Paistan 20 min avaamatta uunin luukkua, sitten vähennän lämmön 200 asteeseen ja paistan vielä 25 minuuttia, usein suojaan leivän lopussa leivinpaperilla tai foliolla, ettei pinta tummu liikaa.

Seuraavana päivänä leivoin samalla ohjeella, jauhoina luomu vehnä ja hiivaleipävehnäjauho ja vähän hurjan viljaista sämpyläjauhoa, mutta korvasin siemenet kiehuvassa vedessä tunnin verran kaltatulla cashewpähkinä- kuivattu karpalo- kuivattu passion seoksella. Aika mahtavan makuinen hedelmäpähkinäleipä tuli, kuka sellaisesta vain pitää!




Jos vesisuhde nousee esim. 750 grammaan, kannattaa hapanjuurileipä kokemukseni mukaan paistaa kuumennetussa padassa, aluksi kannen alla. Ilma-aukot leivässä tulevat suuremmiksi vesisuhteen ollessa korkeampi, mutta kovin pehmeästä taikinasta paistettu leipä muodostuu helposti uunissa litteäksi , levähtää, ilman paistoreunoja. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja