Siirry pääsisältöön

Leipuri Tallinnassa kesälomalla 2019




Kolme päivää oli aikaa katsella ja ihailla Tallinnaa. Yleensä emme koskaan käy  vanhassa kaupungissa, mutta olikin oikein kiva käydä katselemassa hienosti korjattuja rakennuksia, kauniita kivetyksiä ja kukkaistutuksia. Ihmisiä oli vanhassa kaupungissa ympäri maailmaa - kansainvälinen hansakaupungin tunnelma siis.

Pitkästä aikaa kävimme kaupungin vanhimmassa, 1864 perustetussa Maiasmok kahvilassa. Maiasmok kahvilan sisustus on kuulemma lähes 100 vuotta säilytetty pääosin sellaisenaan.

Maiasmokassa on marsipaanityönäytöksiä ja marsipaanikoristeita myynnissä. Yläkerrassa saa tilata myös ruoka-annoksia. Uskotaan, että marsipaanin valmistus aloitettiin Tallinnassa ja marsipaani toimi keskiajalla mm. lääkkeenä rakkaudentuskaan. Kuvassa kirsikka-kookosjuustokakkua ja suklaa-kirsikkarulla taustalla. Täällä on olo kuin Wienin tai Itävallan kahviossa!



Balti jaama turg eli rautatieaseman viereinen tori on uusittu ja tunnelma ja puitteethan olivat kuin Lontoossa. Suomalaisia on tällä torilla paljon, koska uusittua aluetta ravintoloineen mainostetaan nyt kovasti. Pagaripoiste (Leipuripojat) leipomon myymälästä saimme torilla maistella perinteisiä eestiläisiä leivonnaisia, vasemmalla on sefiirikorvike,  perinteinen eestiläinen ohje.  Keskellä kuvassa on prints Williami kook -tällaista en ole ennen mähnyt, mutta periaate - suklaaseokseen keksinpaloja, on tuttu eestiläisille kirju koer kook ja suomalaisille vanhasta Rexkakun reseptistä.  Oikealla on kerroksittain koottu mantelibeseekook eli mantelimarenkikakku - siinä maistui minun suuhuni voin ja mantelin sekoitus. 


Ostan paljon leivontatarvikkeita matkoilta ja etenkin Tallinnasta. Löydät aiempia postauksia Tallinnan leivontatarvikekaupoista ja kahviloista haulla "paivileipoo Tallinna" tai  " paivileipoo leipuri matkassa". 

Nyt iloitsin erityisesti Apelsin-kaupasta löytämästäni 30 sentin kakkuvuoasta ja kakkujen tekemiseen tarvittavasta loistavasti pyörivästä lasisesta alustasta, jonka sain 15 eurolla - olin juuri metallista hankkimassa, ja niiden hinnat ovat 45 tai 100 e.


Olen hankkinut Tallinnasta ja Pärnusta italialaista pistaasitahnaa macaronien täytteeksi. Tallinnassa tahnaa myy sinakin Seikluskohvik. Nyt löysimme Olympiahotellin läheltä pienen Piprapood nimisen liikkeen eli suom. Maustekaupan. Sain sieltä mustaa elintarvikevärijauhetta jolla saan macaronien kuoret mustaksi. Jauhe sopii myös muuhun elintarvikkeiden värjäämiseen. Ostin myös saksalaisia kuivattuja kukkien terälehtiä, esim. ruiskukkaa ja laventelia.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...