Leivoin kokeiluversion Aleksanterin leivoksia, koska näitä on tulossa ylioppilasjuhlatarjoiluun ja siitä on toooodella pitkä aika, kun viimeksi olen näitä tehnyt. Kyseessähän on Suomen vanhin tunnettu leivos, jota Venäjän keisarin Aleksanteri I:n (1777-1825) Suomen vierailuille leivottiin. Aleksanteri I :llä oli merkitystä Suomen itsenäistymiseen, sillä hän myönsi autonomian Suomelle.
Suomen ensimmäinen konditoria avattiin Porvooseen 1820 ja Helsingissä Ekbergin tiedetään mainostaneen Aleksanterin leivoksia jo 1865 ensimmäisessä lehti-ilmoituksessaan - leivonnaisella on siis varsin arvokas historia.
Leivos on todennäköisesti sveitsiläisten kehittämä ja se kulkeutui Suomeen l Pietarin hovin kautta kuten valtaosa muustakin konditoriataidosta tuona aikana.
Samanlaista leivosta tarjotaan muuallakin. Tanskassa leivos tunnetaan nimellä hindbaersnitte, Latviassa sen nimi on on Aleksandra torte ja se on siellä tehty toisen keisarin, Aleksanteri III:n Riian-vierailun kunniaksi. Leivokset ovat muualla ohjeeltaan ja aineksiltaan samanlaisia kuin suomalaiset leivokset.Aleksanterin leivoksessa on murotaikinalevyjen välissä on joko vadelma- tai omenamarmeladia ja päällä vaaleanpunainen sokerikuorrute, jota voidaan koristella suklaa- tai tomusokeriraidoin. Minusta tuo suklaaraita on näyttävämpi. Käytin leivinjauhetta pohjaan, jolloin siitä saa vähän pehmeämmän. KORJAAN - vahingossa tein yhden annoksen ilman leivinjauhetta ja kappas!! pohja tulikin kiinteämpi ja "hiekkamaisempi" rakenteeltaan - taidanpa tehdä seuraavatkin annokset ilman leivinjauhetta.
Osa Aleksanterin leivosten ohjeista on ilman leivinjauhetta, osassa käytetään vain munan keltuaista ja osassa koko kananmuna - murotaikina muuntuu hyvin. Eräässä blogissa oli leivos tehty levittäen raa'an pohjan päälle hillo ja päälle toinen pohja ja uuniin - paistuuhan se kypsäksi niinkin, paistoaika on ehkä 10 minuuttia tai vähän enemmän? pitempi.
Sain tiedon vanhasta reseptistä ystävältäni Marita Oljakalta, joka minulle on muutoinkin aikanaan paljon perinneruoka-asioista opettanut. Marita kertoi näin: ikivanha ohje kertoo: kauli taikinasta ohut levy ja levitä päälle samankokoinen, mutta ohuempi levy kaulitusta martzipanista ja paista toinen taikinalevy ilman martzipaania. Kun levyt ovat paistuneet levitä marzipaanin päälle sakiaa vadelmahilloa ja nosta toinen levy sen päälle. Anna jäähtyä ja päällystä sokerivesikuorutuksella. Tämä ohje on isäni tädin resepteistä, hän toimi kartanoissa pitokokkina 1900- luvun alkuvuosina.
Tässäpä minun muunnokseni vanhasta ohjeesta:
Aleksanterin leivokset
Pohja ja päällinen300 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
(1 tl leivinjauhetta )
5 1/2 dl vehnäjauhoja (käytin karkeita )
Täyte
Voit ostaa valmista kiinteää vadelmamarmelaadia noin 2 dl, se on melko makeaa. Omenamarmelaadi olisi myös hyvä ratkaisu.
Minä keitin vadelmista ja punaherukoista hillon. Keitin marjat, paseerasin soseen ja tein hillo-ja marmelaadisokerilla pakkauksen ohjeen mukaan hillon - hillo- ja marmelaadisokeria käytin vähän enemmän kuin ohjeessa. Tein kerralla ison määrän, jossa oli 700 g vadelmasososetta, 300 g punaherukkasosetta ja 350 g hillo- ja marmelaadisokeria. Purkitin hillon kuumana kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Kuorrutus
2 dl tomusokeria
1 dl mansikkatomusokeria
noin 0,4 dl vedellä laimennettua sitruunamehua
40 g tummaa suklaata
Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri, lisää kananmuna joukkoon vatkaten sähkövatkaimella. Sekoita vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja sekoita ne joukkoon. Tarkista taikinan paksuus, sen pitäisi olla kiinteää, mutta sellaista, että se on helppo käsin tasoittaa kahden leivinpaperin välissä.
Laita pöydälle silikoonialusta, sen päälle leivinpaperi, johon taitat reunaviivat uunipellin koon mukaan. Minun uunini on 60 cm leveä. Laita päälle taikina ja toinen leivinpaperi. Levittele taikinaa papereiden välissä joko kaulimella työntäen - ei pyörittäen - tai käsin vetelemällä taikinaa sinne suuntaan, mistä sitä puuttuu. Levitä taikina reunoille saakka ja tasoita vielä.
Vedä sitten päällimmäinen paperi pois ja laita taikina uuniin paistumaan. Paista pohja uunin keskitasolla 180-200 asteessa noin 15 minuutin ajan, varo ettei se pala.
Leikkaa levy puoliksi, leivinpaperi saa jäädä ehjänä alle. Levitä lämpimän pohjan puoliskolle kylmä, kiinteä marmelaadi. Käännä toinen pohjapala marmeladipohjan päälle varovasti leivinpaperin alta tukien kädellä. Jäähdytä leivospohja.
Kakkuviikari neuvoi minua pakastamaan pohjat ensin, silloin ne on helpompi täyttää ja kääntää päällekkäin - hyvä keino, kiitos <3! Toisaalta lämmin pohja imee hilloa ja lämpimänä levy saattaa olla vähemmänkin murtuvaa kuin jäähtyneenä - konstit on leipureilla monet!
Sulata suklaa mikrossa miedolla teholla, sekoita tasaiseksi ja laita se pieneen pursotinpussiin tai lämmön kestävään muovipussiin.
Sekoita tomusokerit ja sitruunanmehu samalla vatkaten seosta. Tarkista paksuus sellaiseksi, että pystyt silikoonilastalla - nuolijalla, levittämään sitä. Levitä tomusokeriseos ylimmän pohjan päälle tasaisesti. Pursota suklaalla ohuita raitoja noin 2 cm:n välein suorana viivana tomusokerikuorrutteen päälle.
Vedä esimerkiksi hammastikulla poikkiviivoja raitoihin - esim. ensin vasemmalle, sitten oikealle joka toinen - syntyy kuvioita.
Jäähdytä jääkaapissa. Leikkaa paloiksi terävällä veitsellä, jonka puhdistat kuumalla vedellä joka vedon jälkeen ja kuivaat talouspaperilla ennen viiltoa
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: