Tortano on Italiasta Napolin seudulta lähtöisin oleva täytetty rinkelimäinen leipä, joka viipaloidaan kääretortun tavoin tarjolle. Täytteenä on alunperin ollut keitettyä kananmunaa, mutta täytteeksi voi toki laittaa mitä itse haluaa -tässä fetaa, oliiveja, rosmariinia ja hunajaa. Ohje on tunnetun ruotsalaisen leipurin Leila Lindholmin kirjasta Vielä yksi pala. Ja Leilallahan on nimeään kantava leivonnaistarvikekauppakin Tukholmassa, itse en ole vielä sinne päässyt, mutta kiinnostavaa olisi! Vaan Kaakao kermavaahdolla blogin kirjoittaja on siellä käynyt, katso kuvia, jos kiinnostuit!
Tortano taikina
1/3 pala tuorehiivaa tai 100 g hapanjuurta tai vähän molempia
3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl sormisuolaa tai hineoa merisuolaa
2 1/2 dl durumjauhoja tai italialaista 00 --jauhoa
4 dl erikoisvehnäjauhoja - käytin itse italialaista leipäjauhoa, myös tavallinen tai karkea vehnäjauho käy
Fetatäyte
100-200 g fetajuustoa
1 dl mustia kivettömiä oliiveja
2 oksaa tuoretta rosmarinia
1-2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl fenkolin siemeniä, jos niitä löydät jostain - voi jättää poiskin
mustapippurirouhetta ripotellen leivän väliin
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Valmista taikina pitsataikinan tavoin. Sekoita lämpimään veteen muut aineet ja lisää jauhoja sen verran, että saat kimmoisan taikinan, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi noin 40 min.
Jauhota leipomisalusta kevyesti, kaada taikina lastan avulla siihen. Älä kauli, ettet litistä ilmaa pois taikinasta. Painele ja venyttele taikina kevyesti levyksi, levitä täytteet päälle ja sivele vähän vettä toisen pitemmän sivuna reunaan. Rullaa leipä ja yhdistä rinkiläksi käyttäen vettä liimana.
Nosta leipärinkilä uunipellille leivinpaperin päälle. Jauhota vähän pintaa ja anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi, ainakin 30 min. Jos tahdot koristeeksi pintaan siemeniä, rosmariinia, paprikaa tms., sivele pintaa ensin vedellä, jotta koristeet tarttuvat pintaan.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia, jäähdytä leipä ja nauti!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: