Siirry pääsisältöön

Feta oliivi tortano




Tortano on Italiasta Napolin seudulta lähtöisin oleva täytetty rinkelimäinen leipä, joka viipaloidaan kääretortun tavoin tarjolle. Täytteenä on alunperin ollut keitettyä kananmunaa, mutta täytteeksi voi toki laittaa mitä itse haluaa -tässä fetaa, oliiveja, rosmariinia ja hunajaa. Ohje on tunnetun ruotsalaisen leipurin Leila Lindholmin kirjasta Vielä yksi pala. Ja Leilallahan on nimeään kantava leivonnaistarvikekauppakin Tukholmassa, itse en ole vielä sinne päässyt, mutta kiinnostavaa olisi! Vaan Kaakao kermavaahdolla blogin kirjoittaja on siellä käynyt, katso kuvia, jos kiinnostuit!

Tortano taikina


1/3 pala tuorehiivaa tai 100 g hapanjuurta tai vähän molempia
3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl sormisuolaa tai hineoa merisuolaa
2 1/2 dl durumjauhoja tai italialaista 00 --jauhoa
4 dl erikoisvehnäjauhoja - käytin itse italialaista leipäjauhoa, myös tavallinen tai karkea vehnäjauho käy

Fetatäyte


100-200 g fetajuustoa 
1 dl mustia kivettömiä oliiveja
2 oksaa tuoretta rosmarinia
1-2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl fenkolin siemeniä, jos niitä löydät jostain - voi jättää poiskin
mustapippurirouhetta ripotellen leivän väliin

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Valmista taikina pitsataikinan tavoin. Sekoita lämpimään veteen muut aineet ja lisää jauhoja sen verran, että saat kimmoisan taikinan, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi noin 40 min. 

Jauhota leipomisalusta kevyesti, kaada taikina lastan avulla siihen. Älä kauli, ettet litistä ilmaa pois taikinasta. Painele ja venyttele taikina kevyesti levyksi, levitä täytteet päälle ja sivele vähän vettä toisen pitemmän sivuna reunaan. Rullaa leipä ja yhdistä rinkiläksi käyttäen vettä liimana. 

Nosta leipärinkilä uunipellille leivinpaperin päälle. Jauhota vähän pintaa ja anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi, ainakin 30 min. Jos tahdot koristeeksi pintaan siemeniä, rosmariinia, paprikaa tms., sivele pintaa ensin vedellä, jotta koristeet tarttuvat pintaan. 

Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia, jäähdytä leipä ja nauti!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja